Български колони OTC 1-02

Съобщение
Автор
Ebor

Български колони OTC 1-02

#1 Мнение от Ebor »

Имам тези колони с пасивен бас от 15г. Честотната им лента е 40-16000Hz . 8ома и 40W. Ще ми се да ги подобря с нови говорители. За средни и вискоки ползват един и същ говорител - ВКВ 2531
Някой има ли идея как да заменя говорителите (и филтрите?) или примерно да им е правил "upgrade"?

Ebor

#2 Мнение от Ebor »

10x gps Нямам опит и затова се обръщам тук към хората с опит:). Какви говорители да подбера, че да съвпаднат с кутията, дупките и т.н. Интересуваше ме дали някой вече е правил това и какви са резултатите.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Daniel Petrov »

Зависи какви пари си в състояние да пожертваш за драйвери. :)
Пиши в какво би се вместил,пък ще го измислим.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Ebor

#4 Мнение от Ebor »

Всичко зависи от това дали има потенциал в тези кутии. Ако се получи нещо много добро бих дал колкото трябва. Е, все пак ако цената им стане колкото нови Jamo или примерно Eltax ще се замисля :)

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Anakin »

Пак не каза цена и както и да е ако станат с цена на ново джамо при всички положения ще станат по добри от него тай че това не бива да те притеснява и се пак кажи цена

Ebor

#6 Мнение от Ebor »

Аз имах идея да си сменя говорителите и филтъра, че поне да премахна изкривяванията и мазането и да вдигна лентата до 20 000 Hz. Иначе долната ако е наистина е 40Hz е добре, но 30Hz би било просто супер :wink: Иначе за какво е този пасивен бас 8O . Все пак не знам дали в тези кутии ще свирнат по-добре или направо да си правя и кутиите. МДФ-а не е толкова скъп. Сравнявал съм ги с Jamo Classic 8 и разликата е от небето до земята. Даже и баса им е по-зле, въпреки, че са с пасивен бас и по-голям басов говорител. Ако дам 100 лв. (което ми изглежда възможно с български говорители) и свирнат много по-добре от сега би било супер. Бихте ли ми предложили варианти? Какво ще се получи за 50 лв, за 100, за 200...?

Ebor

#8 Мнение от Ebor »

Нстроивам се вече :D Не държа на българските говорители. А как стои въпроса с пасивната мембрана и бас-а от TVM или друг производител?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

TVM за жалост нямат.
SEAS и Peerless имат, но недей да прверяваш за цената - излиза колкото един говорител.
Един вариант е да намериш чифт подходящи изгорели говорители и да си направиш от тях, но обикновено хората си ги пренавиват ...

Ebor

#10 Мнение от Ebor »

Къде мога да видя цените на говорителите TVM, SEAS, Peerless...

Гост

#11 Мнение от Гост »

Ето тук можеш да видиш много цени на различни марки говорители ;)
http://www.solen.ca/
Но трябва малко да се поровиш из сайта... обикновенно са на PDF
Съветвам те да се вслушаш в съветите на хората от този форум... наистина това което се продава по магазините е доста неадекватно като цена качество понякога.
И аз мисля, че всичко зависи от това колко пари си решил да вложиш в проекта все пак... но за тия суми които си предложил 50, 100, 200... май TVM е варианта за теб!

Поздрави и успех!

highpower

#13 Мнение от highpower »

Ebor, кажи как вървят нещата, защото аз имам точно същите и ми се ще да направя нещо с тях, та звукът да заприлича на нещо :) (макат, че точно сега съм доста тънък като бюджет :( ).В момента ги карам едновременно с едни Амфитон (А+Б) и се получава доста добре, но все пак..
Благодаря предварително.

Ebor

#14 Мнение от Ebor »

Та информацията е основно за highpower.
Значи на първо време преработих едната колона. Първо смених кабела и филтъра. Доколокото си спомням филтъра беше нещо от рода на 900Hz, 4800Hz за 8 ома. Високите подмених с ODT 19508, средните с ARN -116-10/8, а баса с ARN226-07/8.
В резултат на тези промени се получи значително по-добро от оригинала. Много по-ясна звукова картина, високите естествено са много по-добри, а изглежда поради по-добрата чувствителност на новите говорители силата на звука се повиши почти 2 пъти. (3dB)
Е, разбира се, не знам как изглеждат нещата като характеристика, но на слух е чудесно спрямо оригинала :)
Трябва да отбележа, че с баса ARN226-07/8 не се забелязва разлика спрямо оригиналния бас, затова може да икономисаш смяната. Старите ми басов дращят и затова ми се наложи.
Не съм настроивал пасивната мембрана, защото не знам как става :?

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”