Kappa Perfect 12.1 @ домашен SUB
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Здравейте. Работата по кутията напредва и започвам да мисля все повече за предложения ми по горе в темата филтър HighPassEQ (май така беше
) Някой правил ли го е, има ли схема, на каква честота да бъде настроен. За фазов филтър мисля да опитам с схема от JAMO E8SUB, която видях някъде из форума. За усилвател още се чудя.
EDIT: Пропуснах и LowPass филтъра за който също търся инфо. Из Нет-а е пълно със схеми, но коя е слолучлива...

EDIT: Пропуснах и LowPass филтъра за който също търся инфо. Из Нет-а е пълно със схеми, но коя е слолучлива...
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Виж на сайта на Linkwitz http://www.linkwitzlab.com/ там има схеми и на High Pass и на Low Pass. Колкото до настройката на Low Pass в симулациите по горе е показано колк ое качествениа фактор и честотата, на която ще реже .... Но направи първо кутията чуй го така според мен няма да е нужен High Pass 

-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Кутията е почти готова. Размери: В.679мм Ш.424мм Д.536мм, 36мм дебелина на стените, оребряване по всички стени с 18х40мм ПДЧ. Тръбата ще е насочена надолу за да се събере в кутията. Ще направя няколко снимки на работния процес, а може да си поиграя и чертежчета да спретна.
Крачета.... за сега ще сложа някакви там, пък като отида в провинцията на гости на дядо ми ще си извъртя 4 клина на струга му
Лошото е, че търпението ми се изчерпва и ме е "страх" да не претупам нещата за сметка на крайния резултат.
А сайта на Linkwitz ми се вижда доста объркан...

А сайта на Linkwitz ми се вижда доста объркан...

- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Имай предвид че по този начин ефективната дължина на тръбата се увеличава и по този начин настройката на цялата система ще е различна от тази по сметка. Можеш до известна степен да регулираш тази настройка с увеличаване и намаляване на височината на крачетата. Като гледам нямаш възможност да мериш, така че най-добре слушай и то в стаята в която ще работи суба.
Поздрави.
Поздрави.
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
С други думи казано на разбираем език,повдигане най вече на ниските честоти от самата акустика на стаята...myst3 написа: Room gain, какво трябва да е

-
- има известен опит
- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Първата проба!
Ето, че след около месец кутията е почти завършена. В момента се лепи тръбата
Вчера не се сдържах и реших да чуя тихичко какво е и що е.
Сложих говорителя в кутията, както я бях оставил легнала на масата в хола и го включих към един стерео усилвател. Въпреки ултра куцото разполежение на бокса и говорителя сочещ към тавана, на някои места в стаята звученето беше добро. За опита които имам не съм чувал колона да свири толкова ниско без абсолютно никакви тонкорекции и филтри. На някакви парчета, при които досега съм виждал само как говорителите се клатят а звук почти не се чува, нещата вече са съвсем различни. Звуковото ниво, което възприемам е същото, като и при по-висока честота. Предполагам, че ще има още по-добър резултат, когато тръбата се залепи и не свисти около нея, след това вата, подходящо разположение в стаята и т.н. За разлика от предишните ми два опита с един БГ говорител и после китаииски през последните 5 години този мисля, че е КЛАСИ над тях дори в такъв глетав вид.
П.С. Пффф, какви класи. Сетих се, че предишните съм ги слушал с корекции на усилвателя и пак не са имали този звук.
И още нещо. Незнам защо съм започнал темата тук, но ако модераторите решат нека я преместят там, където трябва - при Озвучителните тела. Благодаря!
Продължавам напред

П.С. Пффф, какви класи. Сетих се, че предишните съм ги слушал с корекции на усилвателя и пак не са имали този звук.
И още нещо. Незнам защо съм започнал темата тук, но ако модераторите решат нека я преместят там, където трябва - при Озвучителните тела. Благодаря!
Продължавам напред

-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Успех ти желая за по нататък и свиркай да видим и чуем какво си направил... 
п.п.Без вата вътре звука е много "дървен" ако мога така да се изразя,а доколкото свистящите басрефлекси...Това е най неприятното нещо което може да ти се случи.
Сподели как си направил разположението на тръбата и диаметъра/дължината и...Нали си се съобразил с факта че трябва да е разположена минимум на разтояние поне диаметъра и от всяка една от стените и говорителя 

п.п.Без вата вътре звука е много "дървен" ако мога така да се изразя,а доколкото свистящите басрефлекси...Това е най неприятното нещо което може да ти се случи.