Голям проблем с DIY amp

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
Lx1

Голям проблем с DIY amp

#1 Мнение от Lx1 »

Здравейте. Преди 5-6 месеца се сдобих със един правен амп със транзистори KD503 и захранване 50В. Охлаждането му е вентилаторно със ръчно включване. Та,-преди седмица на него пробвахме един авто-суб (двуканален). И двата му канала вързах само на десния канал на амп-а. Посвири така около 15 мин. без включено охлаждане и транзисторите се напекоха яко. Просто забравих да включа вентилатора. Включих го по едно време,охлади транзисторите и продължи да си свири. Но понеже амп-а е без тример за увеличаване/намаляване и увеличавам само от компютъра. Без да искам увеличих рязко плейъра и предпазителя на десния канал испука. Смених го-пак гори,пак го сменям-пак гори- при самото включване на усилвателя. Сложих по-мощен предпазител на 5 ампера,който не изгоря веднага,но при самото допиране на кабелите на драйвера до изходните клеми на амп-а излязоха страшни искри. По мое мнение това си беше късо съединение. Клемите на изхода почерняха чак.Бушона естествено пак изгоря при късото. От тук натам-на майстор-един,та на втори та на трети. А най-интересното е,че никой не можа да го оправи. Казват,че правел някакво голямо самовъзбуждане и затова правел така,но не се знае от каде и защо идва то. Вторият майстор се съмняваше,че са изгорели крайните транзистори но се оказа,че са здрави и 4-те. И понеже нямам схема за него им е още по трудно да го оправят. Левият канал си свири перфектно,но- десният свири с як предпазител над 4 ампера,от изхода излиза голямо напрежение,през това време един резистор (на десния канал) напича и след малко гори бушона и спира да свири.

Моля ви, ако някой от вас има възможност да го отремонтира ще му бъда благодарен. Съгласен съм дори на вариант,при който да се премахне цялата платка и да се направи друга по друга схема със наличните стъпала,захранване,охлаждане и кутия.

Благодаря от сърце предварително на отзовалите се !

Anonymous

#2 Мнение от Anonymous »

Смени всичките транзистори от канала, няма да струват повече от 10-ина лева. Имаш някой дето дава отклонения при "специални" условия... Друг вариант да хванеш дефектния - местиш от изгорелия канал на здравия и пробваш докато намериш дефектния...

Lx1

#3 Мнение от Lx1 »

Ясно.. Това си е занимавка но време имам, отворен съм за предложения. Мерси, само нека го взема от последния майстор на който съм го връчил :)

Lx1

#4 Мнение от Lx1 »

Има една подробност,не знам колко е важна но вие ще кажете- Докато предпазителя е здрав има лек шум в трансформатора-подобен на бръмчене. В момента,в който изгори бушона шумът изчезва. Това ме навежда на мисълта,че някаде има нещо замасено и дава на късо и пътя на напрежението минава през предпазителя. Когато амп-а беше в отлично състояние такъв шум от трафа нямаше изобщо. Но пък се питам колко утрепани трябва да са тримата майстори,през които мина да не са забелязали замасяването в случай,че то е проблема ?? :(

Anonymous

#5 Мнение от Anonymous »

Нормално е да има шум щом гори бушона. Крайните може на мерене да са здрави, но на практика да са изгорели. Има и вариант при който от прегряване се стапят защитните пластмаси около болтовете и има контакт...

Lx1

#6 Мнение от Lx1 »

Възможно е да е от тях- последния път когато пробвах авто-суб-а транзисторите се бяха изпържили. А последния коментар на майстора, при който е сега е,че свири за около 20 мин. и бушона гори. И не знае от какво е.

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Svetlin Iliev »

Пеовери дали няма някое късо съединение на корпуси на транзистори към радиатора/ маса. Подмени транзисторите в десния канал и по точно в това рамо в което е греещия резистор.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от npn »

Смени всичките транзистори от канала,
Най-доброто решение! :smt023
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

Аватар
tan55
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#9 Мнение от tan55 »

Момчета! Оправете си тона и методите на комуникация /има и лични съобщения, ако ще си мерите някои работи/.
Сега за усилвателя: Не пипай здравия канал. Щом работи, той е база за сравнение. Сложи най-напред последователно на първичната крушка за осветление 60/75вт. Без товар и вх. сигнал провери колко е офсета на изхода и на двата канала-трябва да е не повече от +/-100мв.Токът на покой можеш да измериш по пада на напрежение върху мощните съпротивления /сравнявай спрямо здравия канал/. Според мене работата върви към драйверен транзистор, провери и принадлежащите им емитерни резистори. Съветът за смяна на всички транзистори не е лош, но е много трудоемък и по някой път излишен. Все пак е вариант. И пак-не пипай здравия канал. Мога да поема ремонта, но съм от Септември и става неудобно.Ако решиш обаче, пиши на лични.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Stefan Stefanov »

Откарай го на добър сервиз и не се занимавай!
(Като гледам въпросите ти, ако го подкараш ще е по случайност)

Lx1

#11 Мнение от Lx1 »

Е Стефане подкарах го на сервиз и то три различни сервиза и всичките си барат оная такоа.. с извинение.. И вече не знам какво да правя и каде да го нося,за това търся някой кадърен,който има възможност да го отремонтира. И все пак някой друг съвет не ми е излишен,но ме е яд на това,че от 3-ма майстори един не успя :(

Lx1

#12 Мнение от Lx1 »

Вече приемам и съвети за това каде има кадърни сервизи и майстори :)

Lx1

#13 Мнение от Lx1 »

Тия дни ще го взема от сервиза и ще обясна тук подробно какво му е и какви симптоми дава.. Благодаря много за съветите коите ми предоставяте и се надявам,че ще помагате като ми падне в ръцете :)

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Stefan Stefanov »

Не пускай по 3 отговора, а използвай бутона "Edit"

Lx1

#15 Мнение от Lx1 »

Извинявам се :oops:

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”