Тук съм съвсем нов, също така и далеч не се смятам за светило по High Еnd въпросите. Но имам нова придобивка, която изцяло промени начина на звучене на музиката у дома.
Досега си слушах със CD плеър SONY CDP XE570, свързан с оптичен кабел към A/V ресивер SONY STR DB1070, а колоните - Cerwin-Vega! E-715, свързани с Jamo кабел 2x2,5 mm. Нелошо звучене като цяло. Но ми писна да сменям СD-та, а лаптопа ми беше свързан с 5 метров RCA стерео кабел към усилвателя, което доста влошаваше звука. Така че си поръчах компютър с "аудиофилската" X-Fi Elite Pro карта на Creative. Тази карта си идва с IR дистанционно и допълнителна външна конзола, която даже си има вход за електрическа китара! Отново свързване със SPDIF оптичен кабел към усилвателя - PCM 48 KHz. Мога само да кажа, че резултата далеч надхвърли очакванията ми! Такова акустично присъствие може да се сравни с изпълнение на живо на някоя банда в хубав клуб. Не знам дали това е от динамиката на звука - отношението сигнал/шум е 119 dB или заради нещо друго, но усещането е точно за слушане на музика на живо. Колоните свирят по начин, който не съм очаквал от тях.
Приятелите пред които демонстрирам новото звучене, и които далеч не са аудиофили - остават изненадани и проявяват неочаквано жив интерес как съм го постигнал това.
Накратко - много съм доволен и не съжалявам за високата цена на картата.