FocalJMLab 836V vs. Triangle Celius ESW

Съобщение
Автор
Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Ivelin Braikov »

Долавям, че съм те издразнил някак. Съжалявам, не съм го целял. Интересно ми беше какъв е звука дето ти е направил най-силно впечатление.
Това, което мисля аз е, че ти досега не си се докосвал до магията на музиката (и тук като говорим за магията е ясно, че става въпрос за магията в домашната система; никой няма да отрече живото изпълнение като най-висшата форма на слушане на музика). Затруднен си в избора си само защото подсъзнателно вярваш, че и двете не са това, което искаш.
Не бих те посъветвал да си даваш парите за нито едно от двете, на които си се спрял. Бих те посъветвал просто да чуеш широколентов говорител в хорна.

BTW Очевидно доста хора тук (също като теб) не си падат много по анонимните общувания - забелязваш ли имената вместо никове? Истински са! :wink:
What would you attempt to do if you know you could not fail?

Аватар
Belin
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#17 Мнение от Belin »

имаш лично

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Borislav Uzunov »

lordoff написа:Ако ми е до разговори, обикновенно се обаждам на някой приятел. Още по-добре приятелка :) Много, много не си падам по анонимното интернет общуване.
Тук анонимния си ти, така че дръж се прилично и не говори глупости!
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от kpahlev »

Благодаря ти Ивелине! Ще чуя непременно хорни, ако имам късмет и благоразположение с Ether-и! То това си е част от програмата :)
А за името, да прави сте, но когато се регистрирах мислех друго... пък и тук едва ли имам с какво да се похваля.
Казвам се Кирил Пъхлев! Може би това е добър и уместен повод да си сменя nickname и да не говоря глупости!... макар че, на всеки се случва
пък за Focal-a и Triangle... will see, както се казва 8) Въпроса не е на живот и смърт. Човек понякога допуска къде, къде по-големи грешки :?

Аватар
gitsov1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#20 Мнение от gitsov1 »

Хм на мен ми стана интересно това за хорната и стегнатият бас, ако може някой да ми го обясни.

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Zlatan Kitanov »

Kiril Pahlev написа:С повече акцент на стереото :D
Честно да си кажа, не съм си и представял да натоваря две super-sensitive хорни със задачата да си гледам "филмчета" :( Някак неумстно ми се струваше. Инак за хорните спор няма... Не че съм чул Ether-и, или Fostex или Lowther...има и още знам :roll: Но интуитивно разсъждавам така: Хорната по своята конструкция и звукоизвличане се приближава неимоверно до понятието "музикален инструмент" Както една цигулка, или виола, и най-малкия детайл, и най-малката извивка имат значение....
Та за това тръгнах към comercial решение...
Тук не разбирам.
Искаш купешки ОТ, защото хорните са твърде добри :roll: ?!...
В такъв случай може да (се) минеш и спо-малко от 4000 лв.

Аватар
altium
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от altium »

Просто трябва да се чуят повече на брой и различни по вид озвучителни системи, за да си направи всеки сам изводите. Много е необективно да правиш оценка на система, която дори не си чувал, нали така?

В статия тук във форума има определения как звучи една нискочестотната област на една система. При хорната единствено аз открих добро звучене на баса (както вече споменах, басрефлексната конструкция за мен звучи отвратително и глухо). Това е моето лично мнение.
Освен това добрата хорна има естествено звучене не само в нискочестотния диапазон, ами в цялата област на възпроизвеждане. Моето учудване всъщност беше защо човек, разполагащ с необходимите финанси за нещо добро се ориентира към конструкции от тип затворени обеми или басрефлекси само по някакви предварителни данни, без да си даде труда да слуша други конструкции.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#23 Мнение от Martin Krumov »

Темата ми е интересна от самото начало. И аз преди се захласвах по доста скъпи ОТ. Но след като съм се докоснал до DIY гледната ми точка коренно се е променила. Нищо не ти пречи да чуеш 1-2 хорни преди да купуваш нали? Тогава, ако решението ти е същото, както сега, няма да имаш никакви угризения, че си дал 4000 лв.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Ivan Rachev »

gitsov1 написа:Хм на мен ми стана интересно това за хорната и стегнатият бас, ако може някой да ми го обясни.
...кое по-точно не ти е ясно ?
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#25 Мнение от kpahlev »

Златанe, нямах предвид това че са супер добри, а че са супер различни. Като АЧХ, като чуствителност, като насоченост и още много. Така че се съмнявам в балансирания резултат при surround... Това е причината.
Altium, да, прав си. Човек трябва да слуша. И то много. Аз слушах това, което е по магазините. ( и доста четох :) по форуми и ревюта, даже това беше първото) Сега непременно ще чуя DYI хорни, независимо дали са с fullrange или не. Самата конструкция е много вдъхновяваща :)
Лошото е че преди време имах възможността да чуя отвратително скъпи и отвратително добри тела... От там насетне всичко ми се струва компромис :? ... Но нека това да си е моя грижа.
Благодаря на всички отзовали се. Надявах се някой наистина да има конкретно мнение относно Focal и Triangle. Не исках да се превръща темата в "хорни срещу всички останали". То е ясно. Пък и за всеки влак си има пътници, нали така :)

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#26 Мнение от Ivelin Braikov »

gitsov1 написа:Хм на мен ми стана интересно това за хорната и стегнатият бас, ако може някой да ми го обясни.
Да, разбира се. :D

Но първо да определим стегнат бас:
- стегнат = бърз, възпроизведен максимално близо до сигнала, който подава усилвателя.
- стегнат - който, няма обем, не стига до ушите, а се мотае само около колоните.

Втория вид стегнат бас няма да го обсъждаме, тъй като не представлява интерес за нас, а и липсва при хорните.. :D

Стегнат, бърз.
Представи си два говорителя. И двата са в някакъв вид конструкция. Ние не знаем кой от двата в каква конструкция е. Всъщност знаем, но не казваме. :lol: И двата свирят в нискочестотната област и създават по 100dB/1m звуково налягане.
Единият постига тези 100 децибела, като му се подават около 2 вата за тази цел, а мембраната трепти с амплитуда по-малко от 1 мм!
Вторият постига тези 100 децибела, като му се подава около 10 вата мощност и мембраната му трепти с амплитуда 3 мм!
В задачата се пита къде е стегнатият бас - при първия, или при втория говорител?

Дал съм и цветни жокери... :lol:
What would you attempt to do if you know you could not fail?

Аватар
mano
има опит
има опит
Обратна връзка:

#27 Мнение от mano »

Кириле :
не попучаваш конкретен отговор на конкретния си въпрос, защото за всички тук е голямо прахосничество да дадеш 4000 за купешки(макар и добри) колони. Просто не си струва. За по-малко пари ще получиш много повече(DYI). Затова и никой тук не ги е слушал въпросните колони, за да дава оценки.
Kiril Pahlev написа: Лошото е че преди време имах възможността да чуя отвратително скъпи и отвратително добри тела... От там насетне всичко ми се струва компромис :?
какво съвпадение, и аз така - преди време чух големите хорни на Владо(Dgd) с лампи(SE в насипно състояние) и всичко насетне не само ми се струва а май си е компромис.

Успех в избора на озвучителни тела.

Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от kpahlev »

Прекрасна дефиниция за "стегнат" бас! :D Искренно благодаря!
Да добавя по темата: при Focal-a се наблюдаваше точно това:
Минимално отклонение на мембраната/те/, добър, непреекспониран бас, ясна артикулация без да се мотае много, много. При ниво, доста над нормалното за слушане... амп-а беше 70W Denon, MOSFET. Направи ми впечатление мин. усилване при което достигнаха това ниво. Едва 1/10-15 от лин. скала... А усилването едва ли е било lin. Дори отидох до тях, защото си казах: А! Не може да не се движат при тази гръмкост/ако мога да използвам този "архаизъм" :) Явно французите си разбират от работата :)
Докато при Triangle Celius-a някак си... Хубав, приятен, дълбок бас. Не те тормози излишно. Просто там където го има, го има... Ама някак замотан и сякаш през тюл...
Сравнявам при едно и също парче на GotanProject, Lunatico, track 06 - Mi Confesion ... хубав акустичен контрабас има там :)

Аватар
gitsov1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#29 Мнение от gitsov1 »

Ами понеже до сега не ми се е случвало да чуя хорна без пик на 250 херца и със стегнат бас затова попитах , но щом казвате съгласихте ме.Иначе според мен стегнат бас имат трансмисионите линии, но не и хорните.Поне аз мисля така , а съм послушал доста хорни.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Ivan Rachev »

gitsov1 написа:Ами понеже до сега не ми се е случвало да чуя хорна без пик на 250 херца и със стегнат бас затова попитах , но щом казвате съгласихте ме.Иначе според мен стегнат бас имат трансмисионите линии, но не и хорните.Поне аз мисля така , а съм послушал доста хорни.
:D защо не сподели тези наблюдения докато слушаше в захлас с отворена уста при мен . :D а и говориш наизуст без да разбираш -250 хц няма как да са пик на колона , просто си слушал необработени помещения. Аз пък съм слушал това което си слушал ти умножено по произволна цифра , и адекватен бас който да ми хареса от ТЛ не съм чул :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”