Раздвижен циркуляр - самоделка

Съобщение
Автор
Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Раздвижен циркуляр - самоделка

#1 Мнение от Dimitar Atanasov »

Преди врене имше една тема за разни самоделни приспособления, но нещо не мога да я намеря, та затова пиша тази.

За изработката на "рамка" се използва циркуляр, който ако не се лъжа се нарича "раздвижен" (пендула, циркуляр за напречно рязане).

Идеята е че може да реже под различни ъгли по всяка от осите. За изработката на рамка е достатъчно да реже под 45 градуса в едно направление. Разглеждайки различните предложения на пазара излиза, че трудно може да се намери нещо читаво за тод 700 лв. Е, има и по ефтини, но тяхната точност на задаване на ъглите е доста ориентировъчна. И тъй като имам един ръчен циркуляр който може да реже под ъгъл (то май всички са такива) реших да му направя някакво приспособление, улесняващо рязането и позволяващо отновително висока прецизност. Естествено не може да се сравни с един хубав фабричен, но за любителски цели (изработка на шасита на усилватели и хорни) мисля, че върши добра работа.

Ято няколко снимки на конструкцията:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Върху плоскост от MDF успоредно са монтирани две трупчета с височина 4см, също от MDF. върху тях са поставени две лайсни (Г-образен алуминиев профил) по които се плъзга циркуляра. Материалът който се реже се слага под лайсните между двете трупчета и се притиска към едното от тях. Ъгълът под който циркулярът реже спрямо трупчетата се променя с промяна на положението на лайсните. Другото мисля че е видно от снимките.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”