Ново звучене с X-Fi Elite Pro

Съобщение
Автор
roumen68

Ново звучене с X-Fi Elite Pro

#1 Мнение от roumen68 »

Здравейте :)
Тук съм съвсем нов, също така и далеч не се смятам за светило по High Еnd въпросите. Но имам нова придобивка, която изцяло промени начина на звучене на музиката у дома.
Досега си слушах със CD плеър SONY CDP XE570, свързан с оптичен кабел към A/V ресивер SONY STR DB1070, а колоните - Cerwin-Vega! E-715, свързани с Jamo кабел 2x2,5 mm. Нелошо звучене като цяло. Но ми писна да сменям СD-та, а лаптопа ми беше свързан с 5 метров RCA стерео кабел към усилвателя, което доста влошаваше звука. Така че си поръчах компютър с "аудиофилската" X-Fi Elite Pro карта на Creative. Тази карта си идва с IR дистанционно и допълнителна външна конзола, която даже си има вход за електрическа китара! Отново свързване със SPDIF оптичен кабел към усилвателя - PCM 48 KHz. Мога само да кажа, че резултата далеч надхвърли очакванията ми! Такова акустично присъствие може да се сравни с изпълнение на живо на някоя банда в хубав клуб. Не знам дали това е от динамиката на звука - отношението сигнал/шум е 119 dB или заради нещо друго, но усещането е точно за слушане на музика на живо. Колоните свирят по начин, който не съм очаквал от тях.
Приятелите пред които демонстрирам новото звучене, и които далеч не са аудиофили - остават изненадани и проявяват неочаквано жив интерес как съм го постигнал това.
Накратко - много съм доволен и не съжалявам за високата цена на картата.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Ново звучене с X-Fi Elite Pro

#2 Мнение от Nanko Rusev »

Аз пък съм с 2496 дето е скромна на параметри, а май цената и е по-ниска също :lol:

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#3 Мнение от Simonov »

Готов ли си да го пребориш с ТАЯ ДЖИДЖАВКА, изпълнено с NON OS, TDA1541 и отделено захранване на аналоговата чат? И всичко това на 1/2 от цената на твоята карта (барабар с трансформатора) :?: ;) Тука естествено не говорим за разните му там EAX-и и други цифрови бози за "подобряване" на звученето, както и за многоканални приложения, а за слушане на музика(която е два канала ;)) Не се обиждай :smt052 Да си я слушаш със здраве, щом ти допада ;)

Поздрави :)
Изображение

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Nanko Rusev »

На мен ми е интересно да пробваме - ама някой във Варна има ли такова чудо :roll: :wink:

roumen68

#5 Мнение от roumen68 »

Simonov написа:Готов ли си да го пребориш с ТАЯ ДЖИДЖАВКА, изпълнено с NON OS, TDA1541 и отделено захранване на аналоговата чат? И всичко това на 1/2 от цената на твоята карта (барабар с трансформатора) :?: ;) Тука естествено не говорим за разните му там EAX-и и други цифрови бози за "подобряване" на звученето, както и за многоканални приложения, а за слушане на музика(която е два канала ;)) Не се обиждай :smt052 Да си я слушаш със здраве, щом ти допада ;)

Поздрави :)
Simonov, благодаря ти за поздравите и пожеланията :)
Нямам си идея как звучи твоята джиджавка. А и трудно можем да ги сравняваме, иначе за тестове и демонстрации няма да откажа :)
Тази функция EAX, която спомена съвсем леко променя звука, но Crystalizer доста осезателно го прави по-свеж и присъствен.
Да, говорим за стерео приложения, аз и все още не съм успял да пусна DTS или Dolby Digital при филмите.
Отскоро имам картата и компютъра и още експериментирам с нещата.
Ето и малко снимки от мен: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=84838
също и : http://www.snimka.bg/album.php?album_id=62932

С поздрави :)

roumen68

#6 Мнение от roumen68 »

Nanko Rusev, Crossblade написа:На мен ми е интересно да пробваме - ама някой във Варна има ли такова чудо :roll: :wink:
Аз съм от Добрич и именно във Варна поръчах компютъра и картата, защото тук в известна компютърна фирма - като им заговорих, че искам специална карта със SPDIF изходи - ме зяпнаха неразбиращо и затова се насочих към по-големият град.
Всъщност на дъното си има Realtek high definition 24 bit аудио карта и с коаксиален и с оптичен изход (грешка на фирмата - защо ми е тази карта??), пробвах и нея с оптичен кабел - изобщо не може да се сравнява с Creativ-a :)

Riptor

Creative

#7 Мнение от Riptor »

Интересува ме дали този т.нат Crystalizer прави нещо съществено и как разбира кое да "кристализира" и кое не? Имаш ли възможност да сравниш твоята карта с друга Creative и да кажеш каква е разликата (със и без това кристализиращо нещо ако може да се изключи де).
Би ли се опитал да обясниш в какво е разликата м/у Realteк-a и Creative-a?

Поздрави за покупката, дано те радва дълго!

D.Kolev

#8 Мнение от D.Kolev »

áåç äà ñå çàñÿãàø ,íî
íÿìà íîâî çâó÷åíå , èìà òîâà êîåòî å çàïèñàíî. âñè÷êè åôåêòè ðàçâàëÿò çâóêà , òîÿ ñ/í å ñàìî íà õàðòèÿ , ïúê è äà áåøå ðåàëåí- íÿìàøå êàê äà ãî ÷óåø. â óéø ëèñòà íà åäèí ìåëîìàí , õàé åíäèñò è äîðè õàéôèñò íå âëèçàò äèñòàíöèîííîòî , êîíçîëè è êèòàðíè âõîäîâå.
ñ äæèäæàâêàòà íà Ñèìîíîâ íÿìà íà÷èí äà ñå ïðåáîðèø.

àêî èñêàø äà ñè ïîäîáðèø çâóêà íà ñèñòåìàòà , ðàçêàðàé òîÿ îïòè÷åí êàáåë îò ÖÄ-òî.

ðèúëòåê-à äàæå è çà ñêàéï íå ñòàâà :vom:

èíà÷å íÿìà ëîøî , ÷å ñè çäðàâî åíòóñèàçèðàí :lol: :wink:

roumen68

#9 Мнение от roumen68 »

Отговарям подред :)

Riptor, с тази функция Crystalizer (настройка 0...100%) се изменя начина на звучене, което на мен ми наподобява на функцията Loudness при някои усилватели. Така някое MP3 с неособено добро качество започва да звучи доста сносно. Без нея се чува някак си по-глухо и по "далечно".

D.Kolev, благодаря за мнението ти, което го уважавам, защото явно идва от специалист.
Ще се опитам да обясня моят звуков вкус: в началото на 80-те, когато се слушаха касетки с глухи записи - признак за добро качество бяха добре изразените ниски и високи честоти. Може би оттогава имам някакъв изкривен, не-хайфистки музикален вкус, но харесвам звука да бъде "оцветен" - подчертани баси, но не и бумтящи, както и леко пресилени високи честоти.
CD плеъра паралелно си е свързан и с RCA стерео кабел, но така не ми допада звука - не е динамичен, глух е.
Относно новата карта - по принцип не слушам джаз, но за проба си пуснах "The man I love" - просто настръхнах от дълбокият бас и от мекото и на места ярко звучене на тромпета. Много силен ефект на присъствие.
Може вкусът ми да не е точно хайфистки, но аз съм си във възторг от саунда.
Далеч не мисля да се засягам - напротив - нов съм във форума, а и за първи път общувам със "сродни души" на тема аудио, така че ми е много интересно :)

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Nanko Rusev »

roumen68 написа: Може вкусът ми да не е точно хайфистки, но аз съм си във възторг от саунда.
Ми то това е най-важното - на теб да ти харесва. Ама ако си сръчен и имаш някой-друг weekend свободен, може да си поотпушиш сериозно ушите като позамениш част от техниката си :) (аз бих ти предложил започване с колоните)

roumen68

#11 Мнение от roumen68 »

Nanko Rusev, Crossblade написа:
roumen68 написа: Може вкусът ми да не е точно хайфистки, но аз съм си във възторг от саунда.
Ми то това е най-важното - на теб да ти харесва. Ама ако си сръчен и имаш някой-друг weekend свободен, може да си поотпушиш сериозно ушите като позамениш част от техниката си :) (аз бих ти предложил започване с колоните)
Хм, аз пък си мислех че A/V ресивера ми е слабото звено в системата. Добре де, нали Cerwin-Vega се ползват и от професионалните музиканти. А с какви предлагаш да се сменят? :)

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от Nanko Rusev »

С някои за висококачествено домашно аудио, а не 'за професионалисти' ;)

Писах ти лично вече 8)

Разгледай форума, хората които се стремят към по-качествено стерео какво правят :wink:

П.П. форума е DIY (направи си сам)- ориентиран :wink: но основната цел на почти всички е все по- и по- високо качество и реализъм :twisted:

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#14 Мнение от Simonov »

@roumen68

Вегата са много добри колони ...... за купони ;)
Ако искаш да чуеш малко повече звуци, които "пълзят по жичките" но някакси не искат да излязат ;) мисля, че ще трябва да се ориентираш към други колони ;)
Относно глухите записи:
Това е напълно естествено, по простата причина, че до сега си ползвал озвучителни тела и компоненти, които не са успявали да възпроизведат записа така, както е бил направен. Използването на корекции се налага само и единствено за прикриване на недостатъците на едно ОТ.
Много лесно ще се научиш да не ползваш подобни "екстри". Просто трявба да чуеш добра система. А дали касетките свирят "глухо" :!: :?: Едва ли ;) В това се убедих лично след като едно Nakamichi свирна по добре от CD ;)
Нека не забравяме, че "цифровото" е просто дигитализиран аналогов звук ;)
Изображение

roumen68

#15 Мнение от roumen68 »

Интересни са ми всички мнения, не виждам нишо заядливо в това някой да има противоположна позиция, а и нали в споровете се ражда истината :)

За касетките - исках да кажа, че през 80-те масово се слушаха глухи и некачествени записи и беше събитие да попаднеш на хубав запис. Един съученик например, който живееше на 100-200 м от лятна дискотека си правеше записите като си изкара касетофона на терасата нощно време, натисне червеното копче и пази тишина :)
През 90-та от Кипър си купих дек Sansui с HX-PRO, Dolby C и bias adjustment, който дълги години ми беше гордостта и си го слушах със слушалки - подарък към покупката, защото нямах пари за друго.
И сега да си го пусна - харесва ми, защото си има специфично, топло и недразнещо звучене.

За "Вегите" - купих ги от Технополис и съдейки по надписите по кашоните и документацията им би трябвало да са американски, но знам ли... Иначе за разтърсващ корема бас, а и особено за купони са повече от идеални - проверено е :)

Добре, да разбирам ли, че истинският хайфист отхвърля цифровият звук и се пази като дявол от тамян от всякакви корекции по звука? Вярно, че като съм гледал лампови high end усилватели - май нямат врътки bass и treble, ама чак пък толкова ли?
Значи качествената техника няма нужда от корекции на звука - докато нискокачествената без корекции не може?

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”