Избор на най-висококачествен CD плеър?

Съобщение
Автор
Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Избор на най-висококачествен CD плеър?

#16 Мнение от Nanko Rusev »

EmilRachev написа:А имаш ли идея, ако занеса една такава машина на Аспарух Желязков да я наточи, както си трябва, колко ще ми струва това удоволствие? ... или направо да го питам по телефона?
Интересува ме ориентировачно, ако си чувал........
Докато търсих друго, намерих информация за теб; имай предвид че е от Януари 2009.
Ivan Rachev написа:
Kiril Kirilov написа:Sony CDP X7.
В тази машина има потенциал, наистина да се направи едно от най-добре свирещите устройства -
...пълния мод на 7-цата струва 2200 лв .

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от EmilRachev »

Nanko Rusev написа: ...пълния мод на 7-цата струва 2200 лв .
Нанко, ти ме уби, много пара бе... 8O
Мониторът ви е прашен отвътре?
За автоматично почистване, моля кликнете
ТУК

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#18 Мнение от Nanko Rusev »

Аз просто предадох информация ....
Иначе си видя личното, предлагам ти отличен DAC за ценовия си клас :P

Аватар
Veselin Krachunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Veselin Krachunov »

EmilRachev написа:толкова ли не можа да опишеш разликата в звученето преди и след модването
Как да се изразя точно... понятия като "детайл, динамика, дълбочина на баса и високи" са подобрени всички в някаква степен, но те са понятия от по-ниско ниво. По-важното и интересното е как те се комбинират и допринасят за емоционалното въздействие на музиката, за перфектната триизмерна звукова холограма и за "натрапливото" усещане за живо присъствие.

Иначе изпадаме в глуповатото положение да правим статистика на Шекспир колко пъти е използвал буквите "a", "b", "c" и т.н., и от това да се опитваме да си правим изводи за гениалността на неговото творчество...

Една картина казва повече от хиляди думи, едно слушане - също.

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от EmilRachev »

Veselin Krachunov написа:....
Веско, признавам те, ти просто си роден за поет на любовна тематика, нищо конкретно не казваш по темата, но величаеш с блажени думи, чел съм ти няколко поста-шедьоври. :D

Нанко, видях ти личното, но понеже съм малко бос, би ли ми обяснил каква ти е идеята?
Демек, ако взема този сд-плеър, вместо да се занимавам да го модвам, просто да прекарам звука през дак-а, това ли ти е идеята?
Аз лично с дак-ове не съм си имал работа до момента, мислиш ли, че това би довело до подобрение в звука, което да ми спести модване за толкова пари, щото баш това се очертава... :roll:
ТУК

Аватар
Veselin Krachunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Veselin Krachunov »

@ EmilRachev
В такъв случай предложението за слушане в неделя отпада.

@Nanko Rusev
Няма смисъл, колега. Въобще не си губи времето. Очевидно става въпрос за поредната дълбоко неориентирана личност, която смята, че ще се ориентира с четене и бръщолевене из нета, вместо със слушане. При това предпочита да иронизира нещата, които изобщо не разбира, вместо да положи минимално съзнателно усилие, за да си ги изясни лично.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Kiril Kirilov »

EmilRachev написа:
Nanko Rusev написа: ...пълния мод на 7-цата струва 2200 лв .
Нанко, ти ме уби, много пара бе... 8O
В началото искаше най-добрият плеър, който съществува на пазара, цитирам те пак:
EmilRachev написа:Парите в случая не са от голямо значение, предпочитам нещо втора ръка, пък ако ще и бая пари да е.
Прочети си и целия първи пост по темата и премисли много внимателно какво правиш, защото отива на губене на време и нагаждане на света около теб по твоите представи за него...

Та искаше най-висококачествения плеър и ти беше предложен!
За 3500-4000 лв най-добре звучащата машина, която можеш да намериш не означава много пари!

Иначе има и много по-евтини, които могат да се докарат на подобно звучете: Например Sony CDP 970, 338 - има същите дакове и пак може да се наточи зловещо, но цената на ъпгрейда няма да е по-малка - можеш просто да спестиш от начална инвестиция.
Затова както винаги съм казвал на всички: Определяйте си бюджета и не се изхвърляйте за безплатен обяд - така ще получите по-правилен съвет, без да се чувствате обидени после, именно защото подвеждате участниците за личните си възможности, които се оказват само мераци за пореден път...

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от EmilRachev »

Веско, наистина съм неориентиран и затова питам тука във форума, все пак за мен това е най-удачното място в българското интернет пространство, касаещо такава техника.
Но явно говорим на различни езици, тук се изразявате с други изрази, за мен звука е съвкупност от няколко компонента, затова и питах за тях, басове, динамика, високи и т.н.
Беше ми обаче обяснено, че "емоционалното въздействие на музиката, за перфектната триизмерна звукова холограма и за "натрапливото" усещане за живо присъствие"....еми не успях да разбера къде се крие подобрението, не и по моя тертип.
Съжалявам, ако съм те обидил по някакъв начин, далеч съм от такива мисли, още повече, че си се помъчил да ми помогнеш, макар и да не си останал разбран от мен.

Относно поста на Кирил, въпроса за мен стои така, мислих си до вчера, че един висок клас сд-плеър струва примерно до 1300 лв, поне на такива обяви съм се натъквал в "продажби".
Модването го мислих, че ще е едни 500-600-1000 лева го кажи, все пак това са електронни елементи, чиято стойност едва ли е толкова скъпа, явно съм грешал.
Съгласете се, че Гого от форума изработва за въпросните 2200 лв. еднотактов, клас А усилвател без обратна връзка, с всичките му там специфични трафове,сребърни окабелявания и куп гяволии.Говорим за два отделни моноблока, това са куп суперкачественни компоненти и три дървени кутии, които също не са евтини за изработка.
Какво толкова ще се инсталира като компоненти в едно сд, че да достигне такава цена на модването, това се чудя аз.

По въпроса, че съм се изхвърлил и не мога да си го позволя - не е така, мога, аз съм доста заможен човек за българските стандарти, но няма да се впускам сега в подробности.
Въпроса не е дали мога да ги дам тия пари, а дали смятам за разумно на фона на моите представи и рабирания за подобен вид техника.
Та това е, остава ми да си помисля над тези нови данни, две хилади и четири хиляди лева са две различни неща, все пак.
ТУК

Аватар
Marian Lozev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Marian Lozev »

Като чета постовете ти разбирам че си далеч от истината в аудиото ,пожелавам ти това да се промени и ти обещавам с каквото мога да ти помогна…

ПС:един добър ламов амп струва в минимума между 5000 и нагоре…

Поздрави,
Мариан
Open: http://uslugi.rent.bg/zabavlenie-zavede ... enec-3662/" onclick="window.open(this.href);return false;
Някои хора си мият чиниите преди формите на живот, развили се върху тях, да открият колелото.
Работно време 07:00/00:00 0885 255 233 Skype: qno_zloo

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от Rumen Suvandjiev »

EmilRachev написа:Съгласете се, че Гого от форума изработва за въпросните 2200 лв. еднотактов, клас А усилвател без обратна връзка, с всичките му там специфични трафове,сребърни окабелявания и куп гяволии
Китайците предлагат и по-евтино. Усилвател със същото описание ще ти продадат и за 500 лева. Важното е обаче колко ще свири.
Тук имаме една поговорка: Според парата - и свирнята.

Аватар
Veselin Krachunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#26 Мнение от Veselin Krachunov »

Marian Lozev написа:един добър ламов амп струва в минимума между 5000 и нагоре…
При това само като електронни елементи, (без дървении, текстолити, кутии, финиши, ключета, крачета, проводници, тинтифлюшки и т.н.), и при условие че си го изработиш сам. При това се състои от 2 до 4 модула ("кутии") и тежи между 60 и 100 кг.

@EmilRachev
Ако можеше нещо "да се спести", всички щяхме да пестим по този начин (той за това е и форума - информацията в него се разпространява мигновено) - никой не е луд да си хвърля парите, времето и усилията на вятъра... Още повече, че повечето от членовете на форума нямат никакъв комерсиален интерес от това, което правят, т.е. правят си го за себе си. Все пак гоним качество на звученето, което като готов продукт по "белия свят" можеш да си позволиш само срещу десетки хиляди $.

Та да започнем от начало - би ли отделил 1 час от времето си да се ориентираш, да придобиеш някаква представа и критерии чрез слушане на върхова техника, или предпочиташ да загубиш още 100 часа на себе си, и на хората от форума, за да питаш и обясняваш кое според теб как би трябвало да е, и как не е, кой доколко и защо е криворазбран и т.н. (като междувременно при това няма да придобиеш ни най-малка представа за какво говорим тук..)?

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от EmilRachev »

Добре, вижте сега, пак се хващаме за думата.
Примера с Гого го дадох за да сравня частите и труда на един безспорен майстор, признат тука във форума като такъв, исках да наблегна, че за тази сума изработва цял комплект клас А лампов усилвател, просто не виждам как ще влезнат за тези пари части в добре натъпкан сд плеър, какъвто е въпросното Сони.
Какви са тия части за толкова пари, да не са от злато?
Няма значение, няма смисъл да ви убеждавам в моите разсъждения.
Приемам цените, такива каквито са и обмислям сам за себе си как да действам.

По въпроса за усилвателя съм запознат с цените, ако някои от вас са забелязали другата ми тема вече знаят, че и усилвател ще си правя, при това от най-висок клас... и спокойно, приготвил съм за него повече от 5 000 лв. :)

Но да не се отдалечавам от съшността на темата, по въпроса за сд-плеъра, някой запознат ли е с това отроче:

http://www.tnt-audio.com/sorgenti/naim_cd5x_e.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ако може, някой запознат с въпросния плеър да сподели впечатления за звученето му, че и него ми предлагат изгодно, за мен тази марка е непозната, но чета доста позитивни мнения по форумите за този модел.

P.S. Веско, благодаря за поканата, но просто нямам никакво свободно време, работа и непрестанни ангажименти, няма събота и неделя...Имам сигурно вече 20 покани от хора от форума, но просто не мога да се измъкна да чуя и една система. Надявам се тези дни да се поосвободя малко, та да пообиколя две-три места, просто да придобия поне малка реална представа.
ТУК

Аватар
Simon
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от Simon »

Критериите на хората са различни.
Определения като "най-висок" клас, "най-добрия" и т.н., зависят от представите за "най".
И най :D - добрите съвети (така дистанционно, чрез форума, или откъде да е другаде),
не биха накарали човек (със сериозно отношение), да вземе правилно решение.
За мен, човек трябва да слуша, гледа, преценява и (до)изгражда критериите си на слушателско място!
На колкото може повече слушателски места!

Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

#29 Мнение от ortho »

Напълно подкрепям Симон, наистина няма такова нещо като най-добър плейър или какъвто и да е компонент. Ако имаше, всички щехме да слушаме него.
Но хората и вкусовете, какато и системите им са различни.
Затова започни да изграждаш система около колони или усивател, след това източника вече не е толкова проблемен.
А, форумите са наистина за това, да се обменят идеи и опит и да се спестяват на новите скъпоструващите грешки, които сме правили през времето ние.
И пак повтарям, няма еднакви вкусове и мераци. Трябва да търсиш своя най-енд.
dr.ivo

Счупеното носи щастие !

Аватар
Veselin Krachunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Veselin Krachunov »

EmilRachev написа:Веско, благодаря за поканата, но просто нямам никакво свободно време, работа и непрестанни ангажименти, няма събота и неделя...
Няма проблеми - и аз бях така до един момент, в който не разбрах, че от това само се гърбавее :)

А сега сериозно - за да имаш наистина добра система, която на тебе лично страшно много ти харесва и да те вълнува, трябва за това освен пари да й отделиш и немалко време. Да си я отгледаш като детенце, един вид. Крайното качество на една аудио-система е равно на качеството на най-слабия й компонент - това е предпоставка за една, понякога доста дълга, еволюция (имам предвид - сменяш един компонент, нещата се подобряват, но виждаш, че някой от другите компоненти вече не отговаря на нивото му и го спъва, след което сменяш и него и т.н...). В един момент се стига до "подробности" като кабели, крачета, силиконови демпфери по лампите и пр.
Важна е цялостната концепция и визия за нещата - като се започне от помещението, в което ще се слуша системата (нещо, което жестоко се подценява от начинаещите, а то представлява едно 40% от крайния резултат, ако ще и вътре да вкараш техника за милиони...), като се мине през озвучителните тела, усилвател, източник (плейър, грамофон, DAC), интерконекти, мрежови кабели, филтри и стабилизатори... Накрая може да се окаже, че една нова концепция (например изходни трансформатори от сребърен проводник, или захранвания с повишена стабилност и чистота) може да повдигне нивото на системата до качествено ново, често неподозирано равнище.

Музиката е изкуство, освен това е метафоричен език, и точно както задачата на говоримия език е да пренася смислова информация и да индуцира мисли у слушателя, така и ролята на музиката е да пренася емоционални внушения и да предизвиква емоции у него. А смисъла на аудио-системата е да позволи на музиката безпрепятствено и без изкривявания да достигне до слушателя, за да може пълноценно "да си свърши работата" по предаването на емоционалната информация. Тук вече опираме до дълбочина и пълноценност на възприятието, до което е способен (съзнателно!) да достигне всеки отделен индивид. Нееднократно и лично за себе си съм се убеждавал, че ако една система предлага качество над моите способности за съзнателно възприятие, то с времето тя неминуемо ги разширява и подобрява, т.е. "дърпа ме напред", макар в началото да не съм могъл да оценя това.

Та хубаво ще е преди да предприеме нещо сериозно в областта на аудиото, човек добре да си помисли и да си подреди приоритетите какво всъщност търси. За хора с много пари и никаква концепция по въпроса си има съответните лъскави "hi-end" фирми и изделия. За тези, които искат "басът да думка и високите да цъкат" - също. Аудио-индустрията, като една комерсиално насочена дейност, е прицелена основно в най-масовия потребител, този който иска "просто да слуша нещо", като нивото на предлаганата техника и цените са съобразени с това. Лошото е, че така се формира масовата представа за нивото и цените на аудио-техниката като цяло.

Относно важността на плайърите: ами "сърцето" на плейъра (DAC-чипа) - това е Източника, там се "ражда" (синтезира) електрическия аналог на аудио-сигнала. Ако още там нещата са сбъркани, то свръх-съвършеният усилвател след него само ще усилва грешките... Нещо повече - ако мизерното звучене на системата се дължи на посредствен плейър, то от гледна точка на слушателя между посредствения и отличния усилвател няма да има разлика (просто единият ще има нереализиран потенциал, а другия - не).
На единиците и нулите от CD-то може да се гледа като на готварска рецепта - колкото различни готвача я изпълняват, толкова и различни резултата ще получим, според способностите на съответния готвач. Някои ще впечатлят с майсторство, други - с некадърност. Резултатите на някои ще са много близки помежду си, гозбите на други пък въобще няма да стават за ядене (но ако някой е умрял от глад, и за него да хапне нещо е въпрос на оцеляване - вероятно и на тях ще им се зарадва). А рецептата ще си е една и съща...

DAC-чиповете, които изобщо заслужават внимание за висококачествено (и съобразено с горните писания за музиката и възприятието) възпроизвеждане на аудио-сигнал се броят на пръстите на едната ръка, при това са продукция само на 2 /две/ фирми, и повечето са спряни от производство преди доста години. Оттогава, точно както и при лампите, еволюцята в съответната област като че ли е тръгнала в погрешна посока, естествено заради новите пазарни условия и конкуренцията. Сега много по-важно за едно устройство е колко аудио-формата възпроизвежда и колко по-евтино струва, отколкото как свири, какво (и на какво ниво) дава. Директна аналогия ми хрумва с чалга-певачките, повечето от които изобщо не могат да пеят, но затова пък докарват някаква първосигнална визия, а емоциите които носят, директно резонират с емоционалното и интелктуално ниво на масите.

От тази гледна точка въпросът "кой плейър да изберем?" директно се измества от въпроса "изграден на каква концепция плейър да изберем?", а там отговорите не са много, нито пък имат връзка с конкретната марка, цена и т.н. (е, с цената няма как да нямат връзка, понеже тя в голяма степен отразява усилията, употребени при разработката на съответното устройство, или "доколко невъзможното е постигнато").

Добре е да се започне от някъде. Въпросният плейър Naim, на който си се спрял, е чудесна първа стъпка в тази насока. Но без време, отделено за слушане определено няма да стане...
Има една древна мъдрост: "Не е важно откъде си тръгнал, а докъде си стигнал." - хубаво е, че тръгваш от високо и с ентусиазъм. Само подходът малко е...

Публикувай отговор

Обратно към “Всички останали въпроси”