Въпроси за избор на ресивър

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
Аватар
KAIL_77
чете
Обратна връзка:

Въпроси за избор на ресивър

#1 Мнение от KAIL_77 »

И аз не знам вече какво искам и какво да купя... ровя няколко месеца вече и не мога да взема решение, в главата ми е тотална каша от формати и стандарти, за това реших да потърся мнения тук.

Като за начало бих желал да помоля капацитетите да си спестят язвителни и подигравателни забележки, аз не съм капацитет и нямам НИКАКВИ претенции да разбирам от нещо - просто искам да направя най-точния за мен избор.

1. Търси се 3D 7.1 / 7.2 ресивър, с който да може едновременно да се слуша качествено стерео (музика) и да се гледа/слуша многоканално домашно кино.

2. Фронталния чифт колони, който съм избрал има bi-wiring и държа да се свържат по този начин, но без да загубя някой от съраунд каналите. Не знам по каква причина болшинството от последните модели ресивъри (2010-2011), които разглеждах, нямат конектори за В двойка говорители, които да ползвам за bi-wiring, а използват някой съраунд канал за целта - тъпо според мен. Дори висок клас 7.2 / 9.2 канални THX ресивъри НЯМАТ конектори за втора двойка фронтални колони... WTF? Къде останаха добрите, стари А и В конектори?
Съществува ли ресивър, с който да мога да свържа двойно предният чифт колони без да "губя" конектори за съраунд каналите? Искам да си имам пълна и стерео и 7.1 система.

3. Гледам, чета характеристики и... пълен компот.
Повечето озвучителни тела, към които съм се ориентирал, предлагат горна честотна граница 45-51 kHz, подготвени за high definition audio форматите.
На някои ресивъри виждам също да пише extended frequency response 10Hz to 100kHz... което звучи чудесно, но като видя какво "дават" реално на изходите към колоните - от 20Hz до 20kHz... е как аджеба ще се "захрани" 45-51 kHz колона?
Има ли ресивър, който да "отдава" реално на колонните изходи честотна лента 10Hz to 100kHz или това са просто хартиени характеристики?
В този смисъл оправдано ли е купуването на озвучителни тела с разширен честотен диапазон ако няма да има какво да ги "храни" с тези честоти?

Благодаря предварително на всички, които с мненията си ще ми помогнат да реша този казус и да направя най-точния избор.
:HMguit

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Въпроси за избор на ресивър

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

KAIL_77 написа:1. Търси се 3D 7.1 / 7.2 ресивър, с който да може едновременно да се слуша качествено стерео (музика) и да се гледа/слуша многоканално домашно кино.
Това е често задаван въпрос, но за съжаление отговорът не е лесен. За съжаление дори и във високите ценови класове ресивърите отстъпват на нe толкова претенциозни стерео усилватели. Затова най-лесното (и най-изгодно) решение е отделен допълнителен стерео усилвател, към който да се превключват фронталните колони, когато се слуша музика. Разбира се, има го незначителното неудобство от един допълнителен превключвател.
KAIL_77 написа:2. Фронталния чифт колони, който съм избрал има bi-wiring и държа да се свържат по този начин, но без да загубя някой от съраунд каналите. Не знам по каква причина болшинството от последните модели ресивъри (2010-2011), които разглеждах, нямат конектори за В двойка говорители, които да ползвам за bi-wiring, а използват някой съраунд канал за целта - тъпо според мен. Дори висок клас 7.2 / 9.2 канални THX ресивъри НЯМАТ конектори за втора двойка фронтални колони... WTF? Къде останаха добрите, стари А и В конектори?
Съществува ли ресивър, с който да мога да свържа двойно предният чифт колони без да "губя" конектори за съраунд каналите? Искам да си имам пълна и стерео и 7.1 система.
Bi-Wiring не изисква два чифта изходи от усилвателя. Връзването е следното:

Изображение

Идеята на това свързване са отделни токови кръгове за НЧ и ВЧ говорителя в една колона. Bi-Wiring невинаги е сполучливо решение.
KAIL_77 написа:3. Има ли ресивър, който да "отдава" реално на колонните изходи честотна лента 10Hz to 100kHz или това са просто хартиени характеристики?
За съжаление много често е второто.
KAIL_77 написа:В този смисъл оправдано ли е купуването на озвучителни тела с разширен честотен диапазон ако няма да има какво да ги "храни" с тези честоти?
Да.
Разширяването на обхвата на едно озвучително тяло извън чуваемата горна граница подобрява звуковата картина като цяло и влиянието му се усеща в целия честотен диапазон. За това няма еднозначно техническо или физиологично обяснение, но ефектът е налице.
Ето една статия, написана от Dr Paul Mills, главен конструктор на Tannoy, която се опитва да хвърли светлина върху него:
http://www.hilberink.nl/tannoy/tsupertweeter.pdf
Много озвучителни тела са снабдени със supertweeter именно с такава цел.

Та на въпроса - моят съвет е нормален клас ресивър и качествена комбинация стерео колони/усилвател.

Аватар
Gethsemane
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Gethsemane »

Само да допълня, че при избор на подходящ кино ресийвър с пре-аут изходи и подходящ стерео усилвател, въпросния превключвател от кино към стерео системата може да се елиминира.
Ето малко повече информация:
http://www.avguide.bg/?page_id=230

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Rumen Suvandjiev »

За съжаление причината за по-лошите резултати на ресивърите в стерео режим не е само в крайното стъпало на последните.
Елиминирайки само него, но оставяйки целия предусилвателен тракт, ние не решаваме проблема.
Една малка кутийка с ключе и шест чифта терминали не е нито скъпо, нито чак толкова носещо неудобства решение.

reader63
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#5 Мнение от reader63 »

Може би един от вариантите без никакъв компромис при съчетаването на стерео и киносистемата е предусилвател/процесор
от този тип и отделни крайни стъпала за всички канали /например висок клас двуканално за фронталните и по-нисък клас петканално за останалите/.
Тук единственото неудобство ще е цената. :)
При вариант с ресийвър трудно ще се постигне такова качество.

Аватар
varieca
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от varieca »

Rumen Suvandjiev написа:За съжаление причината за по-лошите резултати на ресивърите в стерео режим не е само в крайното стъпало на последните.
Елиминирайки само него, но оставяйки целия предусилвателен тракт, ние не решаваме проблема.
.....
Може и да не се минава през предусилвателния тракт на ресивъра. CD-то или какъвто е там източника, се включват стандартно към стерео усилвателя и се ползват дори при изключен ресивър. :)

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Nanko Rusev »

Подкрепям varieca: цялата стерео система си е включена както си трябва, просто единия вход взима сигнал от pre-out front на съраунд ресийвъра.

Добре е стерео пред(усилвателя) да има вход предвиден за това, при който се байпасва неговата корекция на силата на звука. Така един път настроен от ресийвъра, при преминаване от стерео-към-съраунд само трябва да се смени входа на стереото, а не всеки път да се намества и нивото.

el.d;mr
чете
Обратна връзка:

#8 Мнение от el.d;mr »

Може би не сте обърнали внимание подробно на споменатата статия.

В нея ясно е казано, че в стерео режим работят САМО стерео компонентите!
Стерео източниците са включени директно към стерео усилвателя и по никакъв начин сигналът им не преминава през рисивъра.

Кино рисивърът работи само в кино режим.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

el.d;mr написа:Стерео източниците са включени директно към стерео усилвателя
Така съм съгласен! :smt023
Тогава едно от изискванията към ресивъра е да има изход Pre-Out.

Аватар
p100ynov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от p100ynov »

За съжаление днешните ресийвъри, които имат pre-out изход, струват от около 1500 лв. нагоре, а интегрираните усилватели, които поддържат възможността да работят като крайно стъпало не са много, а и те също на са евтини...
Колега KAIL_77, много по-лесно ще е да споделиш поне ориентировъчно в какъв бюджет искаш да се вместиш, за да може да получиш адекватни... и най-вече конкретни предложения :D
you're nobody without a naim

Аватар
KAIL_77
чете
Обратна връзка:

#11 Мнение от KAIL_77 »

Добре де, а защо да не се ползва директно краен усилвател (крайно стъпало) вместо интегриран усилвател?
Така или иначе сигнала си идва от предусилвателя на ресивъра.
Ресивъра, който ще купя ще бъде минимум среден клас 7.2 или 9.2 ТHX Select 2+ и задължително ще го избирам да има Pre-out за фронталната двойка колони.
Въпросите около ресивъра са вече изяснени, знам какво да търся, но все още имам огромни колебания относно избора на преден чифт колони и въпросното им стъпало. Приемам идеи и оферти.

Аватар
p100ynov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от p100ynov »

Включването на качествен интегриран усилвател в системата е с цел ползването му в стерео режим. Всички стерео източници са включени в него - CD плейър, тунер (ако имаш такъв), компютър, касетен дек... Слушайки стерео ползваш само него (като се предполага, че той звучи по-добре), а когато гледаш домашно кино или слушаш музика в многоканален режим, ползваш усилвателя само за крайно стъпало на фронталната двойка колони (вече ползвайки предусилвателя на ресийвъра) - а как точно ще звучи така изградената система, засега може само да гадаем - не знаем нито какъв ресийвър си избрал, нито какъв усилвател....
Последно промяна от p100ynov на Сря Сеп 07, 2011 1:18 pm, променено общо 1 път.
you're nobody without a naim

Аватар
KAIL_77
чете
Обратна връзка:

#13 Мнение от KAIL_77 »

Благодаря и за твоето мнение, нещата лека полека ще се изяснят и ще се спра на конкретни модели, все още събирам информация.

От модератора: Моля спазвайте точка 6 от правилата на форума!

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”