Вата за озвучителни тела

Съобщение
Автор
pavel_georgiev

Вата за озвучителни тела

#1 Мнение от pavel_georgiev »

Купих си следните тонколони http://microlab.com/products/acoustic/s ... o_110.html
Въпросът ми е следния, тъй като вътрешните стени не са облицовани с никаква вата, задължително ли е на всяко озвучително тяло да се слага такава и евентуално ако сложа дали тя ще подобри звученето на ОТ.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivo_Hristev »

Разлика ще забележиш. Колко точно вата трябва - това ще се наложи да установиш експериментално.

Boqn Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Boqn Nikolov »

Слагай!Има разлика и то немалка.Аз лично закупих от steadygroup вата за моите Jamo E 370 и съм предоволен,но колко точно ти преценяваш(или по-скоро слухът ти) :) При мен беше необходимо около 2 пакета във всяка,но резултата 8O Появиха се средни честоти,нещо нетипично за Jamo,също така баса се стегна и самите мембрани имат по-къс ход :)
Последно промяна от Boqn Nikolov на Сря Май 06, 2009 5:11 pm, променено общо 1 път.
Когато има толкова случайности, търси закономерност.

Stilian Andonov

#4 Мнение от Stilian Andonov »

Boqn Nikolov написа:При мен беше необходимо около 2кг. във всяка
Дали не се бъркаш с 2 пакета!?!
2 килограма е горе долу 18 пакета!

Boqn Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Boqn Nikolov »

Грешката е поправена ;)
Когато има толкова случайности, търси закономерност.

Аватар
DragooNART
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#6 Мнение от DragooNART »

хаиде автора на темата да сподели разликата след дъмпването на говорителите да знам дали има смисал да давам 20лв за 3 пакета вата от стедигруп :) за същите колони

pavel_georgiev

#7 Мнение от pavel_georgiev »

Еми полза има, баса е по-мек, високи средни по-изразителни пък и 20лв не са някакви сериозни пари. Но не очквай и някаква фрапираща разлика все пак. Аз свалих от ватата на окачения ми таван, тъй като за сега нямам време да ходя по магазини и не знам до колко става за целта. Предполагам че с visaton ще е доста по-добре.

Stilian Andonov

#9 Мнение от Stilian Andonov »

pavel_georgiev написа:Но не очквай и някаква фрапираща разлика все пак.
Разликата може да е наистина фрапираща, но не и с вата от окачен таван.
Fuckez написа:Махнал съм всичката вата от суб-бас системите ми и от тонколоните и резултата е по наситен бас без излишни вибрации.
Необходимостта от вата е в зависимост от озвучителното тяло - конструкция, материал, високоговорители. В повечето случаи при ОТ с "бюджетни" (а и не само) бас високоговорители и бас-рефлексна конструкция, в комбинация с недобре изчислена кутия, в честотната характеристика на тялото се наблюдава често сериозен пик непосредствено преди затихването на ниско честотните ВГ. Пикът може да е дори и на 70-80Hz. Този пик създава субективно възприятие в по неопитните уши като повече "бас". Също той се ползва от производителите на "гетобластери" :wink: за да убедят тинейджърите че Megabass, Subsonic, X-Bass и всякакви high-tech съкращения правят чудеса с ОТ-тата. Това не е така, резултатът е една абсолютна мазаница и последващ главобол.
Друг е въпросът ако говорим за "бас каси", "буфери", "бумтери" и "секви" такива, там от вата няма нужда, само от "Тъндар" 2X1000W.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Miroslav Danov »

Fuckez написа:Аз не съм на това мнение.Ватата удря най-вече ниските.Махнал съм всичката вата от суб-бас системите ми и от тонколоните и резултата е по наситен бас без излишни вибрации.Направете един експеримент - сложете вата в пробно ОТ и чуите как звучи,след това я махнете и преценете как е по добре.Аз съм на мнение че без вата е по добре.
:smt023
Ватата спокойно може да убие динамиката, дълбочината и живота на музиката.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Ivo_Hristev »

Miroslav Danov написа: :smt023
Ватата спокойно може да убие динамиката, дълбочината и живота на музиката.
Добавянето на вата в обема на озвучителното тяло виртуално увеличава обема на същото. Ако системата е много точно настроена, добавянето на вата наистина може да влоши нещата, като разстрои системата.

Аватар
bstbst
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от bstbst »

Fuckez написа:Аз не съм на това мнение.Ватата удря най-вече ниските.Махнал съм всичката вата от суб-бас системите ми и от тонколоните и резултата е по наситен бас без излишни вибрации.Направете един експеримент - сложете вата в пробно ОТ и чуите как звучи,след това я махнете и преценете как е по добре.Аз съм на мнение че без вата е по добре.
"Господине', освен безсмислени коментари и ниска правописна (а и не само) култур"ъ", не демонстрирате нищо друго.
Основната цел на всеки един форум не е "на всяка манджа - мирудия" - на всеки пост - отговор!!!
Целенасочената реклама на определени "фирмички" не е нещо лошо, при положение, че е коректна и се ползва само една регистрация на един потребител!!!

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”