ВКН 2030-01 помощ за направа на тяло
-
orto
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
ВКН 2030-01 помощ за направа на тяло
Здр. имам 1 брой от споменатия говорител ще ви дам данните с които разполагам и евентуално трябва да се получи суб. защото не мисля да вземам друг ..
Fs - 40Hz
Qts - 0,8
Qm - 2,51
Qe - 1,19
R - 7,4 om
честотен обхват според листчето: 40 - 5000 Хз
чувствителност: 88 dB в обхвата 100 - 4000 Хз
незнам точните размери на самата конструкция и мембраната не съм ги мерил ,но това не е проблем ... 8" е ..
vitekk прегледа какво става с ВинИСД и каза ,че за нищо не става.
Дано тези данни са достатъчни. Споделете и вие какво бихте сътворили ,защото едва ли ще мога да го продам на някой говорителя .... поне да си спретна сравнително приличен суб ... ако изобщо може .
Благодаря !
Fs - 40Hz
Qts - 0,8
Qm - 2,51
Qe - 1,19
R - 7,4 om
честотен обхват според листчето: 40 - 5000 Хз
чувствителност: 88 dB в обхвата 100 - 4000 Хз
незнам точните размери на самата конструкция и мембраната не съм ги мерил ,но това не е проблем ... 8" е ..
vitekk прегледа какво става с ВинИСД и каза ,че за нищо не става.
Дано тези данни са достатъчни. Споделете и вие какво бихте сътворили ,защото едва ли ще мога да го продам на някой говорителя .... поне да си спретна сравнително приличен суб ... ако изобщо може .
Благодаря !
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Angel_M
Мисля, че няма да имаш проблем да си направиш бас бокс. Аз лично скоро правих един. Материала е ПДЧ, а формата е шестоъгълна. Лошото, е че трудно се прави в любителски условия, но иначе не е проблем да си направиш някое тяло с формата на куб или да използваш някое готово с обем към 20 литра и повече, което да е добре уплътнено с болкид . По добре е да е повече понеже обема е доста важен за звука. Най-вероятно ще ти трябва и един филтър да смъкнеш честотата до към 1000 Hz.
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Щом питаш, слушай какво ти отговарят. Без Vas не може да се направи коректно оразмеряване на кутията. Всичко останало е черна магия. Може да стане, ама никога не си сигурен, дали е оптималното или нещо си. Лошото на озвучителните тела е, че почти винаги свирят някак си и народа си мисли, че е нищо работа да си направиш озвучително тяло. Само, че така се получава някакво шкафче, а не озвучително тяло. Оптималното използване на високоговорителя си иска неговото.
-
Teodor Ainadjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Без Vas не може да се оразмери конретно кутията за озв. тяло,
но със някакъв почти произволен
обем може просто да се
симулира примерната АЧХ на тялото, като точният обем
ще се изчисли после, след измерване на Vas.
Идеята е да се симулира как се държи говорителя и след това
ще се определи дали ще му се прави тестова кутия за мерене на екв. обем
Наистина е тъпо, но не си заслужава да дадеш повече пари
за тестова кутия, отколкото за говорителя
(това се отнася за евтините драйвери-български,китайски и др. дървета)
ПС: 100, формулите дето си дал преди време във форума,
за мерене на Qts и т.н. са грешни
Някой ако иска може да ги постна тука във форума
но със някакъв почти произволен
симулира примерната АЧХ на тялото, като точният обем
ще се изчисли после, след измерване на Vas.
Идеята е да се симулира как се държи говорителя и след това
ще се определи дали ще му се прави тестова кутия за мерене на екв. обем
Наистина е тъпо, но не си заслужава да дадеш повече пари
за тестова кутия, отколкото за говорителя
(това се отнася за евтините драйвери-български,китайски и др. дървета)
ПС: 100, формулите дето си дал преди време във форума,
за мерене на Qts и т.н. са грешни
a.k.a. vitekk
-
gps
Re: 100
Много хора слагат някакъв там говорител в някаква там кутия и получават някакъв си там звук в резултат на което наричат това тонколона100 написа:Щом питаш, слушай какво ти отговарят. Без Vas не може да се направи коректно оразмеряване на кутията. Всичко останало е черна магия. Може да стане, ама никога не си сигурен, дали е оптималното или нещо си. Лошото на озвучителните тела е, че почти винаги свирят някак си и народа си мисли, че е нищо работа да си направиш озвучително тяло. Само, че така се получава някакво шкафче, а не озвучително тяло. Оптималното използване на високоговорителя си иска неговото.
-
orto
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
Re: 100
добре де имам чувството ,че никой няма да помогне всеки говори ... (това ми е пределно ясно ,че една кутия и някакъв си говорител не е колона) ..... ще се опитам да измеря обема с постановката в затворен обем ... тази кутия която ви казах за нея я имам готова затворен обем само трябва да я оплътня много добре и да се измери ... също трябва да видя колко точно литра е ... с това разполагамgps написа:Много хора слагат някакъв там говорител в някаква там кутия и получават някакъв си там звук в резултат на което наричат това тонколона100 написа:Щом питаш, слушай какво ти отговарят. Без Vas не може да се направи коректно оразмеряване на кутията. Всичко останало е черна магия. Може да стане, ама никога не си сигурен, дали е оптималното или нещо си. Лошото на озвучителните тела е, че почти винаги свирят някак си и народа си мисли, че е нищо работа да си направиш озвучително тяло. Само, че така се получава някакво шкафче, а не озвучително тяло. Оптималното използване на високоговорителя си иска неговото..Това НЕ Е тонколона-това си е кутия с говорител в нея!Може да сложите говорителя в кашон и пак ще извади някакъв там звук
Целта на bgaudio е да се правят нещата добре (тоест компетентно) и затова ако някой очаква прости и примитивни съвети -може да остане разочарован.Ако някой не знае параметрите на говорителя-да ги измери,ако не може-да даде на някой да му ги измери и после се смятат кутия ,фазоинвертор и др.Ако това му се вижда сложно и дълго-правиш там някаква кутия и слагаш говорителя в нея но без претенции за качество-при това положение качването на питания в bgaudio отпада
-
gps
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Vitekk казва:ПС: 100, формулите дето си дал преди време във форума, за мерене на Qts и т.н. са грешни
Едно време проф. Халачев казваше: Не се бой да срещнеш лъв в гората, а се бой да срещнеш лъв еднокнижник т.е. човек, който е чел само една книга по въпроса.
Въпросната методика е взета от статията на основоположника на съвременната теория на озвучителните тела с бас рефлекс, затворен обем и пасивен излъчвател А.Н.Тиле. Статията се казва Loudspeakers in Vented Boxes:PartII, публикувана в Jornal of the Audio Engeneering Society, June 1971.
Това не значи, че това е единствената методика, но пък още по-малко значи, че е грешна. Същата методика е цитирана в книгите "Озвучителни тела" от Д.Попянев,1984 г., Testing Loadspeakers от Joseph D'Appolito, издадена през 1998 г. и др.
Ако искате мога да ви напиша статия с четири различни методики, които в крайна сметка се свеждат до същото, и една, която се базира на измерването на преходните процеси на високоговорителя. Просто тази е най-лесна за изпълнение и изчисление и дава достатъчно точни и проверени в практиката резултати.
Метода за измерване на обема, еквивалентен на гъвкавостта на окачването на високоговорителя не е точно по Тиле, а се базира на използването на кутия с бас рефлекс и известен обем, защото в този случай евентуалното не добро уплътнение оказва по-малко вредно влияние. По тази методика може да се използва дори кашон, облепен с тиксо, на който е залепена картонена тръба за бас рефлекс и има дупка, съответстваща на говорителя. Един уплътнител за прозорци е достатъчен за уплътняване на говорителя, и той може да се притиска само от собствената си тежест. Звуковото налягане при измерване на импедансна характеристика е достатъчно малко, за да позволява това.
Но в статията е дадена и методиката със затворен обем. Който иска, може да използва нея, но там наистина трябва яко уплътняване. Предимството е, че може да се изчисли корекцията на качествените фактори от влиянието на присъединената маса въздух. Тя е малка, зо за перфекционисти може и да е полезно. Методиката може да си вземе от книгата "Конструирование громкоговорителей со сглажинными частотными характеристиками от Э.Л.Виноградова, изд. Энергия, 1978.
Едно време проф. Халачев казваше: Не се бой да срещнеш лъв в гората, а се бой да срещнеш лъв еднокнижник т.е. човек, който е чел само една книга по въпроса.
Въпросната методика е взета от статията на основоположника на съвременната теория на озвучителните тела с бас рефлекс, затворен обем и пасивен излъчвател А.Н.Тиле. Статията се казва Loudspeakers in Vented Boxes:PartII, публикувана в Jornal of the Audio Engeneering Society, June 1971.
Това не значи, че това е единствената методика, но пък още по-малко значи, че е грешна. Същата методика е цитирана в книгите "Озвучителни тела" от Д.Попянев,1984 г., Testing Loadspeakers от Joseph D'Appolito, издадена през 1998 г. и др.
Ако искате мога да ви напиша статия с четири различни методики, които в крайна сметка се свеждат до същото, и една, която се базира на измерването на преходните процеси на високоговорителя. Просто тази е най-лесна за изпълнение и изчисление и дава достатъчно точни и проверени в практиката резултати.
Метода за измерване на обема, еквивалентен на гъвкавостта на окачването на високоговорителя не е точно по Тиле, а се базира на използването на кутия с бас рефлекс и известен обем, защото в този случай евентуалното не добро уплътнение оказва по-малко вредно влияние. По тази методика може да се използва дори кашон, облепен с тиксо, на който е залепена картонена тръба за бас рефлекс и има дупка, съответстваща на говорителя. Един уплътнител за прозорци е достатъчен за уплътняване на говорителя, и той може да се притиска само от собствената си тежест. Звуковото налягане при измерване на импедансна характеристика е достатъчно малко, за да позволява това.
Но в статията е дадена и методиката със затворен обем. Който иска, може да използва нея, но там наистина трябва яко уплътняване. Предимството е, че може да се изчисли корекцията на качествените фактори от влиянието на присъединената маса въздух. Тя е малка, зо за перфекционисти може и да е полезно. Методиката може да си вземе от книгата "Конструирование громкоговорителей со сглажинными частотными характеристиками от Э.Л.Виноградова, изд. Энергия, 1978.
-
gps
100 е прав -грешка в формулите няма!При метода за измерване с затворен обем освен лошото уплътнение и използването на различни по обем пробни кутии дава разлика в резултата-по-големите кутии дават по-точен резултат.При 12" говорител с Vas 50-60 л няма проблем но при Vas 180-250 л грешката при измерване с малка и голяма кутия може да е 20 л . Книгата на Виноградова ми е като библия за вярващия а също и "висококочествени АС" на Войшвило от 1985г.-в руския нет ги има качени и двете.
-
Teodor Ainadjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100 искрено се извинявам, далеч съм от мисълта, че аз знам дори
част от това което Вие знаете, но ще дам един конкретен пример.
Точно за този говорител, за който е темата. Измерени:
1.Fs=40hz, Zmax=23om, R=7,4om a=3,1
2.f1=27,5Hz f2=55,5Hz
b=sqrt a*R=sqrt 3,1*7,4=1,76*7,4=13,024
Qm=b.Fs/(f2-f1)=13,024*40/(55,5-27,5)=520,96/28=18,60
Qe=Qm/(a-1)=18,60/(3,1-1)=8,86
Qt=Qm.Qe/(Qm+Qe)=18,6*8,86/(18,6+8,86)=164,8/27,46~6,00
Ако нещо аз съм сбъркал, кажете, все пак тук е мястото където
си помагаме, а не се обвиняваме един други, както аз направих,
за което още веднъж се извинявам.
част от това което Вие знаете, но ще дам един конкретен пример.
Точно за този говорител, за който е темата. Измерени:
1.Fs=40hz, Zmax=23om, R=7,4om a=3,1
2.f1=27,5Hz f2=55,5Hz
b=sqrt a*R=sqrt 3,1*7,4=1,76*7,4=13,024
Qm=b.Fs/(f2-f1)=13,024*40/(55,5-27,5)=520,96/28=18,60
Qe=Qm/(a-1)=18,60/(3,1-1)=8,86
Qt=Qm.Qe/(Qm+Qe)=18,6*8,86/(18,6+8,86)=164,8/27,46~6,00
Ако нещо аз съм сбъркал, кажете, все пак тук е мястото където
си помагаме, а не се обвиняваме един други, както аз направих,
за което още веднъж се извинявам.
a.k.a. vitekk
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Имаш грешка във формулата за Qm, там в числителя е корен квадратен от а, умножено по fs. Тогава Qm=2,518, Qe=1,199.
Погледни в dwnload, там има нещо като книга"Озвучителни тела", на стр.35 ако не се лъжа са формулите..
Погледни в dwnload, там има нещо като книга"Озвучителни тела", на стр.35 ако не се лъжа са формулите..
-
Teodor Ainadjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Това са формулите във тази тема, написани от теб и после
постнати от Змей - http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... topic&t=37
"Qm=b.fs/(f2-f1)"
Това искам да кажа, че грешки се получават понякога
при писането на поста
постнати от Змей - http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... topic&t=37
"Qm=b.fs/(f2-f1)"
Това искам да кажа, че грешки се получават понякога
при писането на поста
a.k.a. vitekk
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
За това не обичам постнати по този начин неща, защото и формулите не могат да се напишат нормално. Ако може модератора да ги коригира или изтрие и директно да препраща към оригинала.
Благодаря, че показа грешката, за да няма други да се мъчат.
В най-скоро време ще подготвя за download специална статия по темата.
Благодаря, че показа грешката, за да няма други да се мъчат.
В най-скоро време ще подготвя за download специална статия по темата.