КD502 vs. 2N3055

Съобщение
Автор
Popov

КD502 vs. 2N3055

#1 Мнение от Popov »

Момчета, бихте ли си казали мнението за тези двата транзистора. Доколкото знам са почти пълни аналози с разликата откъм Рс. Кой е по-сполучлив, по- се използва в практиката и изобщо какви са вашите наблюдения? Кой ще ме посъветвате да ползвам ?

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Bojo »

2N3055 е транзистора - "товарното добитче" в електрониката, вече години наред. КД 502 на пактика е негов аналог. И двата транзистора са страшно нелинейни и крайно неподходящи за нискочестотни усилватели, освен ако не се използват разни "хитрости" от рода на А+Б и други. Единственото им предимство е ниската цена. Ако пишеш по-подробно за какво става дума можем да те насочим към нещо по подходящо.

Popov

#3 Мнение от Popov »

Става въпрос за една схемичка на регулируем токоизправител, която искам малко да си я преправя. Но израза: "товарното добитче" напълно ме устройва и дано да оправдае очакванията ми.

Аватар
eek_the_cat
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#4 Мнение от eek_the_cat »

Само внимавай с 2N3055 да не е от фалшивите- с много тънка основа- мисля че ги правеха в Румъния- много лесно горят- поне така съм чувал, аз ги заметих с KD- та в Студио- то.И аз щях да питам същото за заместването им в токоизправител, но ти си ме изпреварил :lol:

BTW видях за проблема с мястото в форума- трийте всичките ми теми без тая за звуковата карта, че съм на зор за нея

с уважение- eek_the_cat
Aerials, in the sky
When you lose small mind
You free your life

Popov

#5 Мнение от Popov »

Ами аз имам няколко транзистора 2N3055 вземах ги по левче, на корпуса им пише Toshiba Japan, изглеждаха ми "сериозно" и затова си взех такива. Иначе KD502 струваха 1,80 лв.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Bojo »

На Румънските компоненти има изписана гръцката буква "бета" - от Баниаса - завода в който се произвеждаха. Не са ментета, но аз лично бягам далече от тях.

Popov

#7 Мнение от Popov »

Някой знае ли къде сега в България се произвеждат електронни елементи, ако изобщо още се произвеждат?

lazzar

#8 Мнение от lazzar »

2н3055 кална се в тия транзистори :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”