Търся съвет за мод на "Wharfedale E70"
Търся съвет за мод на "Wharfedale E70"
Сдобих се наскоро с тези колони които по характеристиките за времето си са били на едно добро ниво.
Интересува ме дали не би било по добре да се направи лек мод на кутията /главно вътре/, защото е облепена отвътре с 1см. картон и прост дунапрен.
Дебелината на стените е 18мм. и като че ли се нуждае от "оребряване" понеже леко вибрира.
Високочестотния драйвер не е много добър и се чудя какъв да подбера така че да не развалям оригиналния дизайн /по възможност/
А за това че трябва да се смени изгнилото окачване на средночестотните драйвреи и да се "зафичи" решетката им през прозореца /метафорично де, няма да замърсяваме околната среда я!/ е задача номер едно.
Ако някой е правил мод на такива тонколони или има доста опит с такива моля да сподели мнение.
Отворен съм за всякъкви мнения по темата.
Предварително благодаря на отзовалите се.
П.С.
Иска ми се да преизчисля обема на ОТ и на фазиинвертора, но не мога да намеря данни за басовия драйвер - BBZ01, който е монтиран, така че и данни за него биха ми дошли добре.
Интересува ме дали не би било по добре да се направи лек мод на кутията /главно вътре/, защото е облепена отвътре с 1см. картон и прост дунапрен.
Дебелината на стените е 18мм. и като че ли се нуждае от "оребряване" понеже леко вибрира.
Високочестотния драйвер не е много добър и се чудя какъв да подбера така че да не развалям оригиналния дизайн /по възможност/
А за това че трябва да се смени изгнилото окачване на средночестотните драйвреи и да се "зафичи" решетката им през прозореца /метафорично де, няма да замърсяваме околната среда я!/ е задача номер едно.
Ако някой е правил мод на такива тонколони или има доста опит с такива моля да сподели мнение.
Отворен съм за всякъкви мнения по темата.
Предварително благодаря на отзовалите се.
П.С.
Иска ми се да преизчисля обема на ОТ и на фазиинвертора, но не мога да намеря данни за басовия драйвер - BBZ01, който е монтиран, така че и данни за него биха ми дошли добре.
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Re: Търся съвет за мод на "Wharfedale E70"
Вместо да оребряваш и демпфаш кутиите и да сменяш фазоинвертора, що не извадиш всички говорители и филтрите, да ги измериш и да направиш нови колони, а тези да запазиш в оригиналното състояние.
Трудът ти няма да е много повече, а ще ти даде много повече свобода, от което най-вероятно и по-добър краен резултат.

-
- има опит
- Обратна връзка:
_________
NJ
NJ
Ами за такива става на въпрос.
Да, мислих да направя нови кутии но изникна въпроса какво да правя със старите?
А дори да извадя говорителите, без да имам пълните данни за тях какво бих направил - нищо, или някаква глупост по която ще хвърлям средства без ефект.
Затова ми трябват тези данни.ю
Все пак благодаря.
Да, мислих да направя нови кутии но изникна въпроса какво да правя със старите?
А дори да извадя говорителите, без да имам пълните данни за тях какво бих направил - нищо, или някаква глупост по която ще хвърлям средства без ефект.
Затова ми трябват тези данни.ю
Все пак благодаря.
-
- има опит
- Обратна връзка:
Ама ти все пак харесваш ли нещо в тези колони, за което да си заслужава труда?
Обърках се.
Дотук разбрахме, че:
1) кутията не става
2) искаш да смениш високочестотния
3) средите имат нужда от ремонт
4) нов фазоинвертор
...
Обърках се.
Дотук разбрахме, че:
1) кутията не става
2) искаш да смениш високочестотния
3) средите имат нужда от ремонт
4) нов фазоинвертор
...
_________
NJ
NJ
Харесвам ги като цяло.
Труда е от мен така че не го слагаме в сметката.
Писах за модване като при това е желателно да се спази доколкото може първоначалният им ВИД.
Како значи "не става" винаги има възможности стига да ги прозреш или друг минал по този път да ти помогне с това.
За високочестотния наистина имам желание да го подменя, защото моите изисквания към него са по високички, от това което може да ми даде, което в никакъв случайне значи че е лош.
Средите имат нужда от ремонт - и какво от това, влагам огромната сума от 9.50 за окачвания с лепило ...
Нов фазоинвертор разбира се, нали имам доброто намерение за подмяната изцяло на вътрешната акустична среда, което в никакъв случай не би станало както трябва със "стария" фазоинвертор.
Надявам са сега да съм бил по ясен.
Поздрави
Труда е от мен така че не го слагаме в сметката.
Писах за модване като при това е желателно да се спази доколкото може първоначалният им ВИД.
Како значи "не става" винаги има възможности стига да ги прозреш или друг минал по този път да ти помогне с това.
За високочестотния наистина имам желание да го подменя, защото моите изисквания към него са по високички, от това което може да ми даде, което в никакъв случайне значи че е лош.
Средите имат нужда от ремонт - и какво от това, влагам огромната сума от 9.50 за окачвания с лепило ...
Нов фазоинвертор разбира се, нали имам доброто намерение за подмяната изцяло на вътрешната акустична среда, което в никакъв случай не би станало както трябва със "стария" фазоинвертор.
Надявам са сега да съм бил по ясен.
Поздрави
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Варианта да останеш с тези кутии е:
1. действаш насляпо и просто добавяш оребрения и демпфане на слух
2. мериш говорителите и виждаш до колко да намалиш обема и какъв да е фазоинвертора, но ако се окаже че сега е недостатъчен нямаш вариант
Така че или действаш или мериш ...
1. действаш насляпо и просто добавяш оребрения и демпфане на слух
2. мериш говорителите и виждаш до колко да намалиш обема и какъв да е фазоинвертора, но ако се окаже че сега е недостатъчен нямаш вариант

Така че или действаш или мериш ...
Да съгласен съм, ама аз не разполагам с достатъчно висококласна с техника за извършване на подобни измервания.
Именно поради това питам.
В никакъв случай няма да действам "на сляпо"
Съществува вероятност да ми трябва по голям обем знам си го.
В момента ровя и за по добър софтуер защото моя ми се струва посредствен.
Именно поради това питам.
В никакъв случай няма да действам "на сляпо"
Съществува вероятност да ми трябва по голям обем знам си го.
В момента ровя и за по добър софтуер защото моя ми се струва посредствен.
Нискочестотния.N.Jordanov написа:Ама ти все пак харесваш ли нещо в тези колони, за което да си заслужава труда?
Обърках се.
...
Много добре реагира, и е с голям квадратен Алнико магнит.
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Не е нужна чак висококласна. За да променяш каквото и да е, задължително е да разполагаш с някакви изходни параметри. Иначе само ще си загубиш времето в слепи експерименти, а после в опити да убедиш останалите (и себе си), че нещата са се подобрили.kunev написа:Да съгласен съм, ама аз не разполагам с достатъчно висококласна с техника за извършване на подобни измервания.
Има хора, които работят и на слух, но те го правят на базата на огромен натрупан опит.
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Кънев,драйверите са на Foster/Fostex,въпреки че тонколоните са английски,имах такива,и се досещам какво не ти харесва
,мнението да се направи друга конструкция май си е най-добра.

- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Прочети и това:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... =0&thold=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Мисля, че ще ти бъде много полезно ако се заемеш основно реконструиране. А виж и другите статии в архива, има много по темата.
Идеята на тази статия е да те убеди, че въпреки многото мерене, експериментите и внимателното слушане са гаранция за добър резултат.
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... =0&thold=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Мисля, че ще ти бъде много полезно ако се заемеш основно реконструиране. А виж и другите статии в архива, има много по темата.
Идеята на тази статия е да те убеди, че въпреки многото мерене, експериментите и внимателното слушане са гаранция за добър резултат.
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Съгласен съм с това мнение 

-
- чете
- Обратна връзка:
Имал съм такива високочестотни и свирят доста по-добре от много говорители в този клас.Струва си да се модва.
И аз това си мисля ама някои се опитват да ме разкандардисват.андон петров написа:Имал съм такива високочестотни и свирят доста по-добре от много говорители в този клас.Струва си да се модва.
Снощи се започна.
Изтръгнах бомбето на нискочестотния. /подготвил съм с поголям диаметър/
Изкормих смотаните звукоспиращите решетки на средночестотните заедно с окачването. Старото и без това се беше кашнало.
Решетките няма да ги слагам повече.
Махнах напръскания с боя дунапрен от кутията.
Махнах и 10-те слоя насмолена с асвалт хартия отдолу под него по стените.
Започвам доста дълга процедура по обработката на кутиите външно и укрепващо.
Следват пробите с акустична вата и фазоинвретора.
Като не забравям да движа и успореден проект със 100 литров обем.
П.С.
Някой да има идея от къде може да се намерят 4" гофри ?
Последно промяна от Anonymous на Чет Ное 19, 2009 5:12 pm, променено общо 2 пъти.