Здравейте,
Понеже ми трябваше басов говорител с много ниска честота и не можах да открия такъв, реших да тествам един китайски говорител с мека окачена мембрана, който като изработка ( шпули, гънки, голям магнит, навивка в-ху Al и т.н.) изглежда доста качествено произведен. Единственият доста сериозен проблем беше че мембраната беше пластмасова от която не може да очакваме нищо добро . Честно казано направо ме беше яд че китайците правят такава разработка и най-накрая слагат една смотана мембрана. Та затова реших да я тествам като покрия мембраната с специялна шумоизолираща каучокова боя, за да дигна нейната маса и да намаля рез. честота (от физиката знаеме рез. честота на трептящата система зависи от масата и от еластичноста на окачването) И се получи... въпреки че като изпълнение ми се струва страшна глупост, боята увеличи масата и премахна самите вибрации на пластмасата. Понеже покритието седи леко на ситни гранули, като шагрен това даде здравина и на самата мембрана, почна да работи като един вид "бутало" на налягане без дразнещи "паразитни гърчове".
Вие какво ще кажете?
Като цяло без да се опита няма да се разбере какво ще стане.Щом целта ти била да свалиш резонасната честота,то тя каква беше и колко я свали?Аз смятам,че като се покачи масата на трептящата с/ма ще се покачи vas и ще се намали чувствителността на говорителя,но може и да не е така.Иначе похвала за ентусиазма,важното е да не си хвърлил пари на вятъра и да ти хареса на тебе резултата.
jeronimo написа:Аз смятам,че като се покачи масата на трептящата с/ма ще се покачи vas и ще се намали чувствителността на говорителя,но може и да не е така.Иначе похвала за ентусиазма....
... Прав си и за двете предположения ... ще се намали чувствителността ако се увеличи масата на трептящата с-ма. и ... спада собствената рез. честота.
А ти приятелю си открил начина, по който можеш сам да си направиш пасивен излъчвател с доста ниска рез. честота. Трябва и лека преработка де /магнит и тнт/
Имай пре вид, че увеличавайки масата на мембраната, освен резонансната честота променяш и качествения фактор, а това обикновенно не е добре. При по-висок качествен фактор се увеличава времето на преходните процеси, което води до разливане на фронтовете. Освен това, повечето акустични оформления като бас-рефлекс, бандпас и т.н., се влияят силно от качествения фактор и изискват определени граници, в които той може да бъде. Към това се добавя и факта, че намаляването на чувствителността е доста значително, което значи, че за да получиш същото звуково налягане, трябва да подадеш по-голяма мощност на входа (ако намаляването на чувствителността е х пъти, увеличаването на мощността е х на квадрат пъти), а това увеличава натоварването и косвено влияе на надеждността на високоговорителя.
Ivan Rachev написа: трудно се сещам за по-голяма невежeст от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното
Хах и аз трудно се сещам, ама говорител за 10лв... кво ми пречи ни ъкъл, ни образование.
От цялата работа ми се струва че просто му преместих голямите колена в АЧХ на по ниска честота. Чуствителноста спадна, а за динамиката не мога да кажа защото той и преди това я намяше.
Последно промяна от Kosio на Нед Май 06, 2007 1:02 pm, променено общо 1 път.
Ivan Rachev написа: трудно се сещам за по-голяма невежост от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното
Хах и аз трудно се сещам, ама говорител за 10лв... кво ми пречи ни ъкъл, ни образование.
От цялата работа ми се струва че просто му преместих колената в АЧХ на по ниска честота. Чуствителноста спадна, а за динамиката не мога да кажа защото той и преди това я намяше.
Темата щеше да има смисъл ако в крайна сметка китаеци си беше свършил работата ... да прави гюфта гюфта в някой голф. Успя ли ?