Еквалайзер на компютъра - да или не

Със еквалайзер или не?

Със
7
12%
Без
47
80%
Все едно
5
8%

Общо гласове: 59

Съобщение
Автор
Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Еквалайзер на компютъра - да или не

#16 Мнение от Nanko Rusev »

npn написа:Много бързо разбрах,че туй дето излиза от компа не е звук,а какафония.Затова си записвам парчетата на диск и айде в Техникса.
Прилика в звука никаква.Понякога се налага и от компа да слушам,но тогава единствено на 100Hz,на Риал Тека давам +3-8db.всичко друго е на нула.А НЯКОГА КАКВИ НАДЕЖДИ ХРАНЕХ ЗА ТОЯ КОМП.ПРЕДИ ДА ГО КУПЯ :(
А може би не трябва да съдиш за света, по това което имаш във вас?
BorislavGeorgiev написа:
Значи, на единия компютър(аз имам два) имам SoundCard Realtec AC97. На този, от който слушам, имам C-MEDIA 9778. Разликата във качеството на звук е потресаваща, но пак не може C-MEDIA-та да се ставнява със лампите.
Къде намеси лампи при source?

Успех, но определено БЕЗ еквалайзери си е по-добре!

Аватар
botor
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#17 Мнение от botor »

Не мисля, че намесат или не намесата на еквалайзер винаги трябва да се определя от недостатъци на системата или на записа. Чисто и просто на някой може да му харесва да слуша с по-малко високи или повече ниски..... В крайна сметка това е смисъла на слушането на музика - да ти доставя удоволствие, щом намесата на еквалайзер те прави "по-щастлив" използвай го.

Аватар
pllaman
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#18 Мнение от pllaman »

Определено компютърът не е добър източник, пък какъвто и да е файла. Все пак е богат на заглавия и не бива с лека ръка да се пренебрегва при всекидневна работа с машината. Аз гласувам без EQ и всякакви други 3D подобрители, овкусители и подправки.

П.П. Колеги дайте да измислим българска дума за еквалайзер, че много странно звучи.

ByD

#19 Мнение от ByD »

pllaman написа:П.П. Колеги дайте да измислим българска дума за еквалайзер, че много странно звучи.
Ами то си има - освен директния буквален превод има и "тонкоректор".
Но тръгнем ли в тази посока и компютъра ще трябва да го направим "изчислител" :lol:

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#20 Мнение от npn »

byd написа:
Boqn Nikolov написа:Ако го запиша на диск и го пусна на CD-player-a правя голяма грешка :).При ниски нива (от 1 до 10 вата) трудно се забеляват "гадорий",но преминали 15 вата се чува нещо трудно описуемо 8O .Размазан звук,липса на честоти,съскания,думтене и т.н. всички некачества на МР3-ката изпакват
А аз мислех, че въобще не коментираме варианта MP3 в случая (а WAV, flac...). Определено е съмнителна ползата MP3 да се пише на диск и да се слуша на плеър. Пък и тези плеъри, които могат да възпроизвеждат MP3 по принцип... :cry:
Ползата от записване на диск и после слушане на качествен плеър е огромна.Поне при мен е така.Звукт е коренно различен.В полза на плеъра естествено.
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от npn »

Nanko Rusev написа:
npn написа:Много бързо разбрах,че туй дето излиза от компа не е звук,а какафония.Затова си записвам парчетата на диск и айде в Техникса.
Прилика в звука никаква.Понякога се налага и от компа да слушам,но тогава единствено на 100Hz,на Риал Тека давам +3-8db.всичко друго е на нула.А НЯКОГА КАКВИ НАДЕЖДИ ХРАНЕХ ЗА ТОЯ КОМП.ПРЕДИ ДА ГО КУПЯ :(
А може би не трябва да съдиш за света, по това което имаш във вас?
BorislavGeorgiev написа:
Визирах моя комп. Знам ,че има качествени саунд карти по 800 лв.,но толкова пари ако ще давам,ща са за говорители,не за платки.

Boqn Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от Boqn Nikolov »

dira7 написа:
Boqn Nikolov написа:използвам еквилалайзера за да прикривам неприятни пикове,съскания,думтене и т.н
С еквивайзера се опитваш да прикриваш недостатъците на колоните?
Boqn Nikolov написа:При ниски нива (от 1 до 10 вата) трудно се забеляват "гадорий",но преминали 15 вата се чува нещо трудно описуемо
Това много ми прилича на TDA - при приближаване на максималната мощност имаме 10% изкривявания.[/quote="dira7"]

А защо тези некачества несе появяват при матричните ми дискове :wink:
За усивателя също непозня,той е Pioneer модел 92.При един от най-качествените ми дискове (от доброто старо време) на МАХ THD% е около 5

П.П Песента е на Louis Armstrong-Only you (and you alone) Позрав за всички :)
Когато има толкова случайности, търси закономерност.

D.Kolev

Re: Åêâàëàéçåð íà êîìïþòúðà - äà èëè íå

#23 Мнение от D.Kolev »

npn написа:Çíàì ,÷å èìà êà÷åñòâåíè ñàóíä êàðòè ïî 800 ëâ.,íî òîëêîâà ïàðè àêî ùå äàâàì,ùà ñà çà ãîâîðèòåëè,íå çà ïëàòêè.
èìà è êà÷åñòâåíè êàðòè ïî 40 ëåâà àìà êîé äà ÷åòå èëè ñàìî ñè òúðñèòå óïðàâäàíèå è ñëóøàòå òèÿ âãðàäåíè áîêëóöè.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#24 Мнение от npn »

D.Kolev написа:
npn написа:Знам ,че има качествени саунд карти по 800 лв.,но толкова пари ако ще давам,ща са за говорители,не за платки.
има и качествени карти по 40 лева ама кой да чете или само си търсите управдание и слушате тия вградени боклуци.
Човек не може да изчете за 6 месеца (от толкова имам компа)всичко,навсякъде.
Добре тогава посочи пример.Аз лично вярвам в чудеса и не бих се учудил,ако имам един ден такава карта,евтина и хубава. :prayer:

ByD

#25 Мнение от ByD »

D.Kolev написа:има и качествени карти по 40 лева ама кой да чете...
Да, например това.
И при мен резултатите с външен DAC са по-добри от масовите саундкарти на пазара. За AC97 да не говорим.
Естествено, намират се и по-добри решения на пазара, но вече отиваме в "неприятните" ценови диапазони.
Горепосоченият DAC определено е най-доброто съотношение цена/качество, на което съм попадал.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от npn »

byd написа:
D.Kolev написа:има и качествени карти по 40 лева ама кой да чете...
Да, например това.
И при мен резултатите с външен DAC са по-добри от масовите саундкарти на пазара. За AC97 да не говорим.
Естествено, намират се и по-добри решения на пазара, но вече отиваме в "неприятните" ценови диапазони.
Горепосоченият DAC определено е най-доброто съотношение цена/качество, на което съм попадал.
Това определено ме заинтригува.
Благодаря!!

Аватар
batkorosen
има опит
има опит
Обратна връзка:

#27 Мнение от batkorosen »

Най-накрая трябва да се обезшуми и компютъра. Ако не може да се изкара извън помещението трябва да се намалят оборотите на вентилаторите до разумен минимум, да се окачи гъвкаво харддиска, да се демфа кутията така, че да се оставят само отвори достатъчни за охлаждането. Може да се добави и тръба за целта. Накрая добре че излезнаха LCD-тата които въпреки неестествения си образ поне не шумят и не лъчат електромагнитно. Не е така с компютъра. В него сигналите са предимно правоъгълни и шумове от тях ходят навсякъде по кабел и по "ефир". Е, ако се справите с това - приятно слушане.
В търсене на 20 Hz, а и вятъра под тях.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от npn »

batkorosen написа:Най-накрая трябва да се обезшуми и компютъра. Ако не може да се изкара извън помещението трябва да се намалят оборотите на вентилаторите до разумен минимум, да се окачи гъвкаво харддиска, да се демфа кутията така, че да се оставят само отвори достатъчни за охлаждането. Може да се добави и тръба за целта. Накрая добре че излезнаха LCD-тата които въпреки неестествения си образ поне не шумят и не лъчат електромагнитно. Не е така с компютъра. В него сигналите са предимно правоъгълни и шумове от тях ходят навсякъде по кабел и по "ефир". Е, ако се справите с това - приятно слушане.
Добро обезшумяване се постига с Dinamat,но си е и скъпичко около 100лв м^2.,а като го гледам ми прилича на битум с добавка на целулозни влакна+един слой алуминиево фолио.
Уффф все не ми остава време да почна експериментите.

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#29 Мнение от haralanov »

npn написа: като го гледам ми прилича на битум
На външен вид -да, и приликите свършват до тук.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#30 Мнение от Nanko Rusev »

Аз съм ЗА компютъра в другата стая :lol: :lol: но тогава интерконектите стават дълги :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”