Как се свързва FM антена?
-
Svet
Как се свързва FM антена?
Имам нужда от малко помощ за свързването на УКВ-антена към тунер.
Инструкцията е да се свърже с коаксиален кабел и F-конектор. Проблемът е, че когато свържа конектора към антената, оплетката на коаксиалния кабел се свързва със стрелата (носещия профил) на антената, а вътрешното жило на кабела - с вибратора (една от 3-те вертикални пръчки), но тези два елемента са завити един за друг и на практика закъсявам кабела.
Това предизвиква сериозен брум в колоните ми.
Ще опитам по-късно да сложа и снимка със схемата на антената.
Ако имате някакви съвети за свързването, предварително благодаря.
Инструкцията е да се свърже с коаксиален кабел и F-конектор. Проблемът е, че когато свържа конектора към антената, оплетката на коаксиалния кабел се свързва със стрелата (носещия профил) на антената, а вътрешното жило на кабела - с вибратора (една от 3-те вертикални пръчки), но тези два елемента са завити един за друг и на практика закъсявам кабела.
Това предизвиква сериозен брум в колоните ми.
Ще опитам по-късно да сложа и снимка със схемата на антената.
Ако имате някакви съвети за свързването, предварително благодаря.
-
Svet
- Nikolay Savov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: Как се свързва FM антена?
Начинът да живееш е да не правиш нищо, действайки, а да правиш всичко, бидейки. Лао Дзъ
- Nikolay Savov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
:)
Няма нищо ,аз пък ти благодаря за това че ме разсмя с този некролог 
Начинът да живееш е да не правиш нищо, действайки, а да правиш всичко, бидейки. Лао Дзъ
-
Svet
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
По постоянен ток може и да е накъсо, но по висока честота не е!
Брумът със сигурност не е от закъсяването.
По-скоро масата на кабела (или антената) я свързваш галванично с някакъв неизвестан потенциал.
Брумът със сигурност не е от закъсяването.
По-скоро масата на кабела (или антената) я свързваш галванично с някакъв неизвестан потенциал.
Последно промяна от Stefan Stefanov на Пет Юни 27, 2008 7:04 pm, променено общо 1 път.
-
Svet
-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Средния елемент се нарича - вибратор, дългия - рефлектор, а късия - директор. Антената прилича на несиметрична - тип уда яги с вертикална поляризация. На око ми е трудно да преценя дали е оразмерена правилно. F- конектора не се използва за радио, но това не е причната за брума. За съжаление повечето от продаваните антени не се измерват, защото това е трудно, а се конструират теоритично или чрез съмнителни симулаций. Изтеглете си книгата на Родхамил от QRZ.RU и си направете антена.
五郎
-
a_panov
Много правилно!!! Уда Яги с вертикална порялицазия...Goro написа:Средния елемент се нарича - вибратор, дългия - рефлектор, а късия - директор. Антената прилича на несиметрична - тип уда яги с вертикална поляризация. На око ми е трудно да преценя дали е оразмерена правилно. F- конектора не се използва за радио, но това не е причната за брума. За съжаление повечето от продаваните антени не се измерват, защото това е трудно, а се конструират теоритично или чрез съмнителни симулаций. Изтеглете си книгата на Родхамил от QRZ.RU и си направете антена.
Аз бих предложил да опита човека който има проблем с FM приемането да опита да си направи не Яги а "квадрат". Ето тука статия как се прави квадрат за FM честоти:
www.wryr.org/Antenna_instructions.pdf
Даже в ПиДиЕф-а е изчислен квадрата за двата диапазона на FM-a 88-92 и 88-108 мандахерца.
Ако искаш да правиш дипол ето:
http://www.weru.org/reception.html
http://www.willus.com/author/antenna.shtml
http://www.kgnu.org/ht/helpfm.html
от трите статии трябва да си сглобите ваше мнение за дипола...
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
a_panov
Съгласен съм с тебе, нека да се опита да преправи нещо по тая антена. Може да се окаже че трябва да се прави съгласуване на антената с входа на приемника ако е различен от 75 ома. В некролога пише че антената се замасява! Ако не стане с тая антена, антените които съм дал се правят с две клечки от храстите, тиксо и кабелStefan Stefanov написа:Според мен, така и така антената е купена, трябва да се пробва да се получи максималното от нея.
Други антени е разумно да се правят чак след като се разбере, че тази не става!
Много силни думи. Аз не бих се изразил така за човек който не познавам. Даже и да го познавах не бих го казал така. Човека Svet може да е хирург - гръдна хирургия и половината хора от тоя форум да не са виждали толкова книги колкото той е изчел.Stefan Stefanov написа:Защо си мислите, че човек, който не може да си свърже купена антена ще успее да си направи сам друга?
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: Как се свързва FM антена?
[quote:c318e23291="Svet"]Имам нужда от малко помощ за свързването на УКВ-антена към тунер.
[/quote:c318e23291]
Ето защо така мисля!
А ти защо мислиш че хирург ще успее с антена?
[/quote:c318e23291]
Ето защо така мисля!
А ти защо мислиш че хирург ще успее с антена?