Едно въпросче за проект

Съобщение
Автор
Аватар
rollin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от rollin »

goodybg написа:
Vladimir написа:
Simonov написа: проекта е супер но филтъра ще ме затрудни доста затова мисля да направя ТОЗИ
като го направя ще постна снимки

Здраве!
Само да не забравиш :D
много смешно тука май всеки се е родил научен

направих ето този проект Изображение направих си сам фитъра може да е от 1-ви ред но като за първи път се получи добре. Защо хората да не се опитват .всеки има желание да си осъществи мечтите, нищо няма да ви коства да погнете.
Човек се учи докате е жив

Здраве!
И аз също завърших този проект и съм доволен.За толкова пари е даже много добре
Изображение
само трябва да я облеча :wink:
Говоритела е Бошман sw 108(знам че е боклук за вас ама ......т'ва е)

Riptor

#17 Мнение от Riptor »

goodybg написа:Идеята на цялата тази тема беше да събера информация за обсолютно всички неща в проекта - какви говорители да сложа(ако има еквивалентни), от какъв дървен материал да бъде, какъв филтър да сложа(май ще е от 1-ви ред че от 2-3 няма да се справя) и колко пари ще ми излеза, сам ли да си режа дървения материал или да го дам да го режат.

Благодаря на всички които ми помогнаха и на тези където не ми помогнаха (шегичка) :lol:
Като събера още малко парички ще го реализирам, пожелавам успех на всички и на които имат желание (с желание се постига всичко)

Здраве!
говорителите са ясни: общо 2бр FRS8 8ома, 2 бр W130S 8ома. (в момента в магазина нямат В130С - чакам от миналата година)

Материал - или ПДЧ или МДФ - 18мм само предните ги сложих по 25мм. Само не разбрах дали това, че предната е 25мм ще е от значение(нали и говорителя ще се измести с 7мм напред).

НЕ ПОЛЗВАЙ МАТЕРИАЛ облепен с фурнир или както там се казва гладкия слой отгоре, имитиращ някаква шарка или цвят! Понеже не ми беше минало през акъла, а и ми ги рязаха в цех за мебели( :) ), че после лепилото няма да хване. Та сега като идиот шкуря там където ще се лепи и пазя да не ги одраскам, трудно се чертае по тях и т.н. неудобства.

За материала + рязането ми взеха 50лв и чаках месец. Но сега трябва да намаля вътршните дъски, че са с 1-2мм по-дълги :evil:

Ето кратка сметка: 2хФРС8 - 34лв, 2хВ130С - 41лв, дървения - 50лв, филтри - 50лв(излязоха по-скъпи отколкото смятах), вата - безплатно, лепило - 8 лв, конзоли за кабелите 4лв, кабел - до 10лв.

П.С. не си купувай крачета от Марни - ужасно малки са и не вярвам да станат!

Ако имаш още въпроси - с радост ще ти отговоря. Но имай предвид, че дори още не съм ги сглобил или чул! Взимаш инфо от човек, който все още не е изпълнил проекта!

Аватар
goodybg
чете
Обратна връзка:

#18 Мнение от goodybg »

Ами и аз ги сметнах горе долу говорители + филтри + разходи по куриери около 190лв.W130s 41лв. е единия. Едната колона ще се опитам да си направя сам разчертаване и рязане защото имам дървен материал,а другата сигурно ще поручвам материал и ще им кажа направо да ми го нарежат.
Чакам да посъбера малко парички да си поръчам говорителите а през това време ще се занимавам с дървения материал.
Благодаря ти много за поста.

Здраве!

Аватар
jimy
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от jimy »

goodybg,
Поздравления за това, че имаш желание да си направиш сам озвучителни тела!!!
Вероятно не си твърде наясно с нещата в дълбочина и независимо, че от теб се иска само да изпълниш проекта без да се изискват кой знае какви познания, бих ти препоръчал да попрочетеш нещичко от електроакустиката и особеностите на различните типове акустични системи. Ако те влече това хоби, понеже то не е толкова елементарна работа, е хубаво да знаеш какво правиш. Ти самият ще усетиш огромно удовлетворение!!! :wink:
За проекта: сглобката на кутията е важно да бъде прецизна, така че най-добре да ти помогне дърводелец. И НАЙ-ДОБРЕ ПОСТОЯННО ДА СИ КРАЙ НЕГО! За филтъра ползвай възможно по-качествени кондензатори, не жали средства за тях!!! Бобините по-добре да са с въздушна междина.
Между другото, ако имаш нужда от МДФ бих могъл да ти помогна. Имам в момента свободен 19 мм материал без фурнир. Нарязан е, но не мога в момента да ти кажа размерите на парчетата.

Поздрави!

Аватар
goodybg
чете
Обратна връзка:

#20 Мнение от goodybg »

jimy написа:goodybg,
Поздравления за това, че имаш желание да си направиш сам озвучителни тела!!!
Вероятно не си твърде наясно с нещата в дълбочина и независимо, че от теб се иска само да изпълниш проекта без да се изискват кой знае какви познания, бих ти препоръчал да попрочетеш нещичко от електроакустиката и особеностите на различните типове акустични системи. Ако те влече това хоби, понеже то не е толкова елементарна работа, е хубаво да знаеш какво правиш. Ти самият ще усетиш огромно удовлетворение!!! :wink:
За проекта: сглобката на кутията е важно да бъде прецизна, така че най-добре да ти помогне дърводелец. И НАЙ-ДОБРЕ ПОСТОЯННО ДА СИ КРАЙ НЕГО! За филтъра ползвай възможно по-качествени кондензатори, не жали средства за тях!!! Бобините по-добре да са с въздушна междина.
Между другото, ако имаш нужда от МДФ бих могъл да ти помогна. Имам в момента свободен 19 мм материал без фурнир. Нарязан е, но не мога в момента да ти кажа размерите на парчетата.

Поздрави!
Ами да ти кажа от доста време искам да се занимав с това (като хоби не професионално защото се изисква доста четене и учене) прочетах доста по форумите и особено от този за което благодаря на всички.
За дърводелеца - нямам познат и не мога да се доверя на който и да де, мисля да пробвам да си направя поне едната сам, защото първия ми проект го осъществих сам и съм много доволен има малки отклонения 1-2 мм но това мисля че не от голямо значение, все пак не съм професионалист.
Бобините и кондензаторите ще ги поръчам от Visaton казаха ми че имат бобина 3.3mH и съответно най скъпи кондезатор който е необходим.
За плоскостите просто не виждам как ще стане Русе-Пловдив но все пак благодаря. Ако имам някакви въпроси вече знам към кой да се обръщам.
Благодаря на всички!
Здраве!

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#21 Мнение от Simonov »

За разкрояването на плоскостите те съветвам да ги дадеш някаде да ти ги нарежат на машина. Все пак цени от 30-40 стотинки на детайл са смешни, за работата която ти спестяват ;) Аз поне съм много доволен от услугите тук в Пазарджик и им се доверявам винаги. Разлики в размерите при конструкции като ТЛ или хорни, за мен лично, са крайно нежелани. Съветвам те да изпълниш схемите на филтрите така както са дадени по проект. Те са резултат от практически имервания и прослушвания, а не просто симулация с някоя програма ;) Естествено ако успееш да направиш филтър който да е с по малко елементи, а свири по добре, ще е безспорен успех ;)
Изображение

Аватар
jimy
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от jimy »

Подкрепям напълно Симонов.
Аз също не мога да нарека себе си професионалист просто защото засега от тази дейност не печеля, тоест занимавам се заради самото удоволствие. Но всичко, което съм правил досега, съм го възлагал на дърводелци. Някъде из темите съм споделял патилата си с тях, но въпреки всичко добрия майстор ще свърши работата бързо, точно и с чалъм. Вече фината работа като фиксиране и напасване на говорителите, сглобяването на предния панел и други разни си ги правя аз. По принцип се стремя да постигна перфектно изпълнение и като визия работите ми са пипнати и като дизайн, и като изпълнение. Затова целия този процес ми отнема понякога повече от половин година!! Не е нужно да си правиш абсолютно всичко сам, за да наречеш работата си DIY :D Преди си правих сам и буксите /биндинг постовете/, чертаех разрези, поглед отпред, поглед отстрани и т.н., ходене по работилници, търсене на подходящ материал и прочие.
Но за това се изисква много време, а на мен взе да не ми достига. Вече си позволявам качествени конектори, хубави кабели /не псевдокачествени!!/.
За кондензаторите на Визатон - нямам лични впечатления, но един приятел твърди, че не са особено добри. Интертехник-Германия предлагат по-добри.
Успех!

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”