Въпрос за потенциометър
- ogy
- чете и пита

- Обратна връзка:
Въпрос за потенциометър
Става въпрос за потенциометър на усилвател, който усилва звука. Проблема е когато стигне до минимума намалява звука на единия канал и след това на другия или по точно намалянето не е равномерно. Ако го смажа с нещо смятам, че ще се оправи. Ще се влошат ли качествата на потенциометъра след смазването и с какво е наи - добре да го смажа. Благодаря предварително.
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Става и с фино машинно масло, даже е по добре от контактен спрей, защото те имат разяждащо действие за да отстраняват окисите...
Колкото до оправянето, най - вероятно няма да се оправи. Проблема не е в износване или нещо такова, просто 90% от стерео потенциометрите имат този проблем, двата канала не са съвсем синхронни, особено за логаритмичните потенциометри...
Затова доста от хората тук са се отказали от ползването на потенциометри, а на тяхно място слагат многостъпкови галети..
Друго сравнително просто решение е да се смени логаритмичния потенциометър с линеен, като успоредно на него (между масата и средния извод) се допави подходящо съпротивление. Например логаритмичен потенциометър от 50к може да се замести от линеен 100к и съпротивление10-20к.
Така в много по малка степен се усеща разликата в двата канала, принципно линейните потенциометри са по - синхронизитани...
Колкото до оправянето, най - вероятно няма да се оправи. Проблема не е в износване или нещо такова, просто 90% от стерео потенциометрите имат този проблем, двата канала не са съвсем синхронни, особено за логаритмичните потенциометри...
Затова доста от хората тук са се отказали от ползването на потенциометри, а на тяхно място слагат многостъпкови галети..
Друго сравнително просто решение е да се смени логаритмичния потенциометър с линеен, като успоредно на него (между масата и средния извод) се допави подходящо съпротивление. Например логаритмичен потенциометър от 50к може да се замести от линеен 100к и съпротивление10-20к.
Така в много по малка степен се усеща разликата в двата канала, принципно линейните потенциометри са по - синхронизитани...
-
HI-FI
-
brum
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
www.comet.bgLZ написа:И мен ме интересува от къде се намират качествени потенциометтри, галетни превключватели, релета ...
Ако някой знае интернет адреси ще съм много благодарен
Благодаря.
-
Nanko Rusev
- има сериозен опит

- Обратна връзка:
При мен при промяна на силата на звука, единия канал пръщи (при това не винаги). С какво да го пръсна? Тук имам някакъв спрей, който смазва .. 
Иначе бих си и купил да го сменя, но ще е по-трудоемко
прикачам снимка:
снимка
Иначе бих си и купил да го сменя, но ще е по-трудоемко
прикачам снимка:
снимка
Последно промяна от Nanko Rusev на Нед Фев 12, 2006 1:56 pm, променено общо 1 път.
-
HI-FI
-
Nanko Rusev
- има сериозен опит

- Обратна връзка:
Проблема е, че нямам от къде да си набавя този Philips спрей ...HI-FI написа:На PHILIPS има такъв спрей, но след като го напръскаш ще трябва да изчакаш няколко часа за да изсъхне хубаво, че стават едни аномалии ...Crossblade написа:При мен при промяна на силата на звука, единия канал пръщи (при това не винаги). С какво да го пръсна? Тук имам някакъв спрей, който смазва ..![]()
-
HI-FI