Kappa Perfect 12.1 @ домашен SUB

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#31 Мнение от Martin Krumov »

Меря ??? Как? Сещам се за един начин, но не съм сигурен и по-добре да попитам отколкото да се изкажа неподготвен.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#32 Мнение от Ivo_Hristev »

Четете бре ора!
Трябва ли за всеки пост да обясняваме едни и същи неща!

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#33 Мнение от Martin Krumov »

Здравейте. Работата по кутията напредва и започвам да мисля все повече за предложения ми по горе в темата филтър HighPassEQ (май така беше :roll: ) Някой правил ли го е, има ли схема, на каква честота да бъде настроен. За фазов филтър мисля да опитам с схема от JAMO E8SUB, която видях някъде из форума. За усилвател още се чудя.

EDIT: Пропуснах и LowPass филтъра за който също търся инфо. Из Нет-а е пълно със схеми, но коя е слолучлива...

Stanislav Dimitrov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#34 Мнение от Stanislav Dimitrov »

Виж на сайта на Linkwitz http://www.linkwitzlab.com/ там има схеми и на High Pass и на Low Pass. Колкото до настройката на Low Pass в симулациите по горе е показано колк ое качествениа фактор и честотата, на която ще реже .... Но направи първо кутията чуй го така според мен няма да е нужен High Pass ;)

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#35 Мнение от Martin Krumov »

Кутията е почти готова. Размери: В.679мм Ш.424мм Д.536мм, 36мм дебелина на стените, оребряване по всички стени с 18х40мм ПДЧ. Тръбата ще е насочена надолу за да се събере в кутията. Ще направя няколко снимки на работния процес, а може да си поиграя и чертежчета да спретна. :D Крачета.... за сега ще сложа някакви там, пък като отида в провинцията на гости на дядо ми ще си извъртя 4 клина на струга му :wink: Лошото е, че търпението ми се изчерпва и ме е "страх" да не претупам нещата за сметка на крайния резултат.

А сайта на Linkwitz ми се вижда доста объркан... :(

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#36 Мнение от Ivo_Hristev »

Имай предвид че по този начин ефективната дължина на тръбата се увеличава и по този начин настройката на цялата система ще е различна от тази по сметка. Можеш до известна степен да регулираш тази настройка с увеличаване и намаляване на височината на крачетата. Като гледам нямаш възможност да мериш, така че най-добре слушай и то в стаята в която ще работи суба.
Поздрави.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#37 Мнение от Martin Krumov »

Не, не. Не се подлъгвай от това, че едното от ребрата е така изрязано. Смятам тръбата да е точно по средата на кутията. Всъщтност предвиждах да е разшитена и от двете страни, но преди малко бързах да излезна и не съм догледал какво съм отбелязал...
Room gain, какво трябва да е :?

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#38 Мнение от Sylis »

myst3 написа: Room gain, какво трябва да е :?
С други думи казано на разбираем език,повдигане най вече на ниските честоти от самата акустика на стаята... ;)(roomlifting)или Trespasser иска да ти каже че има значение разположението на събуфера в стаята,дали е в ъгъл или по средата на някоя от стените,дали е долепен до нея или на известно разтояние...:)Като най-голям е ефекта когато е долепен за двете стени в ъгъла... ;)

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#39 Мнение от Martin Krumov »

Aaaaa :D това за разположението го знам. Смисъл, че оказва влияние на звука. Незанаех, че room gain означава това. Лошото, е че в стаята ми няма много място. Дано успея да го наместя там, където трябва. Кажете сега за LowPass-a ?

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#40 Мнение от Ivo_Hristev »

sylis написа: Като най-голям е ефекта когато е долепен за двете стени в ъгъла... ;)
Кой ефект?

LuPuS
има опит
има опит
Обратна връзка:

#41 Мнение от LuPuS »

Demon написа:
sylis написа: Като най-голям е ефекта когато е долепен за двете стени в ъгъла... ;)
Кой ефект?
Ефекта на кънтенето:)...
Veni Vini Vuci!

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#42 Мнение от Martin Krumov »

Е не. Определено ще гледам да не е в ъгъла. Неискам да се получава бумтене. Искам ниските да се чуват максимално равномерни...

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#43 Мнение от Sylis »

Именно...правилно ти подсказват,че трябва да се избягва този ефект при аудиофилските системи (ако искаш да слушаш права АЧХ) ;).Това е изкуственно повдигане което трябва по принцип да се избява...
При теб кофти ефект ще е това че нямаш много място в стаята...но дано да се справиш.Успех ;)

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Първата проба!

#44 Мнение от Martin Krumov »

Ето, че след около месец кутията е почти завършена. В момента се лепи тръбата :D Вчера не се сдържах и реших да чуя тихичко какво е и що е. :D Сложих говорителя в кутията, както я бях оставил легнала на масата в хола и го включих към един стерео усилвател. Въпреки ултра куцото разполежение на бокса и говорителя сочещ към тавана, на някои места в стаята звученето беше добро. За опита които имам не съм чувал колона да свири толкова ниско без абсолютно никакви тонкорекции и филтри. На някакви парчета, при които досега съм виждал само как говорителите се клатят а звук почти не се чува, нещата вече са съвсем различни. Звуковото ниво, което възприемам е същото, като и при по-висока честота. Предполагам, че ще има още по-добър резултат, когато тръбата се залепи и не свисти около нея, след това вата, подходящо разположение в стаята и т.н. За разлика от предишните ми два опита с един БГ говорител и после китаииски през последните 5 години този мисля, че е КЛАСИ над тях дори в такъв глетав вид.

П.С. Пффф, какви класи. Сетих се, че предишните съм ги слушал с корекции на усилвателя и пак не са имали този звук.
И още нещо. Незнам защо съм започнал темата тук, но ако модераторите решат нека я преместят там, където трябва - при Озвучителните тела. Благодаря!
Продължавам напред :D

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#45 Мнение от Sylis »

Успех ти желая за по нататък и свиркай да видим и чуем какво си направил... ;)

п.п.Без вата вътре звука е много "дървен" ако мога така да се изразя,а доколкото свистящите басрефлекси...Това е най неприятното нещо което може да ти се случи. :?Сподели как си направил разположението на тръбата и диаметъра/дължината и...Нали си се съобразил с факта че трябва да е разположена минимум на разтояние поне диаметъра и от всяка една от стените и говорителя ;)

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”