Налага ли се да коригирам размера на фазоинвертора ?

Съобщение
Автор
Аватар
Vladimir
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от Vladimir »

D.Kolev написа:
Rinspeed написа:Глупава работа .По-добре да продам тези тонколони и да си направя нови.То само единия ми Hertz струва 160лева .
ще се сетиш :!:
остава сега да си избереш и драйвер който свири.
Ще може ли да ме насочиш с някакъв пример.
Гледам в pas-bg.com. Наистина се чудя дали да си търся говорител за моята тонколона или да си правя нови .

Аватар
Vladimir
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от Vladimir »

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Ivo_Hristev »

Преместих темата, там където и е мястото.
Така като гледам темата се изроди в "дали да преработвам старите или направо да правя нови". :lol:
И в двата случая първо трябва да си наясно с бюджета и с възможностите за направата на кутията.

D.Kolev

#19 Мнение от D.Kolev »

Rinspeed написа:
D.Kolev написа:
Rinspeed написа:Ãëóïàâà ðàáîòà .Ïî-äîáðå äà ïðîäàì òåçè òîíêîëîíè è äà ñè íàïðàâÿ íîâè.Òî ñàìî åäèíèÿ ìè Hertz ñòðóâà 160ëåâà .
ùå ñå ñåòèø :!:
îñòàâà ñåãà äà ñè èçáåðåø è äðàéâåð êîéòî ñâèðè.
Ùå ìîæå ëè äà ìå íàñî÷èø ñ íÿêàêúâ ïðèìåð.
Ãëåäàì â pas-bg.com. Íàèñòèíà ñå ÷óäÿ äàëè äà ñè òúðñÿ ãîâîðèòåë çà ìîÿòà òîíêîëîíà èëè äà ñè ïðàâÿ íîâè .
åñòåñòâåíî ïðàâè íîâè.íå ãè êà÷âàé òèÿ êàðòèíêè.
òðÿáâà äà ñè îòãîâîðèø íà íÿêîëêî âúïðîñà.
1.êàêúâ òè å áþäæåòà çà ãîâîðèòåëè
2.êàêúâ òèï îçâó÷èòåëíî òÿëî ïðåäïî÷èòàø
3.íÿêàêâè ñïåöèàëíè èçèñêâàíèÿ êúì íåãî
4.äàëè íÿêîé âå÷å íå ãî å ïðàâèë :lol:

â íà÷àëîòî íà ñàéòà èìà ñòàòèè êúäåòî å îáÿñíåíî êàê , êàêâî è çà êîëêî ïàðè. ïðî÷åòè ãè.
àêî ùå ïðàâèø íîâè ,òîâà îçíà÷àâà ÷å èçëèçàìå èçâúí òàÿ òåìà.ñëåä êàòî ãè íàïðàâèø , ìîæåø çà ïðîáà äà ñëîæèø ãîâîðèòåëèòå â ñòàðèòå êóòèè è äà âèäèø "êàê ùåøå äà áúäå"

Krasi Yonchev

#20 Мнение от Krasi Yonchev »

Предварително се извинявам на автора на темата за офтопика!
Lamer26 написа:след като се включи авто басов говорител в домашна обстановка нивото на ниските ще бъде с по-слабо възпроизвеждане
В същност, не е точно така. Независимо дали сравнението е с авто басов или домашен / профи / хай-енд драйвер, разлика в нискчестотното възпроизвеждане ще има винаги. Но тя, разликата, няма да се охарактеризира просто с:
Lamer26 написа:...нивото на ниските ще бъде с по-слабо възпроизвеждане
Ще бъде, но за кои честоти? Отговора е - зависи от модалните резонанси на помещението. Именно те са причината да има такава драстична разлика при сравняване на нискочестотното поведение на един и същ драйвер, но поставен в две напълно различни акустични среди. За едни нискочестотни ще има повдигане (~ +/- 12dB), за други ще има минимум (~ +/- 30dB). Точно за кои честоти обаче зависи както от модите, така и от разположението на слушателя и озвучително тяло спрямо зоните със силно и нулево налягане на резонансите. Въобще, като прибавим и действието на двете основни акустични интерференции в стаята (SBIR / LBIR), положението се влошава до неузнаваемост.
Lamer26 написа:самото купе на колата засилва ниските
Не. В колата разбира се, всички тези нискочестотни аномалии не присъстват. Там ниските честоти не срещат трудност да преминат извън автомобила без да бъдат отразени и именно това е първопричината за разликата м/у двете акустчни среди. С таята те биват отразени, което води до образуване на модалните резонанси / акустичните интерференци, а в колата просто си преминават през нейните граници невъзпрепятствано.

Аватар
Vladimir
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от Vladimir »

Ясно ще си правя нови тонколони.Нещо много близко до това ще задоволи повече от отлично моите очаквания и познания. Това е предпочитания от мен тип тяло (трилентово , басрефлексно).Специални изисквания се разбира ,че не мога да имам.Иска ми се да имам тонколони с висока вярност ,с по-стегнат и силен бас.Бюджета ми е около 550~600лева за говорители и материал.Аз ще си ги правя.Към какво да се насоча най-напред?.Избиране на говорители ,но из между кои да търся за толкова пари? Може ли да ми предложите нещо ,идея или др. готов проект?

П.П. Да пускам ли др. тема ?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Държиш ли на трилентово озвучително тяло?

Аватар
Vladimir
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#23 Мнение от Vladimir »

Не .Имаш ли някакво предложение ?

Аватар
jimy
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#24 Мнение от jimy »

Rinspeed,
Похвала за ентусиазма ти!!!! Но предполагам вече си се убедил, че проектирането и конструирането на озвучителни тела не е шега работа.
Откровено казано, човек трябва да има доста добра подготовка, за да се занимава с това. Освен това нещата не стават за 2-3 дни. На мен ми отива повече от месец проучване, избор на говорители, намирането им, разработка и уточняване на максимален брой неизвестни, след което започва същинската реализация.
Не знам на какво ниво си, но защо не пробваш нещо двулентово, като начало. Ако искаш спри се на вариант Д'аполито, намери да речем 6,5 инчов говорител и подходяща за него пищялка. Ако сметнеш добре кутията и подходящо я демпваш с вата, към това прибавиш един кадърен филтър, ще останеш много приятно изненадан от крайния резултат. Можеш да бъдеш сигурен!

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Ето нещо готово и проверено.
http://bgaudio.org/modules.php?name=New ... =0&thold=0
Комплектът говорители е 540 лева.

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от DLS »

В колата разбира се, всички тези нискочестотни аномалии не присъстват. Там ниските честоти не срещат трудност да преминат извън автомобила без да бъдат отразени и именно това е първопричината за разликата м/у двете акустчни среди. С таята те биват отразени, което води до образуване на модалните резонанси / акустичните интерференци, а в колата просто си преминават през нейните граници невъзпрепятствано.
Извинявам се и аз за офтопика, но без да поставям под
съмнение знанията и способностите ти, си позволявам
категорично да се се съглася с горното изказване.
Най-ниските честоти наистина излизат извън купето
до някаква степен, но как тогава да си обясним
повдигането им с 15-20dB в някой случаи?
Има една много интересна статийка по тази тема, но
в момента не мога да пусна линк за съжаление.
Мисълта ми е че освен много голямо повдигане
в областта на най-ниските в купето на всяка кола си
има големи спадове и максимуми, които както в стаята си
зависят изключително много от купето, разположение и
''оформление'' на суба...
Тези наблюдения са от опит (преценено на слух и след това
измерено с мик).
[/quote]

Аватар
Vladimir
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#27 Мнение от Vladimir »

Rumen Suvandjiev написа:Ето нещо готово и проверено.
http://bgaudio.org/modules.php?name=New ... =0&thold=0
Комплектът говорители е 540 лева.
За тези пари двулентовата ще е по-добра от трилентовата .Друго ясно е ,че си и поставям прекалено високи изисквания. В момента съм малко объркан и ето какво ще направя.
Попринцип не съм и няма да бъда човек който ще се занимава професионално с музика и озвучение.За сегашните си тонколони разбирам ,че са направени сполучливо и ще ги върна към първоначалния им образ по-добри никога няма да бъдат по този начин.
Последно промяна от Vladimir на Съб Дек 16, 2006 11:30 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от Ivo_Hristev »

Такааа
до тук темата клони към раздвояване:
- особености в акустиката на малките помещения
- проект за дву/три лентово тяло отговоарящо на изискваниятя на Rinspeed

Какво ще кажете да продължим и по двете разклнения в отделни теми?

Аватар
Vladimir
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#29 Мнение от Vladimir »

От сарказъм ще преминем в драматизъм ,аз няма да участвам.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#30 Мнение от Simonov »

Rinspeed написа:Също трябва задължително да чуя наистина профи изпълнения за да имам база за сравнение...
Надявам се правиш разлика между ПРОФИ- озвучение и такова за домашни цели :wink:
Не се хвърляй на трилентова система, ако това ще ти е първи проект. Подводните камъни са прекалено много и си иска опит :!:
Ако бюджетът ти е до 600лв. не му мисли ами почвай CUTFINGER-а :wink:
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”