//пиши на кирилица//
Схеми на тонкоректор
-
grim_reaper
Схеми на тонкоректор
haide sega nqkoi da kaze qka sxema za ton korektor priema se vsi4ko
5 10 20 kanalni integralni tranzistorni koito kvoto kaze stiga da e dobro 
//пиши на кирилица//
//пиши на кирилица//
-
audioman
Аз пък под "яка" схема разбирам доста усложнена такава от студиен клас, със специални потенциометри, високо захранване и най-доброто от интегралната и транзисторната схемотехника. Такова решение е изключително за проф. употреба и съвсем не е по силите на всеки начинаещ или средно-напреднал любител
Иначе някога, докато ползвах все още такива неща /сега ползвам за радио/ бях най-доволен от простата схема с един ОУ, където потенциометрите са вързани между (входа) - (- входа на ОУ) - (изхода на ОУ) Ако ще го ползваш само за повдигане, има схеми с регулиране /с потенциометър/ на честотата на срез; Хубавият Параметричен еквалайзер пък има 4 ОУ на честота на канал, или примерно 22 двойни ОУ и 30 качесвени двойни потенциометри за стерео (2) по 5 честоти на регулиране. Това прави към 100-250 кинта само за части, и 100 - ина кинта за платката, която трябва да си проектираш сам. Получаваш профи параметрик!
Иначе някога, докато ползвах все още такива неща /сега ползвам за радио/ бях най-доволен от простата схема с един ОУ, където потенциометрите са вързани между (входа) - (- входа на ОУ) - (изхода на ОУ) Ако ще го ползваш само за повдигане, има схеми с регулиране /с потенциометър/ на честотата на срез; Хубавият Параметричен еквалайзер пък има 4 ОУ на честота на канал, или примерно 22 двойни ОУ и 30 качесвени двойни потенциометри за стерео (2) по 5 честоти на регулиране. Това прави към 100-250 кинта само за части, и 100 - ина кинта за платката, която трябва да си проектираш сам. Получаваш профи параметрик!
-
audioman
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Напоследък и аз сериозно съм се замислил за корекция на акустиката с параметрик. Имам ужасна акустика в хола си и не виждам друг начин да я коригирам:audioman написа:винаги ме е сърбяло да си направя качествен параметрик, само че за какво да го ползвам - може би за коригиране на акустичния недостатък на помещението ......![]()
![]()
![]()
![]()

Ужас направо. Сън не ме хваща
-
audioman
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Имаш ли някоя схемичка на цифров параметрик? Иначе мога да си напиша DSP програмка която да ми върши работа, но трябва да намесвам PC в аудио систематаaudioman написа:Да, ама има и интересни решения в цифровата област за параметрици. А така нещата стават по-прости, по-евтини и по-качествени.
А иначе такива визуализации на АЧХ-то на дадено помещение плашат, наистина, затова аз ги избягвам![]()
-
audioman
За никакво PC не съм споменавал
То не трябва схемичка, а софтуер за управление. Визирах основно AD1953, AD1954 схемите, които трябва да се товарят с параметри. Другото освен тях е един обикновен ЦАП. Има такъв проект в руското Радиохоби, само където няма да преживея на дисплея да излизат руски надписи; освен това чипът не се ползва като параметрик, а като графичен, което също не ме влече.
Как си със софтуера за микроконтролери???
Как си със софтуера за микроконтролери???
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
bojo:
Защо мислиш, че с изравняване нищо няма да стане? За сега ще експерементирам с DSP софтуер, за да добия представа какво ще стане.
audioman:
Хардуерните DSP процесори са сложна работа. Пък и аз си харесвам DSP-то на Ямахата (32битово). На асемблер не съм писал от 15 години, но съм управлявал външен хардуер с асемблер.
В днешно време микроконтролерите има езици от високо ниво, но съм нямал проекти с тях. Имам приятел който е на ТИ с PIC-овете. Ще го срещна на по чашка да ме светне малко как стоят нещата.
Темата за DSP ме заинтересува и ще взема да я разровя.
Защо мислиш, че с изравняване нищо няма да стане? За сега ще експерементирам с DSP софтуер, за да добия представа какво ще стане.
audioman:
Хардуерните DSP процесори са сложна работа. Пък и аз си харесвам DSP-то на Ямахата (32битово). На асемблер не съм писал от 15 години, но съм управлявал външен хардуер с асемблер.
В днешно време микроконтролерите има езици от високо ниво, но съм нямал проекти с тях. Имам приятел който е на ТИ с PIC-овете. Ще го срещна на по чашка да ме светне малко как стоят нещата.
Темата за DSP ме заинтересува и ще взема да я разровя.
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Мда... поборих се и чух.....Bojo написа:Tassadar, това няма да помогне на лошата акустика в помещението - мога да ти дам за проба професионален аудиопроцесор/ изравнител - побори се и чуеш сам за какво иде реч.
Въведох корекции в тестовия сигнал и в един WAV с музика -12db на 59Hz, 12dB/oct и +15db на 72Hz, 15db/oct. При слушане на музика нещата се подобриха, но в АЧХ-то останаха още много неща за дялане. Дори тези дълбоки корекции не стигнаха да се изгладят гадните пикове и спадове в проблемната област. За куриоз измерих и АЧХ-то на тъпата Home cinamа в стаята на сина ми. Оказа се много, много по гладка.
Отчайвам се от живота и започвам да си мисля за слушалки