Започвам отдалече, като тествам наличните вкъщи кабели, като снаждам с кабелна връзка четворка еднакво дълги парчета около 3,5м. за фабричния кабел.
А. Оригиналният кабел без удължение
Б. Телефонен кабел с два проводника
В. ШВПЛ-А кабел (многожилен).
Г. Мостов 3Х1кв.мм.
Пускам ги на едни и същи 3 песни от CD само на едно ОТ.
ШВПЛ отвя телефонния, който е тънък и това е разбираемо. Това, което ме изненада, макар и приятно е, че със снадан 3,5м. ШВПЛ свири по-добре, отколкото само с оригиналния черно-червен кабел. Губи се мощност от дължината, но звукът е по-чист и при ниските и при високите.
По принцип нямам високо мнение за тези ОТ "Samsung 7800", уредбата е посредствена ширпотреба, макар и да е от старото корейско производство и да не е мини. Колоните според мен са плитки, леки са едни такива никакви, трилентови 35W на книга. При по-силно слушане има едно характерно гъгнене на басите и съскане на високите.
С ШВПЛ кабела басите се укротиха, а високите се избистриха. Подчертавам, че не съм подменил целия кабел, а само съм удължил фабричния 2м черно-червен с 3,5м. ШВПЛ. Мисля си, дали е възможно колоните просто да са слаби за усилвателя и затова по принцип да звучат нездраво, а сега удълженият и дебел кабел е изял част от мощността и ОТ са влезли в нормата си? Дали?
След това пробвах снадка с мостов кабел 1кв.мм. Тестван на същото ЦД (Queen - Greatest hits - началото на първите 5 песни) отнесе брутално и категорично ШВПЛ-то, а най-гадно свиреше фабричният сам. Страхотен звук извади мостовия! Направо се плясках по челото дали изобщо е възможно по-добър звул и какво чудо се криело под каопака на моята скромна уредба. Басъст си е бас, а чинелът звънти като звънче...Таман щастлив като никога реших, че съм намерил правилния кабел и реших да пусна едно парче от Yutube, което с прилично качество и има много добри баси - https://www.youtube.com/watch?v=71Gt46aX9Z4 И... ядец! Магията на мостовия кабел рязко изчезна, и басът утихна и чинелите все едно отидоха в съседната стая. На това парче от тубата през смартфона оригиналният кабел и ШВПЛ-то свирят по-добре от мостовия. Вярно, от телефона сигналът е по-слаб отколкото от CD-то. Което май подкрепя тезата ми, че дебелият кабел "укротява" мощността до по-удобна за слабите колони, но при по-слаб източник "укротяването" е прекалено и се губи сцена...
И сега какво, за всяка песен отделен кабел ли да правя?

П.С. Пробвах 2х2.5кв.мм. мостов. Свири по-детайлно от 1мм, но някак по-остро, може би средните потъват сред подчертаните дълбоки ниски и високи. Дава усещане за дълбока сцена.
Все някой кабел накрая ще избера. Изникват следните въпроси:
1. Дали да го снаждам към края на фабричния кабел, или да отрежа фабричния близо до ОТ и след снадката да се получи практически цялата дължина от новия кабел? ОТ са лепени, няма винтове и кабелът просто излиза от една малка дупка. Мисля за варианта да монтирам външно терминали "щипки", от тези плочки като за гръб на усилвател. и да запоя за тях фабричния кабел, от който да оставя 10-тина см. Някой може ли да предложи по-добро решение?
2. Дали снаждането на два различни кабела не играе роля за изчистване на звука, един вид праг/филтър, който обира разни паразитни хармоници, които иначе си вървят гладко от край до край, ако кабелът е монолитен? Може би въпросът е глупавм, но аз съм аджамия - мисля, чета, мисля и карам на проби и грешки...
П.С. Засега снадах 2та м. Черно-червен с 3.5м мостов 2.5. Да видим как ще ми понесе. Дано не изкърти терминалите тая брутална тел...