Малък но "хубав" с 6С45П-Е - "Eigenlicht"

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Малък но "хубав" с 6С45П-Е - "Eigenlicht"

#1 Мнение от Dimitar Atanasov »

Да се похваля с новата свирка.
Носи названието "Eigenlicht".

http://evaluation.nbu.bg/amitko/Insignu ... igenlicht/" onclick="window.open(this.href);return false;

Най-сетне, след една камара преправяния на захранването.
Използвана е 6С45П-Е с трансформатор от Аспарух, 3к.
Захранване 238V, на анода 152V при ток 30mA. Изправено с EZ81 и два диода (байпаснати с 100n на WIMA).
CLC филтър с някакви неизвестни дросели (от компютърни захранвания FORTRON) и кондензатори по 100u.
Катоден резистор 51 ома + кондензатор 2200 Panasonic, low ESR. На решетката - 110к. Всички резистори са металослойни.
Опроводяване с посребрена мед (доколкото го има въобще), припой със сребро.
Родиеви терминали и конектори Neutric.

Основния му проблем в момента е захранващия трансформатор, но може лесно да се смени, тъй-като си
стой в отделна кутийка.
Естествено не може да се пропусне и ниската изходна мощност.

Отделно предполагам (по сметки), че THD ще е голямо (поне втория хармоник би трябвало да е около 3.5%) но май това е неизбежно.

Звука е много приятен и някак си ненатрапчив, особено баса. Хем се чува отчетливо, хем не се откроява.

На снимките не трябва да обръщате внимание на кабелите (най-вече на интерконектите) :).

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Малък но "хубав" с 6С45П-Е - "Eigenlicht"

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Поздравления за успешния проект!
Разполагам с много чувствителни (над 100dB/W/m) озвучителни тела с драйвери на Audio Nirvana.
Ако имаш желание, може да спретнем едно прослушване.
Темата не е ли по-добре да сложим в раздел "1000mW"?

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Borislav Stankov »

Красота ! Ако направиш подобна кутия и за захранването ще стане едно малко бижу.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от velinski »

Много е мини, точно по мой вкус :D

Какъв се оказа проблема от другата ти тема?

Аватар
gitsov1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от gitsov1 »

Аз такъв си слушам от почти 2 години , сега го местя в нова къщичка и като съм готов ще го покажа , обаче са ми други режимите.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Dimitar Atanasov »

velinski написа:Много е мини, точно по мой вкус :D

Какъв се оказа проблема от другата ти тема?

Проблема се оказа в устройството зад поялника :). Може да се обобщи, че или недовиждам или не чета цветни кодове на резисторите. Бях сложил на решетката 1.1к, в резултат на което се получава делител с входния потенциометър и т.н. И естествено това е последното нещо което ми хрумна да проверявам.

Rumen Suvandjiev написа:Поздравления за успешния проект!
Разполагам с много чувствителни (над 100dB/W/m) озвучителни тела с драйвери на Audio Nirvana.
Ако имаш желание, може да спретнем едно прослушване.
Темата не е ли по-добре да сложим в раздел "1000mW"?
Може и да се премести темата. А за прослушване (и сравняване с други подобни) съм силно навит.
Сега се замислям дали няма да се подобри звука (THD) ако му добавя обратна връзка (например вторичната на трансформатора да я вържа във катодната верига)?

Колкото кутийката, технологията би могла да се "патентова" за мързеливо изработване на красива кутийка. Дъските отстрани са от едни MDF лайсни, които се монтират отсрани на касите за
врати. Останаха ми такива като сменях вратите в къщи. Основния им плюс е, че са фурнировани и лакирани, само трябва да се отрежат внимателно. То и в това е проблема. Там където правят рамки за картини биха могли да свършат тази работа, но навсякъде, където питах не могат да отрежат толкова широк профил. Затова се наложи да си направя едно приспособление (за него писах в една тема) за ръчен циркуляр с което са и отрязани в крайна сметка.

За в бъдеще планирам входен превключвател и слушалков усилвател в същите кутийки, за да се заформи една малка системка, която ще се слуша и на малки хорнички.

vmladenov
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#7 Мнение от vmladenov »

Здравейте,

По съвет на apm пуснах подобен малък но "хубав" с 6С45П. Разликата (ако не броим захранването и интерконекта) е това че преднапрежението в решетката е с батерийка 1.5 В тип АА.
Абсолютно съгласен с това че звука е ненатрапчив но отчетлив. Няма да публикувам снимки защото не е за показване...

Идеята с едноламповите стъпала с фиксирани преднапрежения ми хареса дотолкова, че сега експериментирам с ето това:

http://audio.ring.lt/se3/se3_e.html

Лек ден на всички

VML

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Dimitar Atanasov »

Тази схема не ми допада много, макар че с повечко промени може и да не е лоша. Ако се смени трафа и не се връзват намотки паралелно със сигурност ще е голям плюс. А и ценера може да се замени с два светодиода. и т.н.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Nanko Rusev »

Честито!

Конекторите за колоните какви са?
На какви колони ще слушаш усилвателя?

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Dimitar Atanasov »

Конекторите са някакви, купени от eBay, водеха се за родиеви. не са лоши, поне на външен вид. Незнам кой им е производителя.

В момента усилвателя се слуша на
http://evaluation.nbu.bg/amitko/Insignu ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

но като цяло ще се ползва на
http://evaluation.nbu.bg/amitko/Insignu ... 8.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;

:!: Митко, не се отговаря с бутона Quote!!! OK, моя грешка

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от DJ Popa »

Dimitar Atanasov написа:Тази схема не ми допада много, макар че с повечко промени може и да не е лоша. Ако се смени трафа и не се връзват намотки паралелно със сигурност ще е голям плюс. А и ценера може да се замени с два светодиода. и т.н.
На схемата е показан начина на секциониране на изходния траф. Не е някакво безмислено свързване на намотките :D . Но според мен има неотчетена подробност. При едноламповата схема изходният сигнал е инвертиран на 180 електрически градуса спрямо входния. За да се запази абсолютната фаза на сигнала , мисля че изхода трябва да се свърже с обърнат поляритет към високоговорителя. Поне при резистивен товар нещата стоят така. Вие как мислите ?

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Dimitar Atanasov »

Да, но ако има някаква разлика в намотките (което според мен неминуемо ще има, най-малкото защото ще са с различна дължина проводник) ще текат някакви токове между тях.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Dimitar Atanasov написа:Сега се замислям дали няма да се подобри звука (THD) ако му добавя обратна връзка (например вторичната на трансформатора да я вържа във катодната верига)...
Обратната връзка освен, че ще намали усилването на целия блок, ще влоши звуковата картина като цяло.
vmladenov написа:Идеята с едноламповите стъпала с фиксирани преднапрежения ми хареса дотолкова, че сега експериментирам с ето това...
Аз бих препоръчал ултралинейна схема. Наистина, трансформаторът става по-сложен, но за сметка на това получаваме усилване, близко до пентодното и линейност, близка до триодната.

Аватар
Angel Gekov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Angel Gekov »

Мъникът е радост за окото :smt041 .
На една от снимките в галерията ти ми се стори, че имаш "Синьо хапче". Ако е така, и си правил сравнение, ще бъде интересно да разкажеш впечатления.
Още веднъж - поздравления!

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Dimitar Atanasov »

Да имам и "синьо хапче"...
На звук нямат кой знае колко общо. Без проблем може да се познае кой свири.
Като се изключи факта, че "хапчето" е доста по мощно и това че са с практически едни и същи изходни трафове.
Звука от "хапчето" е някак си по-плътен и обемен, звучи някак по-динамично. Макар на места в някаква степен малко преекспонирано, поне по моя вкус.

Впечатленията ми са от малко слушане, предполагам че има доста да се разсвирва.
Този звучи малко по замазано, няма я тази пълнота. От друга страна доста по неотрално и ненатеапчиво, особено баса. То и за това съм го нарекъл "Eigenlicht". Това е цвета който се вижда когато си затворим очите. Определено не е черно, но и друг цвят не е.
Ако се слуша вечерно време, на тъмно, на ниски нива, прави много реалистична картина, когато се усили повечко малко започва да ми звучи като транзисторен (макар и хубав).

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”