Какво лепило използвате за...

Съобщение
Автор
Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Какво лепило използвате за...

#1 Мнение от Ivelin Braikov »

Какво лепило използвате за залепването на минерална вата към ПДЧ-то, или и други варианти за закрепване...?

Мерси предварително.

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

#2 Мнение от Audiomaster »

Покрий ватата с тънък рехав плат и я закови с телбод.Плата помага за по-добро закрепване на ватата със скобичките.

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Ivelin Braikov »

Ако това е принципа, може би ще е удачно със ситна рибарска мрежа вместо с плат? :roll: Дали?

Audiomaster
Обратна връзка:

#5 Мнение от Audiomaster »

BlackBLOOD написа:аз предпочитам двойно запепваща лента на теса..
Лепиш по стените после лепиш ватата към нея...
става хубаво и стегнато :)
Ako става въпрос за жълтата минерална вата,метода ти няма да стане,защото ще се разслои.Ако вата е мебелна или памучна,може.Плата върху ватата просто я държи,също и телчетата,който е оптвал да кове с телбод миинерална вата,ще ме разбере.Лично аз съм пробвал и стопилково лепило,погрешно наричано "силиконово".Еми става :).

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#6 Мнение от 100 »

Не се занимавай с минералната вата. Това го обсъждахме пради време във форума. По-добре си купи полиестерна вата за подплата-продава се на метър , слоя е около 2 см., като се насложат няколко слоя става прилично. Слоевете можеш да закрепиш един за друг с тропоска, а закрепването към стената аз лично правя с горещ силикон-капваш капка върху ПДЧ-то, притискаш ватата за малко да изстине, после на следващата място и така до като закрепиш цялата вата.

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivelin Braikov »

Благодаря за отзивчивостта. Минералната наистина е много ронлива. Ще направя експеримент с мрежа, пък ако стане ще го приложа. Ако не - с плат.
@100 - Благодаря за съвета. Непременно ще го имам в предвид за напред. Аз също винаги съм мислел, че с полиестерната вата е по-добре (а и по-лесно за работа), но във форума на няколко места видях да се използва минерална вата, и затова реших да взема такава. Сега имам доста от нея... :roll:

Audiomaster
Обратна връзка:

Re: 100

#8 Мнение от Audiomaster »

100 написа:Не се занимавай с минералната вата. Това го обсъждахме пради време във форума. По-добре си купи полиестерна вата за подплата-продава се на метър , слоя е около 2 см., като се насложат няколко слоя става прилично. Слоевете можеш да закрепиш един за друг с тропоска, а закрепването към стената аз лично правя с горещ силикон-капваш капка върху ПДЧ-то, притискаш ватата за малко да изстине, после на следващата място и така до като закрепиш цялата вата.

Скоро да ти се е подпалвала ватата и цялата колона?Защото съм виждал какви ли не случаи,особено ако става въпрос за професионални озвучителни тела.Почти всяка себеуважаваща се фирма за професионална техника използва минерална вата за демпер.Да не говорим пък,че е по-плътна от полиестерната,по-евтина и ако си разслоиш от нея,можеш да си постигаш каквито са нужни параметри на акустичното оформление.

brum

#9 Мнение от brum »

Полиестерната лесно се лепи и с C200 - мажеш стената, притискаш ватата и оставяш да поседи в легнало положение докато изсъхне лепилото.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: 100

#10 Мнение от Ivo_Hristev »

AUDIOMASTER написа:
Скоро да ти се е подпалвала ватата и цялата колона?Защото съм виждал какви ли не случаи,особено ако става въпрос за професионални озвучителни тела.Почти всяка себеуважаваща се фирма за професионална техника използва минерална вата за демпер.Да не говорим пък,че е по-плътна от полиестерната,по-евтина и ако си разслоиш от нея,можеш да си постигаш каквито са нужни параметри на акустичното оформление.
Виждали сме доста неща, но тук все пак обсъждаме hi-end или поне hi-fi решения. Запалителните мощности не са заплаха за подобни озвучителни тела.

Audiomaster
Обратна връзка:

#11 Мнение от Audiomaster »

ОК,съгласен съм,точно в HI-END колони известните ползват и минерална вата.Естествено,употребява се и профилирана пенополиуретанова вата,но в много отношения минералната има по-добри характеристики-коефициент на затихване и др.
Между другото,последните тенденции в проектирането на професионални озвучителни тела са именно достигането на естествен и реален звук и повечето музиканти го знаят.COMRESSION драиверите са рупори(или хорни,както предпочитате),с изравняваща фазата на звуковата вълна вложка вътре в рупора,в резултат на което излъчвания звук е доста реален.DEMON,виж в профила ми с какво се занимавам.Може да сам забравил да спомена,че от 20 години проектирам висококачествени озв.тела:),и високоговорители.
Иначе аз също у дома си предпочитам качетвено лампово стъпало и съответните колони-удоволствието от слушането на музика по този начин е несравнимо.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Ivan Rachev »

AUDIOMASTER написа:.Може да сам забравил да спомена,че от 20 години проектирам висококачествени озв.тела:),и високоговорители.
ми дай да видим или чуем нещо твое и ние да кажем висококачественили са :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#13 Мнение от 100 »

По отношение на казаното от Аудиомастер:
Не знам как е успял да подпали полиестерна вата, защото аз съм разработил и внедрил на времето над 10 вида озвучителни тела, от които са произведени десетки хиляди бройки в Благоевград и няма нито един случай на запалена вата. При едно от изпитванията на надеждност имаше случай на разтопена вата върху бобината на филтъра, но сменихме дебелината на проводника с по-голяма и повече нямаше такъв случай. Следователно, при д о б р е изчислен филтър няма опасност от подпалване (защото източника на топлина може да бъде само сгрешена бобина или лош, искрящ контакт). А пък в такъв случай ако не се запали ватата, ще се запали самата кутия. От звуково налягане не е възможно запалването на ватата. Това е постигнато само при звуково налягане 180 dB, създадено във възела на стояща вълна от ултразвукова сирена. За сравнение, звуковото налягане на 100 м от излитаща совалка е 160 dB, а 194dB отговарят на звуково налягане 1 атмосфера, което просто няма как да се получи дори на морския бряг. !30 dB е прагът на болезнено усещане.
По въпроса за минералната вата в озвучителни тела - не виждам предимства, а само недостатъци.

gps

#14 Мнение от gps »

AUDIOMASTER написа:ОК,съгласен съм,точно в HI-END колони известните ползват и минерална вата.Естествено,употребява се и профилирана пенополиуретанова вата,но в много отношения минералната има по-добри характеристики-коефициент на затихване и др.
Между другото,последните тенденции в проектирането на професионални озвучителни тела са именно достигането на естествен и реален звук и повечето музиканти го знаят.COMRESSION драиверите са рупори(или хорни,както предпочитате),с изравняваща фазата на звуковата вълна вложка вътре в рупора,в резултат на което излъчвания звук е доста реален.DEMON,виж в профила ми с какво се занимавам.Може да сам забравил да спомена,че от 20 години проектирам висококачествени озв.тела:),и високоговорители.
Иначе аз също у дома си предпочитам качетвено лампово стъпало и съответните колони-удоволствието от слушането на музика по този начин е несравнимо.
Аудиомастер -хайде попрочети малко из форума да се ориентираш къде си попаднал и с какво ниво са някои юзъри тук че както я подкара.........да обясняваш на инженери по електроакустика с над 30-40 годишен стаж елементарни неща......И не че съм заядлив ама компресионните драйвери са ти доста мътна материя :wink: Тези драйвери са проектирани за висок SPL а не за висока вярност на възпроизвеждане......И тенденцията за качествен звук при профидрайверите не е напоследък(откакто ти навлизаш в материята :wink: ) а доста отдавна.Разликата между минералната и полиестерната вата не е в коефициента на затихване а в топлоемкоста-при минералната е доста по-голям има и други разлики.Имал съм случай на профи колона с стопени кабели вътре полиестерната вата се беше стопила но не и запалила! другия случай беше на колони Амфитон при които памучната вата вътре беше тляла но не и запалила просто за горене трябва кислород :wink: а през фазоинвертора не влиза такава постоянна въздушна струя че да разпалва и поддържа горенето вътре в колоната.Но ако ти си успял да запалиш вата в колона-поздравления :wink: !

Audiomaster
Обратна връзка:

#15 Мнение от Audiomaster »

Нека да приключим с тази тема,че стана много досадна наистина.Съгласен съм с всичко,което каза gps относно тлеенето и въобще за ватата,не съм палил аз вата и нямам намерение да паля.Просто съм виждал същите колони със същите проблеми,минерална вата "ISOVER ACUSTO" струва по-евтино от полиестерната и в някои отношения се справя по-добре в превръщането на процеса на свиване на въздуха вътре в обема от адиабатичен в изотермичен,но с това си мнение не ангажирам никого и повече на тази тема няма да пиша,както и спирам да давам каквито и да било мнения,ще участвам пасивно във форума.Знам каде съм попаднал,не съм отскоро "в Нещата",но явно с няколко думи няма да стане никакво обяснение.Един съвет,моля,уважаваите хора с различно мнение от вашето.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”