Честотни корекции

Съобщение
Автор
vatza

Честотни корекции

#1 Мнение от vatza »

Здравейте на всички аз съм нов във форума и бих искал да ви поздравя като начало за ентусиазма и споделените знания!!! :P
Та да мина на въпроса си - някой може ли да ми помогне с информация за следното: Искам да пусна музиката(в колата) като
през това време записвам с микрофон и след това да изкарам записа
на някаква програма на PC-то. Съответно да видя в коя част на честотната лента са ми пиковете и след това е ясно корекции и т.н.
Какъв микрофон ще ми трябва,коя програма за записа,коя за изкарването на записа и т.н.? :roll:
Извинявам се предварително ако има подобна тема но търсих и не намерих !

Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Azeroth »

Измерването става най-добре с качествен микрофон с предусилвател на които са известни АЧХ, сигналгенератор, осцилоскоп, молив и лист хартия....

А за добиване на някаква представа за АЧХ-то на аудиото в колата може да използваш лаптоп с външен микрофон (колкото по-добър токова по-добре):
1. С програмка за генериране на сигнали в WAV генерираш сигнал с линейно нарастване на честотата от 20Хц до 20000Хц. Записваш този WAV на аудио CD. Примерна програмка: NCH Tone Generator. Има я май в линковете на този сайт.
2. Пускаш CD-то в колата и записваш на лаптопа със SoundRecorder или друга програма за запис на звук.
3. Пускаш записания WAV в Virtins Sound Card Spectrum Analizer ( търси я пак в линковете) или друга такава и имаш АЧХ.

Това не е измерване на акустиката на автомобила, а АЧХ на цялата аудио система и то много приблизителна.
Как ще коригираш пиковете и спадовете обаче не знам. Май никой не е успял да направи HiFi в кола.

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#3 Мнение от 100 »

Проблема е главно в микрофона-трябва да има много гладка честотна характеристика или да ти е известна точно на този микрофон, за да можеш да си направиш корекцията.
Иначе най-добре е измерването да стане с розов шум (музиката е вид шумов сигнал) и след това да анализираш сигнала с анализатор в реално време (има доста такова програми, както писа колегата). Пиковете и провалите ще трябва да ги коригираш с евалайзер, но те в повечето случаи са тесни, така, че и еквалайзера май ще трябва да е специален.

vatza

#4 Мнение от vatza »

:D Благодаря за изчерпателните отговори вече работя по въпроса със програмите.Но все пак излиза че само един "качествен" микрофон ще трябва да си закупя.Под "качествен" какви параметри разбирате ?

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Ivo_Hristev »

Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Azeroth »

За конкретната цел не се набутвай с много скъп микрофон. Обикновенно вградените звукови карти на лаптопите не са читави - с лоши ЦАП-ове и още по-лоши АЦП-та. А това до голяма степен обезмисля добрия микрофон.

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#7 Мнение от 100 »

Демон се е престарал с препоръката. Микрофона на брюел и Кер струва майка си и баща си. Ще трябва да се задоволиш с електретно капсулче, за предпочитане от най-малките по размер. Ако искаш, обади се на audioman евентуално да го измерите, за да въведеш корекция за неговата честотна характеристика.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от oceanman »

Демоне,както каза 100 :D не го карай да продава колата...а и жената. :wink:
...Та по въпроса за микрофоните.
Хвърлил съм очо на ЕСМ 8000 на Беринджър.Цената е някъде около 120 лева...някой да даде препоръки дали не може да се намери по-тънко....

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Bojo »

Владо, не взимай Беринжер - аз имам и го сравнявах с други на 1/3 от тази цена - разликата не е никаква. Номера е, както каза 100 - в калибрирането.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от oceanman »

А какво и от къде да взема,Божо,какво ще ме посъветваш?Благодаря предварително.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Ivo_Hristev »

имах предвид че на сайта на Bruel &Kjaer има доста литература по темата измервателни микрофони и измервания. Ако има желание човек би могъл да научи доста от този сайт.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”