става ли корка?
-
Riptor
става ли корка?
Полжителен ли ще е ефекта о тоблепването на едно помещение с коркови плоскости? Четох, че се ползват като шумоизолационен материал, но дали това е добре за музиката, която не искаме д аизолираме от ушите си?
-
Krasi Yonchev
-
Riptor
Krasi Yonchev написа:Страшно много зависи от вида на корка. Принципно не е добър абсорбер, но при определена дебелина, в подходящата ситуация и само за мирър пойнтовете на ранните отражения, се класира като крайна алтернатива.
Щом е чак крайна алтернатива.. явно не си струва парите и труда. Имаш линк с информация за добрите за моите цели мтериали?
п.с. мерси за отговора!
- neutravlad
- чете и пита

- Обратна връзка:
-
Krasi Yonchev
-
Riptor
Ами моята цел е вкъщи да поставя топлоизолация - това официално. А пъкления ми план е доколкото може да съобразя тази топлоизолация и със акустично третиране, доколкото е възможно. Четох из разни сайтове, но в повечето строителски се набляга на външния вид, поддържането, негоримост и т.н. и тук-таме се споменава и звукопоглъщане. Единственото читаво на пръв поглед на което попаднах е някакъв сандвич от вата и някакъв друг материал покрити с гипсокартон с дупки. В друг сайт четох, че дупките не вършели почти никаква работа, а пък когато бях в местното държавно радио всички стени бяха покрити с надупчени плоскости... Аи не знам как би стоял естетически надупчен гипсокартон...Krasi Yonchev написа:...които все още не си визуализирал, са първото нещо, с което се съобразяваш при подбор на акустичен арсенал. Без ясна дефиниция не става. Постави основите и ще градим нагоре...riptor написа:моите цели...
с отворена или затворена клетъчна структура?neutravlad написа:Не е ли по-добре дунапрен?
Започвам да си изяснявам някои неща, но най-мътни са ми тавана и пода.
-
Riptor
Днес си играх с дунапрен на пирамидки - сложих го точно с/у колоните и резултата беше по-малко ехо, дори пискливите ми 10кхз сякаш омекнаха (освен ако не си внушавам).Krasi Yonchev написа:Принципно е осъществимо, именно посредством резонансна акустична система, но на практика до колко е изпълнимо и ефективно си е друг въпрос. Комерсиално перфорирания гипсокартон ще ти свърши работа за абсорбиране на средни честоти, като високите ще дифузира (което е добре, стига да си на досатъчно голямо разтояние от стените) но за ниски честоти ще е неефективен поради не едно съображение. Ето защо, ако решиш да действаш по този начин, ще ти трябва и подкрепа от страна на панелни бастрапове, които също ще се вписват в желанието да постигнеш едновременно топлоизолация и акустично третиране.Riptor написа:да съобразя тази топлоизолация и със акустично третиране, доколкото е възможно.
Абсолют ноусенс.Riptor написа:В друг сайт четох, че дупките не вършели почти никаква работа
По-удачен (и естетически приемлив) ли би бил варианта с гипсокартон без дупки, но с пана от пирамидки, разположени на ключовите места?
За капак ми харесаха и ъгловите черни бастрапове от пода до тавана.
Как би се отразил стиропора като материал вместо вата?
Трябва ли да има някакво специално закрепване на гипсокартона за стените - с цел да не се предават вибрациите от картона на стената?
Въпросите май станаха множко като за безплатна консултация..
Благодаря за отговора!
-
Krasi Yonchev
Не зня за качествата на дунапрена, който използваш, но моето предложение е да го сложиш по мирър пойнтовете (странични стени / таван) на ранните отражения. Там ще е най-ефективен, туширайки не само пика ти на 10kHz, но и всички други честоти, които са засегнати от гребеновия ефект на комбо филтрирането. И това ме кара да се питам, как в такава ситуация чуваш точно, само, и единствено пик на 10kHz, при положение че честотната характеристика на едно не третирано (за ранни отражения) акустично простанство e зверски разпокъсана (+/-30dB), и изпълнена с множество пикове, и падове през малки честотни интервали?Riptor написа:Днес си играх с дунапрен на пирамидки - сложих го точно с/у колоните и резултата беше по-малко ехо, дори пискливите ми 10кхз сякаш омекнаха (освен ако не си внушавам)
Няма универсално решение на акустичните проблеми. Всяка техника си има както положителни така и отрицателни страни, а всяка решение се взема в зависимост от акустичната ситуация.Riptor написа:По-удачен (и естетически приемлив) ли би бил варианта с гипсокартон без дупки, но с пана от пирамидки, разположени на ключовите места?
На топлоизолацията или на акустикатаRiptor написа:Как би се отразил стиропора като материал вместо вата?
Да, разбира се, но по-важно според мен е да ползваш сандвич картон с виско компонент помежду им, който да има голям дъмпинг фактор.Riptor написа:Трябва ли да има някакво специално закрепване на гипсокартона за стените - с цел да не се предават вибрациите от картона на стената?
-
Riptor
Ще опитам да са по страничните стени, само на тавана ще видя зорНе зня за качествата на дунапрена, който използваш, но моето предложение е да го сложиш по мирър пойнтовете (странични стени / таван) на ранните отражения. Там ще е най-ефективен, туширайки не само пика ти на 10kHz, но и всички други честоти, които са засегнати от гребеновия ефект на комбо филтрирането. И това ме кара да се питам, как в такава ситуация чуваш точно, само, и единствено пик на 10kHz, при положение че честотната характеристика на едно не третирано (за ранни отражения) акустично простанство e зверски разпокъсана (+/-30dB), и изпълнена с множество пикове, и падове през малки честотни интервали?![]()
Колкото до 10-Кхз - ФРС8М има пик там и при някои вокали чак баса не се чува - или е от него самия или е от стаята
Ами ако разбираш и от топлоизолацияНа топлоизолацията или на акустиката![]()
би ли разяснил за "висококомпонент"-а?Да, разбира се, но по-важно според мен е да ползваш сандвич картон с виско компонент помежду им, който да има голям дъмпинг фактор.
-
Krasi Yonchev
Тон генератора ти е от полза за анализ на ниските честоти, но за локализиране на комбо филтъринг ефекта, за който говорим, е по-добре да ползваш цветен шум. Този акустичен феномен се наблюдава при две различни, но взаимно свързани обстоятелства - когато ОТ или слушателската позиция е в близост до границите на акустичното пространство. Сещаш ли се, какво ще наблюдаваш, ако насочиш ОТ към стената, просвириш цветен шум и с микрофон в ръка тръгнеш към нея (може би се досещаш, че и обратната ситуация е възможна)?Riptor написа:Днес си играх с тон генератор и ми се стори, че пикове има .. както казваш - навсякъде
Когато звуковата вълна удря стената тя вибрира по сходен начин и я пренася от другата страна. Принципно, строителните материали имат много малко съпротивление към вълните и това е причната, поради която ги определяме като резонантни.Riptor написа:би ли разяснил за "висококомпонент"-а?
Виско компонента се използва за повишаване на звукоизолацията, като междинен слой в сандвич с два или повече слоя гипсокартон, шперплат или друг вид плоскост. Действието му се изразява в увеличено разсейване (с фрикция) на звуковите вълни, които искат да преминат през стената, от което следва, че материала ще резонира много по-малко! По този начин се постига много добра звукоизолация, и то при ниските честоти, където борбата винаги е била най-тежка.
п.п. Помисли много добре над това, което казах. Можеш да достигнеш до много интересна констатация, за приложението на виско компонента в друга свера на аудиото, където искаме безрезонансна конструкция!