Попадали ли сте на CD-та без логото "Comp Disk - Dig Audio"

Съобщение
Автор
eddie
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Re: Попадали ли сте на CD-та без логото "Comp Disk - Dig Audio"

#16 Мнение от eddie »

Точно обратното е. :)

Първият диск е пиратския (продават ги по 8 лв ако знаеш към кого да се обърнеш), а вторият е оригиналното издание.

При първият диск, номерът отпечатан върху CD-то (до логото Roadrunner Records) е LC09231, а номерът, гравиран от обратната страна до вътрешният ринг е 1686117883-2. Нищо общо.

При вторият диск, номерът отпечатан върху CD-то (със ситен черен шрифт долу до външният край) е 1692 178832, а номерът, гравиран на обратната страна на вътрешният ринг е 3 178832-2 01.

Ето за това съвпадение обяснявах на reek.

Естествено, както се вижда и на вторите снимки, качеството на печата върху първото CD е много по-ниско от качеството върху второто, което е типично за ментетата, но това се вижда само ако човек е виждал и двете издания, или има как да ги сравни. Освен това има и дискове, които нямат картинка с по-висока резолюция, а само надписи - там по-трудно може да се прецени единствено от картинката.

Изображение

Изображение

Надявам се че съм бил полезен.

P.S. само да добавя нещо - когато става дума за руски лицензни дискове, на обратната обложка си пише коя фирма го издава, номера на лиценза, че диска е само за продажба на територията на Русия и т.н.т. - както са нашите лицензни CD-та. На обратната страна на въпросното първо CD няма нищо такова - гърба и предната обложка (книжката) са копия от оригиналните, но книжката на първото е мъничко по-тъмна от оригиналната (сравнявал съм и други оригинални vs. руски издания, и винаги руската книжка е била малко по-тъмна от оригиналната). В случая наричам въпросното първо CD пиратско, защото според мен ако е лицензионно, при всички положения някъде трябва да го пише. Всичките руски, копия на западните издания са с някакви малки разлики - както по-горе се вижда на снимката: отпечатаните картинки върху носителя са с по-лошо качество, обложките винаги им са малко по-тъмни. Но никъде - върху диска или върху задната обложка, не пише че диска е произведен в Русия - а те са такива 100%. На задната обложка на горепосоченият оригинален Dream Theater пише, че е отпечатана в USA (и ми е пратено от там), на руското копие такава информация липсва. Виждал съм и такива, на които пише че са произведени в Япония, а са стопроцентови руски. С бар-код, IFPI, книжка с текстове и снимки, че и йероглифи. Остава варианта съответната звукозаписна компания да ги поръчва в Русия да й ги правят - може би с цел по-ниски производствени разходи, и да си ги продава после обратно навън, но не ми се вярва да е така.
Последно промяна от eddie на Чет Окт 29, 2009 8:15 am, променено общо 1 път.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от velinski »

Ако и двата имат IFPI номер според мен са легални издания! Дискът на първата снимка бих се заклел че е официално издание. Дали струва 8 лева или 50 лева е съвсем друг въпрос. В Русия се издават доста дискове по официален лиценз, предназначени само за местния пазар без право на експорт и затова цената е ниска. Дисковете на Вирджиния като струват 12 лева в БГ са само за продажба в БГ и това не ги прави пиратски. Знаеш ли какво си мисли един западняк като види CD на Depeche Mode за 12 лева/6 евро? Трябваше да го успокоявам 15 минути, че не става дума за пиратско издание в централен столичен магазин. Така че аз залагам, че първият диск е лицензионен с ограничени права на продажба, което всъщност прави продажбата му извън Русия незаконна и "пиратска". В БГ се продава нелегално, сигурно без кутийка, без ДДС и затова цената му е 8 лева...

Всъшност можеш да пратиш запитване до сайта на IFPI с IFPI номерата на дисковете и да разбереш кое е менте. Ако пиратите са почнали да слагат измислен IFPI номер и баркод - ще ги призная. Това, че има разлика в каталожния номер също нищо не значи - липсващата единица може да означава, че е производство в друга държава без право на експорт - един бог знае каква е номенклатурата на каталожните номера на всеки лейбъл. Работил съм 3 години в музикална компания и знам, че логиката е малко различна, но със сигурност от първата част на номера всяка цифра означава код на нещо си.
eddie написа:P.S. само да добавя нещо - когато става дума за руски лицензни дискове, на обратната обложка си пише коя фирма го издава, номера на лиценза, че диска е само за продажба на територията на Русия и т.н.т. - както са нашите лицензни CD-та.
Точно дисковете, които имат такъв надпис, че са произведени по съглашение от някое ООО бла бла бла, са върлите пиратки, вервай ми :wink:

Линцензното споразумение винаги е договор, който включва всички подоробности, а лицензионният диск не трябва да се различава като визия от оригиналния. Органите, които се интересуват, търсят договора и не ги интересува какво пише на диска! CD-то може да се различава единствено по баркод и разни дребни "орнаменти". Така че дисковете с много обяснения са 200% пиратки, но явно това минава метър в руското законодателство...

http://www.ifpi.com" onclick="window.open(this.href);return false;

eddie
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#18 Мнение от eddie »

Не разбирам къде е логиката, че след като на задната обложка и на самият диск е написано че е само за продажба в Русия и е написан номерът на лиценза, го прави автоматично пиратка? Те, между другото, също имат IFPI кодове. В същото време диска, на който дори не пише къде е произведен, качеството на печат върху CD-то е видимо по-лошо, е оригинален.
По тая логика българските лицензни дискове, които се продават в България, също са ментета. На диска на George Benson & Al Jarreau отзад има един дълъг ферман, кой го издава, под чий лиценз, че е за продажба само в България, един надпис Министерство на културата (съкратено) 51490-26.10.2006, и накрая един жисием :D Купуван е от Метро за 15лв (ако не се бъркам) с ДДС и данъчна фактура.
Същото го пише и на руските лицензни дискове, само дето жисиемите обикновено за заменени от стационарен телефон / факс.

Иначе питането на IFPI дали въпросният SID код е легален принципно е добра идея, но едва ли ще ми обърнат внимание.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от velinski »

eddie написа:но едва ли ще ми обърнат внимание.
Ще ти обърнат

Както казах гледат се основно 2 неща - IFPI номер (уникален за всяко легално издание) и баркод, който пиратите не слагат (но не е задължително да го има). Всички други размишления, дали има лого, какво пише и защо е ужасно качеството на обложките и на диска са безпредметни, ако става дума за тираж по договор. Всички скапани дискове с филми и музика по 2-3 лева от Метро също са лицензионни, въпреки, че не стават нито за гледане, нито за слушане и са с пъти по-зле като качество и от най-скапаната пиратка на Славейков. Просто такъв им е договора - с евтини права, с права за разпространение само в Метро, с права за разпространение само със списание и пр. Видове права и видове лицензионни договори да искате... После се чудим, защо Original Master Recording CD струва между 50 и 350 евро - ми правата му да го тиражираш са най-скъпите.

http://cgi.ebay.de/King-Albert-Born-und ... 2e98f3d6dc" onclick="window.open(this.href);return false;

http://cgi.ebay.de/Redding-Otis-Blue-Si ... 53d91c767e" onclick="window.open(this.href);return false;

http://cgi.ebay.de/Booker-T-The-M-G-s-M ... 2e99974f37" onclick="window.open(this.href);return false;

reek
чете
Обратна връзка:

#20 Мнение от reek »

Да, дисковете имат IFPI номер. Сега вече съм спокоен че всичко е наред. :D

eddie
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#21 Мнение от eddie »

IFPI номерата са два - единият е във формат Lxxx и показва на кой Laser Beam Recorder е направен мастеринга, а другият е от повече цифри и индицира матрицата, която прави самите дискове.

За мен наличиетo на код от типа IFPI Lxxx не означава че дискът не е менте. Имам малко останали стопроцентови матрични ментета тип "Славейков" и една част от тях са с IFPI код: George Benson - Standing Together, Deep Purple - The House of Blue Light, Iron Maiden - Killers, и други. Друга част са с баркод, но пък нямат четирисимволният IFPI код.

Какъвто и да е лиценза - за вестник, за Метро, за кварталната бакалия, оригинален (непиратски) диск (респ. обложка), на който да не пише кой го е произвел не съм видял. Още повече изданията, които са предназначени за местен пазар - както българските и руските.

Ако все пак се реша да пиша до IFPI и им пратя снимките на първото CD на Dream Theater, и от там ми отговорят, ще постна отговора им тук. Предполагам че за ценителите на оригиналните дискове, ще е полезно.

reek
чете
Обратна връзка:

#22 Мнение от reek »

velinski написа:
eddie написа:но едва ли ще ми обърнат внимание.
http://cgi.ebay.de/King-Albert-Born-und ... 2e98f3d6dc" onclick="window.open(this.href);return false;

http://cgi.ebay.de/Redding-Otis-Blue-Si ... 53d91c767e" onclick="window.open(this.href);return false;

http://cgi.ebay.de/Booker-T-The-M-G-s-M ... 2e99974f37" onclick="window.open(this.href);return false;
Чудно ми е защо въобще правят сребърни дискове, единствено златото като материал има преимущество и то е, че не се поддава на CD rot. И въпреки всичко, да дадеш 350 евро за CD - еми не си заслужава, по - добре да се снабдиш с плоча ...

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от velinski »

Прав си. Само не забравяй, че за не малко хора 350 евро са джобни пари.

За златото също съм съгласен - най-добрият рефлектор е. Аз ползвам златни CD-R-и на Kodak за архив на музика и съм много доволен. Дават им shell-life 200 години минимум.

Парадоксалното е, че единствените 2 оригинални диска (различни издания от различни лейбъли!), които някога съм рекламирал като дефектни на Дюкян Меломан бяха златни, с дефектно покритие - малки прогорени точици в златото, буквално стояха като прозрачни дупчици. Дисковете бяха тотално нечетими. Още не мога да разбера какво беше предизвикало този дефект, дисковете дойдоха оригинално запечатани. Но явно златното покритие има някакви потенциални проблеми, за които никой не говори.

reek
чете
Обратна връзка:

#24 Мнение от reek »

Еми явно закона на Мърфи понякога е истина за съжаление. Надявам се да са ти ги заменили с нови.

Srebrin_91
чете
Обратна връзка:

#25 Мнение от Srebrin_91 »

Първо се извинявам, понеже знам, че в този форум нинак не е на почит компанията "Пайнер". Искам обече да изкажа своите наблюдения. Преди години на всички техни дискове имаше логото "CDDA". От известно време обаче този знак тотално е пренебрегнат. Какво според вас се е случило ?
1) Дисковете на Пайнер вече не отговарят на качествата на стандарта
или
2) Просто от небрежност пропускат логото....

Публикувай отговор

Обратно към “Всички останали въпроси”