Избор на говорители за ОТ

Съобщение
Автор
KoneJla

Избор на говорители за ОТ

#1 Мнение от KoneJla »

ARN-165-05/8
ARN-188-07/8

Кой от двата е по-добър за двулентово ОТ и от друга страна подходящи ли са? От графиките които видях ARN-165-05/8 ми изглежда с по-права честотна лента.. Преди време с един приятел сглобихме колони изцяло с говорители TVM (трилентови) и баса беше ARN-188-07/8, но не останах особено очарован... някакси слаб ми се струваше. Като цяло мисълта ми е да използвам 2 мид-басс-а и 1 вч говорител - DT94 (или DTW72) на Visaton ми изглежда подходящ.
Последно промяна от KoneJla на Съб Дек 27, 2008 7:00 pm, променено общо 2 пъти.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivo_Hristev »

От първия БАС не очаквай. От втория, настроен на около 50 Hz - става. АРН 188 става за непретенциозна двулентова колона. Не очаквай чудеса от подобна конструкция, освен ако не си готов да похарчиш огромно количество време за настройката и.

KoneJla

#3 Мнение от KoneJla »

Ясно, значи според това което съм чел до тук във форума, може би ще се ориентирам към Visaton. Мислите ли, че е удачна следната конфигурация:

№1:

2 x WS20E (двата мидбас или единия само нч.? отрязани до 3KHz.)
ВЧ - тук имам дилема - SC10N или DT94? (TW6NG също ми се струва добър, но за тази цена едва ли е надежден..)

№2:

2 x HiVi Research M6N (отрязани на 2 - 2,5KHz.?)
ВЧ - TW6NG

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Какъв е бюджетът ти за говорители?
За какъв тип озвучително тяло става дума - малогабаритно (bookshelf) или стъпило на пода (floorstander)?

KoneJla

#5 Мнение от KoneJla »

Става въпрос за нормални колони (floorstander) - с размери - колкото са необходими. Търся нещо прилично. Бих могъл да отделя около 250лв. за говорители, след това - колкото са нужни, нали няма да са накуп :)!

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Четири прилични мидбаса и две качествени пищялки в този бюджет е малко трудно да се поберат, но не е невъзможно.
Идва ми наум това:
4XPeerless 830657+ 2X Vifa BC25SC55-04
Можеш да се включиш в януарската поръчка от madisound ТУК комплектът ще излезе около 220 лева крайна цена.
Ако бюджетът може малко да се надвиши, пищялката може да се замени с по-качествената Vifa D26NC55 с цена на комплекта около 260 лева.

KoneJla

#7 Мнение от KoneJla »

Добре звучи. Ще помисля, най-вероятно това ще е. Предполагам предложените от мен 2 варианта са по-зле? И все пак кой от тях е по-добрият (просто ми е интересно...)? :)

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivo_Hristev »

Все пак преди да поръчваш пусни една симулация на конструкцията с избрания говорител, за да знаеш какво да очакваш.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

KoneJla написа:Ще помисля, най-вероятно това ще е. Предполагам предложените от мен 2 варианта са по-зле? И все пак кой от тях е по-добрият (просто ми е интересно...)
Комбинацията, която ти предложих, е съобразена с твоята идея. Шаситата на басите и лицевият панел на пищялката са отрязани и позволяват говорителите да са максимално близо един до друг, което е важно за конструкцията, която си избрал.
В 40 литра басрефлекс с тези говорители може да се постигнат около 48Hz@-6dB при задоволителна "бързина" на баса - груповите закъснения не надвишават 10ms и добра чувствителност - 89 dB/W/m.
T/S параметрите на тези говорители ги правят и добър кандидат за TL конструкция. При дължина на линията от 190cm (полезен обем от 35 ltr.) се постига същата долна граница, но стръмността на спадане на АЧХ е по-малка и усещането за бас е много по-добро.

От твоите варианти ...
Чувствителността на WS20E в басовия (под 500Hz) диапазон е едва 82 dB/W/m.
За вторият вариант ще ти е необходим сериозен филтър. Освен това с прилична пищялка той отива на 290 лева и надвишава бюджета, който сам си определил.

KoneJla

#10 Мнение от KoneJla »

Ясно. Говорителите ще бъдат предложените от Rutcho. Само не мога да намеря програма за симулации. Свалих WinISD, но тя ми се струва прекалено проста. С тази от Visaton не мога да се оправя, защото е на немски език... Помагайте :)

Два говорителя в този обем (чувствителността съм я написал 88.8db):
Изображение

Group Delay:

Изображение

Код за потвърждение: Избери целия код

Driver            : Peerless 830657 6.5" SDS Woofer
Project by        : MapTuH
Project for       : you
--
Number of drivers : 2
Box type          : Vented
Box size          : 60.0 l
Tuning frequency  : 45.00 Hz
Vent              : 1 vent(s) 
                    0.123 m length for each
                    0.102 m round

Relative                                       
Freq         Gain         SPL                               
[Hz]         [dB]         [dB]                              
20.00        -29.01       62.80                             
25.00        -20.50       71.31                             
30.00        -13.60       78.21                             
35.00        -8.31        83.50                             
40.00        -4.75        87.06                             
45.00        -2.64        89.17                             
50.00        -1.41        90.40                             
55.00        -0.65        91.16                             
60.00        -0.16        91.65                             
65.00        0.16         91.97                             
70.00        0.37         92.18                             
75.00        0.51         92.32                             
80.00        0.59         92.40                             
85.00        0.64         92.45                             
90.00        0.66         92.47                             
95.00        0.66         92.47                             
100.00       0.65         92.46 
Дали съм получил нещо вярно ...? :lol:

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Ivo_Hristev »

Съмнявам се че WinISD не може да симулура два драйвера в паралел в общ обем. За съжаление не съм работил с нея и не мога да ти дам точен съвет. Ако не можеш да се оправиш - намери и свали Bass Box. Там със сигурност има такава възможност. Въвеждай параметрите на говорителите точно - програмата ще ти изчисли резултантната чувствителност.

KoneJla

#12 Мнение от KoneJla »

Ivo_Hristev написа:Съмнявам се че WinISD не може да симулура два драйвера в паралел в общ обем. За съжаление не съм работил с нея и не мога да ти дам точен съвет. Ако не можеш да се оправиш - намери и свали Bass Box. Там със сигурност има такава възможност. Въвеждай параметрите на говорителите точно - програмата ще ти изчисли резултантната чувствителност.
Здравей, имам и Bassbox pro. WinISD може да симулира 2 говорителя. Тези симулации които ги пуснах са с 2 в една басрефлексна кутия. 60литра е обема, добре ли е или е много?

Идеята за ТЛ ми харесва още повече, но там съм бос, ако за басрефлекс съм по чорапи :D (или без крака, ако тук съм бос :lol: ) Има още доста да прочета! :)

-------------------------------------------------

Ето какво постигнах с басбокс-а. 45 и малко литра Fb=45Hz, bass рефлекса е с диаметър 80 и дължина 100mm. Груповите закъснения за 30-40Hz са 13-14ms. Добре ли е?

Изображение

KoneJla

#13 Мнение от KoneJla »

Мнение (съвети) за последната симулация? (питам в нов пост, защото няколко пъти до сега едитвах горния)

пп: F3 какво е?

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Ivo_Hristev »

До 15 милисекунди е добре. F3 е долна гранична честота отчетена на -3 Децибела спрямо средното ниво.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Зададеният от теб Xmax = 14mm е твърде голям.
Ориентировъчно той се получава от разликата между горната полюсна наставка и височината на звуковата бобина и в случая не превишава 7mm или +/- 3.5мм.
Не забравяй да включиш влиянието на фазоинверторната тръба - десен бутон върху графиката -> Properties -> маркирай квадратчето пред нарисуваната тръбичка.
Тогава F3 се получава 58.3Hz а на -6dB съответно 47.2Hz. Груповите закъснения не надвишават 9.1ms, което е много добре.
Ако увеличиш обема до 60 ltr. печалбата ти в ниските ще бъде едва 2.5Hz - 6dB, а груповите закъснения ще се вдигнат над 10ms.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”