Внушение или реалност???

Съобщение
Автор
Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

Внушение или реалност???

#1 Мнение от joro66 »

Става въпрос за следното: в момента както съм разположил колоните , междо тях има един скрин върху който има сложен 29 инчов кютук. Разтоянието между двете е около 2.5м. Вчера случайно ми се наложи да ги преместя малко напред - около половин метър и ми направи впечетление че се подобри сцената, и то осезателно. Възможно ли е това да е заради скрина и телевизора (които останаха извън плоскоста на колоните)или просто защото се скъси разтоянието между мен и тях?
Или си внушавам :?:

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#2 Мнение от Simonov »

Най лесният начин да провериш е като пуснеш колоните на някой непредубеден.
Примерно утре каниш някой да прослушате някоя и друг диск и колоните със скрина помежду им. След един-два дни каниш пак тоя човек и му пускаш нещо. Ако и той констатира някаква разлика без да си го питал, значи наистина я има :wink:

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от joro66 »

Хм, това е добре като идея, но повечето ми познати не са такива "слухари" :D .

Krasi Yonchev

#4 Мнение от Krasi Yonchev »

Става въпрос за следното...
Не се учудвай. Дори и с 10см да ги преместиш пак ще има разлика - целия честотен спектрум ти се промения (най-вече лоу енд-а, но и дифузният поток също) само в рамките на толкова разтояние. Реалност!

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от taslak »

Бъди сигурен, че тази е причината. Всяка колона трябва да "вижда" другата колона и колкото по-цялостно е "вижда" толкова и по-добра звукова сцена ще получиш.

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Rumen Zografov »

Наистина,както казва Scav,най-малкото разместване оказва влияние.Преди време ми се наложи да си разместя моите колони (то по-скоро обръщане беше - само ги насочих успоредно напред двете)... 8O ниски,високи,сцена - всичко се промени и после докато си върна старото положение зор видях :lol:
Изображение

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от joro66 »

Мерси за отговорите. Значи поредната жертва за останалите в къщи - колоните ще седят почти в средата на стаята. :)

MAX

#8 Мнение от MAX »

Един метод който върши чудесна работа изпитан от мене.Ако имаш слушалки подръка и имаш възможност да превклучваш на моменти между колони и самите слушалки.Идеята е слагаш слушалките и геледаш към колоните и си представяш от каде ти идва звука.Пускаш колоните и пак слушаш ако постигнеш ефекта това което е на слушалките и колоните възпроизведат (доближат) до стереото на слушалките значи си на прав път иначе няма начин да рзбереш :D

Krasi Yonchev

#9 Мнение от Krasi Yonchev »

taslak написа:Всяка колона трябва да "вижда" другата колона и колкото по-цялостно е "вижда" толкова и по-добра звукова сцена
Кое те кара да мислиш така?
MAX написа:Идеята е...
...леко безумна, но щом ти помага... :smt118

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Rumen Suvandjiev »

taslak написа: Всяка колона трябва да "вижда" другата колона и колкото по-цялостно е "вижда" толкова и по-добра звукова сцена ще получиш.
Честно казано не съм експериментирал в тази насока, но в аудиофилски списания съм срещал звуково оформление на стаята за слушане, включващо преграда между двете озвучителни тела. Ако си припомня къде точно съм го виждал, ще го постна за коментари.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Kiril Kirilov »

MAX написа:Един метод който върши чудесна работа изпитан от мене.Ако имаш слушалки подръка и имаш възможност да превклучваш на моменти между колони и самите слушалки.Идеята е слагаш слушалките и геледаш към колоните и си представяш от каде ти идва звука.Пускаш колоните и пак слушаш ако постигнеш ефекта това което е на слушалките и колоните възпроизведат (доближат) до стереото на слушалките значи си на прав път иначе няма начин да рзбереш :D
Този ескперимент със слушалките никога няма да те доведе до вярно усещане за сцена, защото със слушалките я нямаш...
Единственото което можеш да сравниш е АЧХ баланса на 2-те системи, но третото измерение никога няма да го докараш по този начин...
Последно промяна от Kiril Kirilov на Пон Авг 07, 2006 10:09 am, променено общо 1 път.

MAX

#12 Мнение от MAX »

При мене се получвава до някаква степен :D незнам дали се експериметираили и вярно е,че едното няма нишо обшо с другото :? но едно важно нещо което нее за пренебрегване слушалките несе влияят от стаята би трбвало да има ориентир все пак нали :wink:

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Rumen Zografov »

MAX написа:При мене се получвава до някаква степен :D незнам дали се експериметираили и вярно е,че едното няма нишо обшо с другото :? но едно важно нещо което нее за пренебрегване слушалките несе влияят от стаята би трбвало да има ориентир все пак нали :wink:
Добре де,как слушалките ще ти служат за ориентир за звука на колоните,като първите не се влияят от стаята (то да е и само това единствената разлика...)?Не можеш да сравняваш коренно различни неща при коренно различни условия :wink:
НЕМА СМИСЪЛ!!!
Изображение

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

Re: Внушение или реалност???

#14 Мнение от Audiomaster »

joro66 написа:Става въпрос за следното: в момента както съм разположил колоните , междо тях има един скрин върху който има сложен 29 инчов кютук. Разтоянието между двете е около 2.5м. Вчера случайно ми се наложи да ги преместя малко напред - около половин метър и ми направи впечетление че се подобри сцената, и то осезателно. Възможно ли е това да е заради скрина и телевизора (които останаха извън плоскоста на колоните)или просто защото се скъси разтоянието между мен и тях?
Или си внушавам :?:
По-вероятно е да е от скъсеното разстояние между теб и тях,променят се фазово излъчваните звукови вълни с различна честота от целия звуков спектър и ти просто си попаднал в подходящата точка :). И не само това, отраженията от стените също оказват влияние, формата на стаята ти и тя. В по-старите книги има много изписано и обяснено как трябва да се разполагат озв. тела, за да имаме обемна звукова картина. Тази седмица излизам в отпуска, що не ми се обадиш ( на мобилния) и аз да чуя системата ти, ако може?
Последно промяна от Гост на Съб Авг 05, 2006 11:08 pm, променено общо 1 път.
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

MAX

#15 Мнение от MAX »

За ефекта наистина между двете колони не трябва да има дриги работи пробвал съм по-добре е усещането за сцена :D поне съм си счупил кръста от местене и експериментиране и е подобре да са по близко колоните една до друга токолкото запряни в стената замазва се звука иначе прави илузия за по-добро стерео но става по замазан звука поне при мене в скромни габарити голямо поле за изява няма :( .Имали някаква точна зависимост разтоянието между двете тела и слушателя като съотношение изразено между двете зависимости? :)При мене оптималния вариант е равностранен триъгълник :?

Публикувай отговор

Обратно към “Акустика”