Софтуерни филтри ???

Съобщение
Автор
mitaka
има опит
има опит
Обратна връзка:

Софтуерни филтри ???

#1 Мнение от mitaka »

От доста време в главата ми се върти една идея :idea: , за която обаче е необходим специализиран софтуер. Става въпрос за софтуер който при задаване на определени парамтетри (характиристики на говорителя или параметрите на филтъра) да обработи стандартен аудио файл по такъв начин при което изходния файл да е все едно третиран с истински филтър.

Конкретно искам да използвам подобен софтуер за прослушване на говорители, но принципно ако има такъв може да се използва за всевъзможни експерименти с филтри за многолентови системи без да се налага изработвате филтъра предварително.
Последно промяна от mitaka на Чет Дек 14, 2006 8:18 pm, променено общо 2 пъти.
Малко са тези, които знаят колко много е необходимо да се знае, за да се осъзнае колко малко знаем ....

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#2 Мнение от Simonov »

Хм...
идеята е интересна. Качеството на "филтъра" обаче ще е силно зависимо от качеството на звукивата карта :wink:
Изображение

sigkill

#3 Мнение от sigkill »

няма да зависи толкова :) идеята на митака е да се раздели wav файл предварително на няколко отфилтрирани файла , не в реално време.

mitaka
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от mitaka »

sigkill написа:няма да зависи толкова :) идеята на митака е да се раздели wav файл предварително на няколко отфилтрирани файла , не в реално време.
Мдааа...принципно правилно ми следиш мисълта ...само че идеята ми е всичко да свири в реално време ...2-та (или 3-те) филтрирани файла се записват в 6 канален DTS-формат например ...и се пускат през много канална аудио карта (стандартен DVD плеър също върши работа) ...всеки канал минава през едно DoGC стъпалце и направo в говорителя. Мисля, че по тази схема могат (ако разбира се намерят подхдящи софтуерни филтри) да се правят доста интерсни експерименти и като цяло да се оптимизра звука на озвучителните тела.
Малко са тези, които знаят колко много е необходимо да се знае, за да се осъзнае колко малко знаем ....

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от boris_valkov »

Погледнете тук: http://pcazeles.perso.cegetel.net/acxo.htm

С уважение,
Б. Вълков
:D

Аватар
Evelina Milusheva
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Evelina Milusheva »

Ако картата е Криейтив, сигурно знаете нечовешкия КХ драйвър - има толкова много функции...ако някой има повече опит, да сподели. Аз не съм разцъквал толкова.
lyrical hardcore

guitman
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от guitman »

mitaka, това за което говориш може да се направи със някакъв VST плъгин за който ще ти трябва карта със ASIO драйвер. Ако картата ти няма ASIO, можеш да си свалиш от тук http://www.asio4all.com/. Ако държиш на качеството е за предпечитане картата ти да ИМА ASIO, това означава от SB AUDIGY нагоре. За VST плъгина който ти трябва не знам още но ще потърся.
Подобни неща но с друго приложение, са програмите "guitar rig", "amplitube", "revalver" и други.

Аватар
bobalan
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от bobalan »

вст плъгини които ще ти свършат работа са т.нар. мултибенд компресори (ще ги ползваш само като кросовери).

waves c4
waves linMB
yamaha final master
waves l3

като пуснеш да прослушваш една от лентите (без да ползваш компресора изобщо) той ти я разделя със стръмност 24дб/окт от съседните ленти.

guitman
има опит
има опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от guitman »

Точно така, това в реално време може да стане само с програма ползваща asio.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”