до сега съм се занимавал предимно с автомобилно аудио, но напоследък съм се зарибил да си опитам силите в домашното, като започна с обикновена двулентова система. понеже ще ми е първи опит, съм решил да е малко по-бюджетен, за да видя сам къде и какво мога да подобря в следващия проект. но има много неизвестни:
1. избора на компоненти: за мидбас съм се спрял на W130S. относно високите, заглеждам се в DT94, но видях по другите проекти, че доста ползват FRS8M, може би заради широкия обхват, но не знам, за тази цена колко ще си струват високите му?
2. обемите: не съм слушал мидбасите, но съм разгледал няколко проекта с тях. лично на мен, баси ми трябват най-много около 55-65 хз, с подобаваща сила и удар. по документация (и симулация) най-добрият обем за тези мидбасчета е 30 л, с басрефлекс, подобна е графиката и в 20 л - задоволително в ниските (маааалко след 50 хз е на 0 дб), но средата? на графика излиза ОК, но реално? в този 30 л обем, средата не става ли отвратителна за слушане? ако сложа повече вата, средата евентуално няма да е толкова трагична, но по-ниските няма ли да загубят динамиката и силата? това е при положение, че правя флорстендъри. ако направя букшелвчета, в 10-на литра затворен обем, с повечко вата, ще свирнат ли изобщо някакви ниски?
благодаря предварително за отговорите, ако не съм досаден, ще имам и още въпроси
въпросчета за бюджетен проект с TVM-чета
- nice2mitiu
- чете и пита
- Обратна връзка:
въпросчета за бюджетен проект с TVM-чета
Последно промяна от nice2mitiu на Чет Май 20, 2010 5:57 pm, променено общо 1 път.
не ми трябва подпис!
- Vasil Nikolov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: въпросчета за бюджетен проект с визатончета
Не ми харесва проекта ти
Ето един лесен, но сполучлив проект от Rutcho
ARN-150+ARV104-63-8 в затворен обем от 9 литра.
Филтър:
НЧ - 1.25mH/1,0 uF
ВЧ - 2.2 uF/0.57mH
Ще останеш приятно изненадан.
Ето един лесен, но сполучлив проект от Rutcho

ARN-150+ARV104-63-8 в затворен обем от 9 литра.
Филтър:
НЧ - 1.25mH/1,0 uF
ВЧ - 2.2 uF/0.57mH
Ще останеш приятно изненадан.
- nice2mitiu
- чете и пита
- Обратна връзка:
Re: въпросчета за бюджетен проект с TVM-чета
реших да изкопирам силуета, но не успях да намеря АРВ 104-01, взех си 104-04.
имам лек проблем с филтъра. нямам параметрите на пищялката, и не може да ми начертае графика, трябва да се "реже на сляпо". на 3500 Кхз мисля, че е оптималния вариант. ако направя "силуетския" кросоувър ще се харесат ли с тази пищялка?
имам чувството, че в русе няма да намеря точно тези елементи
колко отклонение е допустимо?
може ли някой да ме насочи към правилния път с филтъра за този проект, защото съм малко в задънена улица.
имам лек проблем с филтъра. нямам параметрите на пищялката, и не може да ми начертае графика, трябва да се "реже на сляпо". на 3500 Кхз мисля, че е оптималния вариант. ако направя "силуетския" кросоувър ще се харесат ли с тази пищялка?
имам чувството, че в русе няма да намеря точно тези елементи

може ли някой да ме насочи към правилния път с филтъра за този проект, защото съм малко в задънена улица.
не ми трябва подпис!
-
- чете и пита
филтрите можеш и сам да ги направиш трябват ти макаричка(с подходящ диаметър) и медна "жица" 1мм, има доста теми изнета за направата им колко навивки на цилиндър с еди какъв си диаметър дават еди колко си mH
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Това ли са високите?http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 196&catg=5 Качи точните модели на говорителите, че разликата ако е 7дб, ще е нужен и изравнител. А колкото до навиването бобинки,макари и телове едва ли е достатъчно? 

Induktors
induktor soft."T/S" parameters
0885 067 687
0878 627 135
Fixing speakers.
induktor soft."T/S" parameters
0885 067 687
0878 627 135
Fixing speakers.
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Темата е на над година ....
-
- чете и пита
смятай колко е западнал форума през последната година, че чак на първата страница да стоят теми от преди година. Моя е заблудата извинявам се, а можеби са намалели тъпите въпроси просто, възможно е 
Щом е западнал, потърси си друг. В този повече нямаш работа!

Щом е западнал, потърси си друг. В този повече нямаш работа!