Въпрос за потенциометър

Съобщение
Автор
Аватар
ogy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Въпрос за потенциометър

#1 Мнение от ogy »

Става въпрос за потенциометър на усилвател, който усилва звука. Проблема е когато стигне до минимума намалява звука на единия канал и след това на другия или по точно намалянето не е равномерно. Ако го смажа с нещо смятам, че ще се оправи. Ще се влошат ли качествата на потенциометъра след смазването и с какво е наи - добре да го смажа. Благодаря предварително.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от joro66 »

Контактен спрей, но ако е износен съпротивителния слой - нищо няма да стане. Ако е зацапан само пращи.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Dimitar Atanasov »

Става и с фино машинно масло, даже е по добре от контактен спрей, защото те имат разяждащо действие за да отстраняват окисите...

Колкото до оправянето, най - вероятно няма да се оправи. Проблема не е в износване или нещо такова, просто 90% от стерео потенциометрите имат този проблем, двата канала не са съвсем синхронни, особено за логаритмичните потенциометри...

Затова доста от хората тук са се отказали от ползването на потенциометри, а на тяхно място слагат многостъпкови галети..

Друго сравнително просто решение е да се смени логаритмичния потенциометър с линеен, като успоредно на него (между масата и средния извод) се допави подходящо съпротивление. Например логаритмичен потенциометър от 50к може да се замести от линеен 100к и съпротивление10-20к.

Така в много по малка степен се усеща разликата в двата канала, принципно линейните потенциометри са по - синхронизитани...

HI-FI

#4 Мнение от HI-FI »

amitko написа:...
Амитко е абсолютно прав :!: И аз смятам, че проблемът не е в зацапване или износване, а в разминаването на стойностите м/у двата канала ...

П. П. Аз също използвам линеен потенциометър с добавени резистори и разликите са минимални ...

Аватар
ogy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#5 Мнение от ogy »

Благодаря ви!

brum

#6 Мнение от brum »

Я кажете от каде намирате 'хубави' потенциометри? Засега най-добрия на който съм попадал е от пулсатор, черен, пластмасов корпус - на 3 години е и едва сега почва да създава малко проблеми.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Dimitar Atanasov »

Ot Farnell

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Dimitar Atanasov »

LZ написа:И мен ме интересува от къде се намират качествени потенциометтри, галетни превключватели, релета ...
Ако някой знае интернет адреси ще съм много благодарен
Благодаря.
www.comet.bg

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Nanko Rusev »

При мен при промяна на силата на звука, единия канал пръщи (при това не винаги). С какво да го пръсна? Тук имам някакъв спрей, който смазва .. :roll:

Иначе бих си и купил да го сменя, но ще е по-трудоемко :?

прикачам снимка:
снимка
Последно промяна от Nanko Rusev на Нед Фев 12, 2006 1:56 pm, променено общо 1 път.

HI-FI

#11 Мнение от HI-FI »

Crossblade написа:При мен при промяна на силата на звука, единия канал пръщи (при това не винаги). С какво да го пръсна? Тук имам някакъв спрей, който смазва .. :roll:
На PHILIPS има такъв спрей, но след като го напръскаш ще трябва да изчакаш няколко часа за да изсъхне хубаво, че стават едни аномалии ... :roll: :lol:

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от Nanko Rusev »

HI-FI написа:
Crossblade написа:При мен при промяна на силата на звука, единия канал пръщи (при това не винаги). С какво да го пръсна? Тук имам някакъв спрей, който смазва .. :roll:
На PHILIPS има такъв спрей, но след като го напръскаш ще трябва да изчакаш няколко часа за да изсъхне хубаво, че стават едни аномалии ... :roll: :lol:
Проблема е, че нямам от къде да си набавя този Philips спрей ... :? :roll: А и няма смисъл, тъй като усилвателя ще се продава :wink: ще мисля за dogc :lol:

HI-FI

#13 Мнение от HI-FI »

Crossblade написа:Проблема е, че нямам от къде да си набавя този Philips спрей ...
Ами занеси го в някой сервиз само да го пръснат и готово ... :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”