Особености в SPL при TL

Съобщение
Автор
Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Особености в SPL при TL

#1 Мнение от oceanman »

Искам да споделя последните си практически наблюдения отностно Общата чувствителност при ТЛ в зависимост от избора на настройка на тръбата.Надявам се това да послужи като ориентир за тези,които имат желание да работят по това акустично натоварване.
Тази особебост не я намирам по сайтовете,затова ще се опитам да споделя получените резултати и наблюдения без да претендрам за вярност.
1.Много важно условие при проектиране на ТЛ е да разполагаме с реалните Т/С параметри на говорителя и неговата честотна лента.Тук важно е усложието,че ТЛ работят най-оптимално с Qts 0.4-0.6 и Qms между 3 и 6.
От тук трябва да знаем,че говорители имащи Qts до 0.35 работят най добре в ТЛ с настройка 5-10 херца НАД резонансната.Когато при тези условия системата е "изнасилена" и заставена да слезе под резонансната на говорителя,тогава се появява драстично намаляване на SPL. Колкото по-надолу отиваме,толкова повече смъкваме този показател.Интересно е,че се появява общо спадане на нивото на говорителя,а не само в нискочестотната област.(много интересно,нали)Има и вторичен неблагоприятен ефект-системата се превръща в нискочестотен генератор на тези най-ниски честоти за която е настроена системата,а горния регистър(ударната част) не е добре изразена.
Когато тръбата е настроена спрямо горното изискване,спада в SPL е незначителен-под1-2 децибела.
Когато Qts е над 0.4 системата съответно може да бъде настроена 5-10 херца ПОД резонансната на говорителя,без да се повлияе драстично на SPL.По-голямото изнасилване и тук превръща системата в нискочестотен генератор за сметка на SPL.
Това са чисто мои субективни наблюдения,които не са измерени засега.Надявам в скоро време да мога да го проверя.
Тук единствено май Dman е мерил ТЛ на Кирилов и той може да сподели наблюденията си.
Изхода от ситуацията е да се търси ПОДХОДЯЩИЯТ а не най-добрия говорител.(При добро желание,късмет и платежоспособност могат и двете да се комбинират :wink: )
Или 2 говорите в паралел...Сметката е като за един,но се увеличават площите.

gps

#2 Мнение от gps »

При експериментите си с TQWT и аз стигнах до извода че при настройка на системата 3-5 Hz под рез честота на говорителя звука като цяло вече не ме удовлетворява но не съм го свързвал с Qts и затова ти благодаря че ме ориентира.Правих експерименти с 8" инфинити с Fs 70 Hz като се опитвах да го накарам да слезе до 40 Hz- говорителя е много добър но за TL просто не става.Правих проби и с 2 говорителя паралел като при изчисленията приех че имам 1 еквивалентен говорител чиито параметри са компилация от параметрите на 2-та.Не се получава засега и умувам къде ми е грешката.Не съм се отказал от идеята и ще пробвам още.Другия вариант е 2 -входов говорител с вързани паралел входове.Проблема е че избора на такива говорители е ограничен-повечето са автомобилни и импеданса отива ниско.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от oceanman »

www.quarter-wave.com/General/General_Articles.html При паралел се удвоят:
Sd*2
Vas*2
S0*2
Sl*2
Намалява се импеданса наполовина и се увеличава SPL с 6 дб. Хода на мембраната остава непроменен.

Последователно:
Удвояват се:

Sd*2
Vas*2
S0*2
Sl*2
Удвоява се импеданса,а SPL остава непроменено.Bl също се удвоява.
Хода на мембраната намалява наполовина.
За основа се взема 1ват през съпротивление 8 ома,или с други думи-2.83 волта.

gps

#4 Мнение от gps »

Проблема е (така си мисля) че говорителите с които правих проба при паралелно свързване в TQWT са с Fs 55 Hz а аз ги слагам в линия дълга 2 метра и очаквам нещо :cry: .След като прочетох 1-вия ти пост от темата седнах да видя резултатите от другите проби и видях че съм пробвал с 1 от тези говорители в линия дълга 1,80 метра и не се е получило.Грешката е моя-както ти писа трябва да се подбират подходящи говорители .Гледах данните на разни музикантски говорители които имат висока чувствителност и видях че 6"-8" имат висока Fs-55-60 Hz.Погледнах и на разни автомобилни говорители и Hertz ES 165 при параметри Fs-34,8 Hz ,Qts-0,34 ,Vas-11,4 l , чувствителност 91db -ми се вижда интересен но не знам колко реални са параметрите.Ако не беше цената му-към 80 лв-бих го взел да пробвам с него.Имам един въпрос-при TQWT говорителя е на 1/3 от началото на линията.Аз сложих 2 -та говорителя по дължината на линията като единия е преди това място а другия-след него.Възможно ли е това да е причина за лошите резултати?При пробите видях че вътре в кутията възникват големи резонанси а на порта излъчването е нищожно-мисля си че сигналите от 2-та говорителя на места вътре в линията са в фаза на места в противофаза.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от oceanman »

Получило се е манджа с грозде,според мен...A площите удвои ли ги?Говорителите е хубаво да са максимално близко един до друг...Или съосно-единия на гърба на колоната...Майсторите казват,че се подобряват загубите от бафъла...Това е следващия ми проект...но не знам кога ще го реализирам...Защо не пробваш класическа (стесняваща се) ТЛ-слизат много по-ниско и по-добре отколкото TQWT...

gps

#6 Мнение от gps »

Площите ги удвоих а говорителите ги сложих плътно един до друг на предния панел -точно между тях се пада точката в която трябва да се сложи говорителя ако е един.После сложих единия отгоре на горната плоскост а другия го оставих фронтално-пак не се получи.Остана само да пробвам да сложа единия на задната страна на тонколоната.Искам да видя на практика всички възможности на TQWT и тогава да мина на TL.Има и друго-TQWT са максимално компактни ,варианта с 6,5 " Vifa е с размери 100смх20смх20см(прибизително)-това е най-малката колона с приличен звук(според мнението на всички които я чуха).

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от oceanman »

A с ватата как е. Опитай се да си поиграеш с нея...Досега не съм пробвал с 2 говорителя и не знам какво ще се получи на практика...на симулацийте с Маткад-а се получава добре.Без тази програма нещата са много общи.Мисля,че това е един що-годе коректен софт за конструиране на ТЛ. А за говорителя-ако са му верни данните ми изглежда много добре...

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от oceanman »

Така и трябва...Ровене му е майката...Може би и аз пропускам нещо....
Ако намериш нещо по въпроса по-неизвестно-свиркай. :wink:

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Gugulanoff »

След като направих вторите ми Voigt Pipes мислех да се захващам със следната лудост:
Изображение
Но така и не го продължих. Идеята ми беше при запазване размерите /почти/ и добрите черти на класическия Voigt да се увеличи мощността. И двата драйвера доколкото си спомням ги предвиждах широколентови .. единия 8, а другия 5, или 6-инчов. Чертал съм го повече на интуиция - сериозни сметки не съм правил.
Изображение

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от oceanman »

Прогресор-е,идеята съвсем не е лишена от основание.Ще се спечелиш яко ниво и мощност,но е хубаво характера на звучене да е еднакъв...Най-добре с 2 еднакви говорителя...а може и втори усилвател да си спретнеш за допълнителната секция...Аз доста такива идеи имам реализирани,но не четвърт-вълнови :cry: .Сега искам да експериментирам със биполярни със съосни говорители...Казват,че компенсирал загубата от бафъл-степ-а... :?: Но нещо напоследък много странични задачи... 8)

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Full Range

#11 Мнение от Teodor Gugulanoff »

gps, не мисля, че въпроса ти е тъп. Но, това което предлагаш води до двойно увеличение на заеманото от озв.тяло пространство в стаята; не е ли по-добре в такъв случай да го заемем направо с една хорна? Удвояването на ширината /гледано по фронта на колоната/ дава примерно 40-50 см ... да предположим, че хорната е с уста с тази ширина и височина /на устата/ около 80-90 см - в резултат имаме площ ~ 3200-4500 кв.см, което в най-лошия случай дава 51-60 Hz - според класическата теория ... да не говорим, че според някои, такава уста /съчетана, разбира се, с подходяща дължина на контура/ ще даде 23-27 Hz ;)

П.П. Full Range като едно по-широко понятие включва в себе си Quarter Wave.
Не бива да се делят, делението може да доведе до ненужно противопоставяне.
Поздравления за новия форум, widowmaker ;) !
Изображение

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от oceanman »

Ами това е един от говорителите, който е фантастичен за ТЛ...не съм го симулирал, но одавна съм му се огледал. Лично аз не съм вигдал по-подходящ...Искам да заменя моя XLS-10 Пийрлис за него(това е XXLS-10)...Просто на времето избързах...Ако го намериш,лично ще ти съдействам за него...

Иво,с това чудо наистина ще може...

Серго,недей да изнасилваш ТЛ...хорната можеш да смъкнеш колкото си искаш,но при ТЛ има ограничения...Тук са различни нещата...
Ако си решил да правиш ТЛ суб,надали ще можеш да намериш по подходящия говорител....Този говорител трябва да го симулирам,но все пак не ми се вярва 15 херца да е на -3 дб...Ще докладвам за резултати...Те пийрлис понякога доста се различават от дейта-шийтовете...
Грешно еда даваш каквато сди искаш дължина на линията..Има поредица статии преведени на български в сайта.Прочети ги да знаеш за що иде реч...

gps

#13 Мнение от gps »

oceanman написа:Така и трябва...Ровене му е майката...Може би и аз пропускам нещо....
Ако намериш нещо по въпроса по-неизвестно-свиркай. :wink:
Следвайки съвета на оушънмен рових и ето на какво попаднах http://www.ariel.club.tip.nl/ Изникнаха ред въпроси.Използваните драйверчета са с висока Fs и нисък Qts-колко ниско могат реално да слязат?Всеки драйвер е поставен в собствена линия като от една определена дължина нататък линиите се обединяват(има няколко варианта -при някои обединението е още на 1/3 от дължината ,при други е чак преди порта)-доколко този принцип може да се използва при други TL проекти-като на прогресор например? В сайта има линк за българска фирма която изработва такива китове-не искам да излезе че им правя скрита реклама :D -просто ми стана интересен принципа на тези "Ариел".

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Miroslav Danov »

Едно нещо ми изглежда много странно-какви са тези < оформени неща в линиите?

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Daniel Petrov »

gps, общото трасе е лабиринт, не е линия.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”