Jiter е основен параметър на ДВД носителя и след това като
способност на плеера да разпознава информ. питове/не битове/
Кодирането на информацията се базира на 12 вида дължини на питовете, като най-късият е I 3, a най-дългият I 14/според стан-
дартните тестови системи за ДВД, като една от най-разпростране-
ните е на швейцарската Датариус/.Всеки един от тези питове тря-
бва да има строго определена дължина, като качеството на запи-
са се определя именно от това, а качеството на плеера - да ги
разпознава съвършенно точно, а ако това не се изпълнява от ед-
ната или другата страна, започват безкрайни корекции и съответ-
но знаете какво става..../опитах се, извинявайте на по-прост език/.
JITTER
Джитера всъщност означава нестабилност на часовника (или подавания от него сигнал) и зависи от кабели и от самия него. Самата механика на ЦД-то трудно може да вкара джитер. Има и вариант (той не е научно обоснован, но много хора са го чували) при самия запис на ЦД-то да се получи (например при Джитер в часовника на записващата машина). Когато говорим за матрици - там е практически нулева тази вероятност.
За да няма джитер - къси и подходящи цифрови кабели, както и читав часовник. А хубаво е и Цап-а да си има джитер корекция.
За да няма джитер - къси и подходящи цифрови кабели, както и читав часовник. А хубаво е и Цап-а да си има джитер корекция.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: JITTER
Цифров шум.veteran написа:Бих искал да обменим мнения по въпроса с т.нар. Джиттер...
Яде ли се, пие ли се? Как можем да го открием? Чел съм доста по нета, но не съм успял да си го изясня като понятие свързано с конкретни звукови ефекти(дефекти в цифровия звук)
Имам два ЦД филипса - еднакви, на единия съм сложил часовник с отделно захранване, байпас на цифровия филтър таа7220 и по 3-проводната линия директно в ДАКа, също с отделно захранване. Звукът на двата е коренно различен, като непреработения е непоносим, а другия ме устройва напълно и в тестове с по-скъпи модели на AMC и NAD541 ги набива отвсякъде.
Всъщност къде в звука е джиттера и колко му влияе? Може ли един и същ плеер да се чуе със и без (по малък) джиттер?
На най прост български обяснено...

За ядене не става, за пиене още по малко

Термина се ползва за шума който прави ключов транзистор при превключване.

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Два пъти го прочетох и нищо не разбрах!bobalan написа:Джитера всъщност означава нестабилност на часовника (или подавания от него сигнал) и зависи от кабели и от самия него. Самата механика на ЦД-то трудно може да вкара джитер. Има и вариант (той не е научно обоснован, но много хора са го чували) при самия запис на ЦД-то да се получи (например при Джитер в часовника на записващата машина). Когато говорим за матрици - там е практически нулева тази вероятност.

http://www.digido.com/portal/pmodule_id ... age_id=28/
ето едно практическо обяснение с картинки, от потребителска гледна точка. Става въпрос точно за джитер в аудиото. Автора е Боб Катз, приятно четене.
ето едно практическо обяснение с картинки, от потребителска гледна точка. Става въпрос точно за джитер в аудиото. Автора е Боб Катз, приятно четене.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Това ясно...bobalan написа:http://www.digido.com/portal/pmodule_id ... age_id=28/
Ама вземи си оправи понятията...

Clock в техническия английски значи тактова честота а не часовник.