Една щуротия която тествах за сваляне на рез. честота

Имам говорител, каква кутия да му направя?
Имам кутия какъв говорител да и сложа?
И за неща от рода.
Съобщение
Автор
Аватар
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Една щуротия която тествах за сваляне на рез. честота

#1 Мнение от Kosio »

Здравейте,
Понеже ми трябваше басов говорител с много ниска честота и не можах да открия такъв, реших да тествам един китайски говорител с мека окачена мембрана, който като изработка ( шпули, гънки, голям магнит, навивка в-ху Al и т.н.) изглежда доста качествено произведен. Единственият доста сериозен проблем беше че мембраната беше пластмасова от която не може да очакваме нищо добро :). Честно казано направо ме беше яд че китайците правят такава разработка и най-накрая слагат една смотана мембрана. Та затова реших да я тествам като покрия мембраната с специялна шумоизолираща каучокова боя, за да дигна нейната маса и да намаля рез. честота (от физиката знаеме рез. честота на трептящата система зависи от масата и от еластичноста на окачването) И се получи... въпреки че като изпълнение ми се струва страшна глупост, боята увеличи масата и премахна самите вибрации на пластмасата. Понеже покритието седи леко на ситни гранули, като шагрен това даде здравина и на самата мембрана, почна да работи като един вид "бутало" на налягане без дразнещи "паразитни гърчове".
Вие какво ще кажете?

Аватар
jeronimo
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от jeronimo »

Като цяло без да се опита няма да се разбере какво ще стане.Щом целта ти била да свалиш резонасната честота,то тя каква беше и колко я свали?Аз смятам,че като се покачи масата на трептящата с/ма ще се покачи vas и ще се намали чувствителността на говорителя,но може и да не е така.Иначе похвала за ентусиазма,важното е да не си хвърлил пари на вятъра и да ти хареса на тебе резултата.

Аватар
BAC
чете
Обратна връзка:

#3 Мнение от BAC »

jeronimo написа:Аз смятам,че като се покачи масата на трептящата с/ма ще се покачи vas и ще се намали чувствителността на говорителя,но може и да не е така.Иначе похвала за ентусиазма....
... Прав си и за двете предположения :) ... ще се намали чувствителността ако се увеличи масата на трептящата с-ма. и ... спада собствената рез. честота.

А ти приятелю си открил начина, по който можеш сам да си направиш пасивен излъчвател с доста ниска рез. честота. Трябва и лека преработка де /магнит и тнт/ :)

Поздрави и успех в начинанието!

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

За масата

#4 Мнение от 100 »

Имай пре вид, че увеличавайки масата на мембраната, освен резонансната честота променяш и качествения фактор, а това обикновенно не е добре. При по-висок качествен фактор се увеличава времето на преходните процеси, което води до разливане на фронтовете. Освен това, повечето акустични оформления като бас-рефлекс, бандпас и т.н., се влияят силно от качествения фактор и изискват определени граници, в които той може да бъде. Към това се добавя и факта, че намаляването на чувствителността е доста значително, което значи, че за да получиш същото звуково налягане, трябва да подадеш по-голяма мощност на входа (ако намаляването на чувствителността е х пъти, увеличаването на мощността е х на квадрат пъти), а това увеличава натоварването и косвено влияе на надеждността на високоговорителя.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Ivan Rachev »

:D трудно се сещам за по-голяма невежeст от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Kosio »

Ivan Rachev написа::D трудно се сещам за по-голяма невежeст от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното :wink:
Хах и аз трудно се сещам, ама говорител за 10лв... кво ми пречи ни ъкъл, ни образование. :)
От цялата работа ми се струва че просто му преместих голямите колена в АЧХ на по ниска честота. Чуствителноста спадна, а за динамиката не мога да кажа защото той и преди това я намяше.:)
Последно промяна от Kosio на Нед Май 06, 2007 1:02 pm, променено общо 1 път.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Nanko Rusev »

Kosio написа:
Ivan Rachev написа::D трудно се сещам за по-голяма невежост от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното :wink:
Хах и аз трудно се сещам, ама говорител за 10лв... кво ми пречи ни ъкъл, ни образование. :)
От цялата работа ми се струва че просто му преместих колената в АЧХ на по ниска честота. Чуствителноста спадна, а за динамиката не мога да кажа защото той и преди това я намяше.:)
Темата щеше да има смисъл ако в крайна сметка китаеци си беше свършил работата ... да прави гюфта гюфта в някой голф. Успя ли ?

Аватар
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Kosio »

Nanko Rusev написа: Темата щеше да има смисъл ако в крайна сметка китаеци си беше свършил работата ... да прави гюфта гюфта в някой голф. Успя ли ?
Да прав си за китайците. Но едва ли бих похабил хубав говорител в това начинание, а и е безмислено да го правя!

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Sylis »

Поне си се ориентирал какво не трябва да правиш и към какво да се целиш завбъдеще и най-малкото си понатрупал опит

Публикувай отговор

Обратно към “Тонколони”