Пиша тук, без да очаквам еднозначен отговор поне из другите форуми не намерих такъв.
Въпросът ми е следния:
До каква степен може една добра доза да повлиае грамофон да речем от среден потребителски клас. В моя случай ми изпадна един Pioneer pl-12D-II с доза Jelco 9A. Като се поразрових установих, че от години Jelco не произвеждат дози, а само рамена, кабели и държачи и информация съответно за тази доза от нийде не можах да намеря. Грамофонът работи и технически е напълно изправен, чух го на прилична транзисторна система Onkyo и като за оказион звука не беше зле. Но се замислих ако го взема ще има ли смисъл да дам два-три пъти цената на грамофона за нова доза? Тоест до колко дозата може да допринесе за по-качествен звук и до къде е лимитът. Понеже всички са съгласни, че от една степен натаък инвестицията в по-висок клас техника се отплаща със съвсем малко подобрение за парите си.
Бих бил благодарен на по-навременни отговори.
Значението на грамофонната доза.
- yavorberov
- чете и пита
- Обратна връзка:
Значението на грамофонната доза.
Small change, big difference
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Re: Значението на грамофонната доза.
Привет,
Не мисля, че някой тук ще ти каже, че хубавата доза няма да промени нещата положително.
Лично аз глезя Technic SL 1200MKII с Ortofon M2 Black.
Поздрави,
Руди
Не мисля, че някой тук ще ти каже, че хубавата доза няма да промени нещата положително.
Лично аз глезя Technic SL 1200MKII с Ortofon M2 Black.
Поздрави,
Руди
- yavorberov
- чете и пита
- Обратна връзка:
izumrudy,
Съгласен съм, че разлика ще има - разбира се, че доза за 350лв ще даде осезаема разлика спрямо такава за 50лв, но в даден случай и самата техника има някакъв пик на възможностите си ограничен от нивото на останалите компоненти. Идва един момент, когато примерно имаш усилвател с определен капацитет и възможности, при който при смяната на CD плеъра до едно ниво промяна в звученето се усеща значително, след което вече трябвада се смени или усилвателя или колоните, тъй като ефекта спрямо инвестицията е малък.
И за да конкретизирам въпроса си:
До кой момент разликата е чуствителна при ъпгрейда на дозата да речем за не обиграното ухо.
Ето аз примерно с лявото ухо не мога да слушам /чувам ги/ определени честоти, поради здравословен проблем. Теодор от Експроджект ми показа и направи колони, които аз мога да слушам и силно и слабо, без да ме дразнят високите и някакво надскачане на моментната си техника нямам намерение и възможниост да правя. В такъв един случай добавяки нов компонент аз искам да го подобря, понеже имам някакво подозрение, че с малко нещо отгоре ще може значително да повиши своите качества, та какъв би бил този лимит.
Съгласен съм, че разлика ще има - разбира се, че доза за 350лв ще даде осезаема разлика спрямо такава за 50лв, но в даден случай и самата техника има някакъв пик на възможностите си ограничен от нивото на останалите компоненти. Идва един момент, когато примерно имаш усилвател с определен капацитет и възможности, при който при смяната на CD плеъра до едно ниво промяна в звученето се усеща значително, след което вече трябвада се смени или усилвателя или колоните, тъй като ефекта спрямо инвестицията е малък.
И за да конкретизирам въпроса си:
До кой момент разликата е чуствителна при ъпгрейда на дозата да речем за не обиграното ухо.
Ето аз примерно с лявото ухо не мога да слушам /чувам ги/ определени честоти, поради здравословен проблем. Теодор от Експроджект ми показа и направи колони, които аз мога да слушам и силно и слабо, без да ме дразнят високите и някакво надскачане на моментната си техника нямам намерение и възможниост да правя. В такъв един случай добавяки нов компонент аз искам да го подобря, понеже имам някакво подозрение, че с малко нещо отгоре ще може значително да повиши своите качества, та какъв би бил този лимит.
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
За да чуеш добрата доза ти трябва добър фонокоректор. Останалата система също се предполага, че трябва да е качествена. Ако дозата е най-скъпото нещо от системата, инвестицията е излишна.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
- yavorberov
- чете и пита
- Обратна връзка:
velinski,
Благодаря за ддобрата насока.
Благодаря за ддобрата насока.
- Ivelin Braikov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Несвирещ грамофон няма да засвири и с най-добрата доза.
What would you attempt to do if you know you could not fail?
- line
- чете
- Обратна връзка:
Здравей ,
Пробвал съм с много различни дози и различни грамофони и според мен дори грамофона да е среден клас си заслужава да му купиш хубава доза.
Промяната ще е значителна. Стига Грамофона да не е МНООГО зле защото преди време ми дадоха един NUMARK и когато му сложих хубавата доза започнах да чувам двигателчето през колоните :Х , но абстрахираики се от това звука се промени драстично. Пък и по-натам винаги можеш да смениш шасито дозата си е доза.
Пробвал съм с много различни дози и различни грамофони и според мен дори грамофона да е среден клас си заслужава да му купиш хубава доза.
Промяната ще е значителна. Стига Грамофона да не е МНООГО зле защото преди време ми дадоха един NUMARK и когато му сложих хубавата доза започнах да чувам двигателчето през колоните :Х , но абстрахираики се от това звука се промени драстично. Пък и по-натам винаги можеш да смениш шасито дозата си е доза.