Проблем с усилвател Technics SU- A800MK2

Съобщение
Автор
Аватар
dimogochev
чете
Обратна връзка:

Проблем с усилвател Technics SU- A800MK2

#1 Мнение от dimogochev »

Здравейте на всички аудиофили,

Притежавам този усилвател и като цяло съм много доволен от него, но, едно голямо но.. В последно време се изключва твърде често при по-сериозно усилване. Под сериозно имам в предвид малко над средата. Ситуацията е следната: към усилвателя съм вързал 4 колони на 2-та канала (А и B). Едните са изключително прилични двулентови самоделки, с които слушам от много години, другите са Cerwin Vega VE12. От няколко дена независимо дали слушам на канал A, канал Б или двата заедно, след усилване малко над средата усилвателя се изключва, като лампичките ( индикаторите за канал колони (A,B); режим CD/Tuner/Aux и т.н.) по усилвателя понякога продължават да светят, понякога се изключват и те.

Искам да уточня, че при мен напрежението в електрическата мрежа не е от най-добрите и често при няколко включени електрически отоплителни уреда например, напрежението пада около 200V -210V.

Уточнявам и следното нещо: усилвателя има вентилатор, който работи. Не съм 100% сигурен дали включва постоянно и навреме, но когато съм го проверявал винаги е работил. Като цяло обаче ми се струва, че усилвателя загрява твърде много.

Също така ако считате, че става overload не от претоварване на усилвателя, а от недостъчно напрежение в мрежата, мислите ли, че с UPS за стабилизиране на напрежението този проблем ще отпадне.

Разбира се очаквам всички ваши мнения, предположения, препоръки, коментари, становища, конкретики, забележки, идеи и т.н.

Благодаря Ви предварително. Сигурен съм, че в този форум ще науча много, а специално в този случай ще получа необходимата информация.

Поздрави,
Димо Гочев

Аватар
chikov
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Re: Проблем с усилвател Technics SU- A800MK2

#2 Мнение от chikov »

Дай малко информация-преди изключваше ли така?Колко ома са ти колоните. Най често защитата сработва защото прегрява или ако колоните са ти 4 ома.Тогава товара става 2 ома и много загрява.Пробвай само с купежките колони.Успех!!!!!

Аватар
zaio_85
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#3 Мнение от zaio_85 »

С UPS няма да стабилизираш напрежението а най-много да изгориш усилвателя.

Аватар
dimogochev
чете
Обратна връзка:

#4 Мнение от dimogochev »

Благодаря Ви за коментарите.

Относно първото мнение на колегата Chikov - Всички колони са 8 ома. Изключва така епизодично, няма някаква логична последователност независимо дали слушам с едните, другите или общо всички колони.

Относно второто мнение на колегата Zaio_85 - С UPS наистина нищо няма да постигна. По-скоро ще се случи това, което казваш. Днес събрах малко мнения в движение и общо взето тази точка се закрива. Абсурдна е :)

Очаквам още мнения, като се надявам в крайна сметка да решим този досаден проблем.

Хайде колеги, помагайте.

Поздрави,
Димо Гочев

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Stefan Stefanov »

Сервиз му е майката!

Аватар
dimogochev
чете
Обратна връзка:

#6 Мнение от dimogochev »

г-н Стефанов,

послушах Ви и закарах усилвателя на сервиз. От там заявиха, че е често срещан проблем при тези усиватели.

В понеделник се надявам да си го взема и да съобщя за резултата, както и за проблема с детайли !

Благодаря на всички за коментарите!

Поздрави,
Димо Гочев

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от EmilRachev »

dimogochev, на двама мои приятели усилвателите им правят абсолютно същия проблем, единия е крайно стъпало на Техникс, модела е с огромните стрелкови индикатори на челния панел, а другия усилвател е една Айва - върхов модел, много мощен, май 2х150 вата на 8 ома беше...
И при двата се получава този ефект със сработването на защитата и по моему се дължи на прегряване, правих си опити с Айвата и като монтирам голям вентилатор от компютър да обдухва директно радиатора на стъпалата проблема изчезва.
Като за начало мисля да сменя термопроводимата паста на крайните транзистори, че ми изглежда бая дърта и спекла, пък ако не се оправи ще мисля други варианти.
Сподели при тебе какъв е бил проблема, че да не се лутам много в търсене на причините.
Мониторът ви е прашен отвътре?
За автоматично почистване, моля кликнете
ТУК

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Rumen Suvandjiev »

EmilRachev написа:Като за начало мисля да сменя термопроводимата паста на крайните транзистори, че ми изглежда бая дърта и спекла...
Това едва ли е влошило термопроводимостта и. Разбира се, при подмяна на елементите грижливото почистване на старата паста и смяната с нова е задължително.
В случая ефектът се дължи според мен на изсъхнали електролитни кондензатори.

Аватар
bodan
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#9 Мнение от bodan »

Аз бих заложил на студена(и) спойки предвид обявените симптоми.

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от EmilRachev »

bodan, това са усилватели, които са работили много години безпроблемно, все си мисля, че мъртвата спойка би се проявила далеч по-рано.
По-склонен съм да вярвам на Румен, все пак електролитните кондензатори пресъхват с годините и не е зле да се сменят. Годинките и жегата в кутията си оказват влияние, бъдещето ще покаже.
Мониторът ви е прашен отвътре?
За автоматично почистване, моля кликнете
ТУК

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Stefan Stefanov »

Темата е от преди 2 месеца!
Човекът е обещал да напише какво е било, но не го е направил (както почти винаги се случва).
Не виждам смисъл да гадаете над стари (и може би вече разрешени) проблеми.

Аватар
dimogochev
чете
Обратна връзка:

#12 Мнение от dimogochev »

Здравейте на всички,

не съм писал все още, тъй като не съм стигнал до окончателно разрешаване на проблема. В общи линии става въпрос за защитата, която изключва преждевременно. В Бургас намерих сервиз, където майстора много ги разбирал тези машинки и по негови думи срещу 100 лв. ще оправи нещата. Сториха ми се много и поради тази причина усилвателя е в покой. Търся по-изгодна оферта и бих направил манипулацията. Притежавам още един усилвател и в тази връзка не ми е много спешно.

Благодаря на всички за изказаните мнения и предположения. В действителност, когато се справя с проблема ще напиша какъв е резултата, какво точно е сменено и срещу каква сума.

Поздрави,
Димо Гочев

Публикувай отговор

Обратно към “Всички останали въпроси”