И каква е тя? На теория де, щото на практика аз не усещам такава.kirilov написа:Има разлика м/у презаписан диск и оригинала.
Чистене на надраскано СД
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Re: разлика
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
И на теория и на прaктика разлика има.
Много малко записвачки могат да възпроизведат при писане прецизно до хилядна от микрона микро ямките, които всъщност "чете" лазера. При матричните дискове те са с идеален размер и ръбове, а при записаните положението е приблизително - както като размер, така и като форма. В това пръст има от една страна некачествената подложка (която за да бъде съвместима от 1х-52х е с много компромиси и обикновенно "прогаря" на скорости под 12х и съответно ямките стават безформени, a при по-голяма - недооформени) и от друга самите евтини лазери в записвачите по 50 лева, които са далеч от всякаква прецизност.
Тези безформени и лошо прочетени ямки се преобразуват в чуваеми изкривявания, премодулирания и загуба на фокус.
Затова много хора казват, а аз потвърждавам - за качествено аудио като PC-записвачки има 2 марки - последната генерация на YAMAHA (R.I.P.
) и PLEXTOR Premium и един производител на подложки - Tayo Yuden. Всичко друго е компромис и е несериозно 
Много малко записвачки могат да възпроизведат при писане прецизно до хилядна от микрона микро ямките, които всъщност "чете" лазера. При матричните дискове те са с идеален размер и ръбове, а при записаните положението е приблизително - както като размер, така и като форма. В това пръст има от една страна некачествената подложка (която за да бъде съвместима от 1х-52х е с много компромиси и обикновенно "прогаря" на скорости под 12х и съответно ямките стават безформени, a при по-голяма - недооформени) и от друга самите евтини лазери в записвачите по 50 лева, които са далеч от всякаква прецизност.
Тези безформени и лошо прочетени ямки се преобразуват в чуваеми изкривявания, премодулирания и загуба на фокус.
Затова много хора казват, а аз потвърждавам - за качествено аудио като PC-записвачки има 2 марки - последната генерация на YAMAHA (R.I.P.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
velinski написа:И на теория и на прaктика разлика има.
Затова много хора казват, а аз потвърждавам - за качествено аудио като PC-записвачки има 2 марки - последната генерация на YAMAHA (R.I.P.) и PLEXTOR Premium и един производител на подложки - Tayo Yuden. Всичко друго е компромис и е несериозно
Всичко това щеше да бъде вярно, ако CD-то беше с аналогов запис или да речем с широчинно-импулсна модулация като SACD. Да, ама, за щастие, CD-то има цифров запис. Устройствата имат алгоритми за корекция на грешките при четене.
Аз съм правил тест. Екзакт екстракт на един трак в WAV от оригинално CD и от негово копие. След това побитово сравнение. Ами еднакви са до последния бит.
Друг е въпроса ако копието се скапе с времето както имах случай с една партида Creation.
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
разлики
Има и значение с какво ги презаписваш. Повечето видове комерсиален софтуер за запис, когато има дадеш да копират аудио ЦД, въобще забравят за корекция на грешки при четене в широки граници. Например пробай да изкопираш с Неро един аудио диск с диск копи. После от копието си направи имидж-виж му размера.
После от оригинала си направи имидж и пак му виж размера.
Виждал съм разлики около мегабайт.
Има една програма, създадена за точно копиране. Ако и пуснеш параноичния режим, очаквай около 3 часа на диск...
http://www.exactaudiocopy.de
После от оригинала си направи имидж и пак му виж размера.
Виждал съм разлики около мегабайт.
Има една програма, създадена за точно копиране. Ако и пуснеш параноичния режим, очаквай около 3 часа на диск...
http://www.exactaudiocopy.de
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Явно не те притеснява като слушаш алгоритъма за корекцията на грешките, а не самото CDTassadar написа:Да, ама, за щастие, CD-то има цифров запис. Устройствата имат алгоритми за корекция на грешките при четене
Освен това тази корекция работи с усреднени стойности при липсващите или нечетимите битове - не бих нарекъл това точност до бит
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Чакай сега. Говорим за читави CD-R. Аудио CD-тата наистина нямат ECC (Error Correction Code) в секторите си. Затова четачките не могат да възстановят данните при слаби битове. Но имат EDC ( Error Detection Code) което позволява грешките да бъдат разпознати. След това се включват алгоритмите за аудио корекция които малко или много изкривяват оригинала. Но това е валидно и за матричните плочки.
Та, EDC-то позволява на софтуерите за копиране като Неро, да правят точни копия ако могат. Изключва се опцията да игнорират тези грешки и ако има такива, диска не може да се копира. Много зависи от четачката до колко ще чете без грешки. Моята е Pioneer A05 и много рядко имам грижи, дори и със забележимо надраскани CD-та.
Използвам CR-R на Verbatim, TDK или SONY. CD-та на които особено много държа записвам на т.нар. Audio CD-R.
Та, EDC-то позволява на софтуерите за копиране като Неро, да правят точни копия ако могат. Изключва се опцията да игнорират тези грешки и ако има такива, диска не може да се копира. Много зависи от четачката до колко ще чете без грешки. Моята е Pioneer A05 и много рядко имам грижи, дори и със забележимо надраскани CD-та.
Използвам CR-R на Verbatim, TDK или SONY. CD-та на които особено много държа записвам на т.нар. Audio CD-R.
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Има и нещо друго.
Читавите софтуери за презапис при сваляне на имиджа се връщат и прочитат дефектния сектор по няколко пъти, от което шансът да се възстанови информацията нараства.
При просвирване в CD player това е невъзможно.
Затова има смисъл да се направи презапис на диск в лошо механично състояние и да се слуша копието...
Читавите софтуери за презапис при сваляне на имиджа се връщат и прочитат дефектния сектор по няколко пъти, от което шансът да се възстанови информацията нараства.
При просвирване в CD player това е невъзможно.
Затова има смисъл да се направи презапис на диск в лошо механично състояние и да се слуша копието...
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Винаги има разлика между оргинални, подчертавам ОРГИНАЛНИ, а не пиратски матрични дискове и записаните от тях копия. Аз записвам с Yamaha CRW 3200 Е-VK /IDE, в режим "Audio master qualiti mode" или Yamaha CRW 2130 - SCSI и разликата винаги е ясна и добре доловима. Който не вярва - мога да му я демонстрирам. Друг е въпроса ако запишем ЦД което е било в МП3 и e конвертирано - такива непрекъснато ми ги носят разни юнаци - тогава разлика няма (всъщност не съм пробвал).
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Аз също имам Yamaha 3200 така че ти вярвам 
Audio Master Quality е много жесток режим - прави по-дълги и по-добре очертани ямки което внася невероятна динамика и фокус дори на копирани оригинални матрични дискове.
Ямахата е невероятна машина! Жалко че спряха да правят записвачки за PC
Bojo, ако някой ден се засилиш да продаваш твоята - имай ме предвид.
Audio Master Quality е много жесток режим - прави по-дълги и по-добре очертани ямки което внася невероятна динамика и фокус дори на копирани оригинални матрични дискове.
Ямахата е невероятна машина! Жалко че спряха да правят записвачки за PC
Bojo, ако някой ден се засилиш да продаваш твоята - имай ме предвид.
-
petarbg7
velinski, има ли значение модела на подложките Taiyo Yuden?
какво ще кажеш за тези голи бланки:
http://search.ebay.co.uk/Taiyo-Yuden_W0QQfkrZ1QQfromZR8
какво ще кажеш за тези голи бланки:
http://search.ebay.co.uk/Taiyo-Yuden_W0QQfkrZ1QQfromZR8
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Моделът няма значение - важното е да си намериш такива
Tayo прави подложки за TDK, Sony, Plextor, Imation... Това не значи, че тези, които циркулират из БГ са точно такива обаче.
Тези в eBay са супер - имам 20-тина такива + към още 40 диска 16х TDK-та правени от Tayo и няколко 80-минутни Plextor пак на Tayo. Тези белите са си супер и стоят много добре защото нямат надписи отгоре.
Тези в eBay са супер - имам 20-тина такива + към още 40 диска 16х TDK-та правени от Tayo и няколко 80-минутни Plextor пак на Tayo. Тези белите са си супер и стоят много добре защото нямат надписи отгоре.
-
KOKO
СД
Много емалка вероятността да попадне вода в аАлуминиевия слои
на СД-то. Напрашването с Алум. е ограничено преди външния диаме-
тър на СД от специална външна маска в метализатора,след това след-
ва центробежно нанасяне на спец.лак.Ако лаковата доза при поли-
ването поради ниакаква техн. или технолог.неизправност е по-малка
или високите обороти на центробеж. чък не са достатъчно високи или
температурата на лака е по-ниска,то не може да се получи достаъчно
разливане и обливане на канта,каквото е при някои китаиски изда-
ния заради икономия на скъпия лак,то тогава Ал. може да бъде раз-
рушен не само от водата но и от въздуха.Оригинални и български из-
дания можеш да миеш спокоино!При ДВД-та има даже специално окан-
тване на слепените подложки с разтвор от Даи-полимер,които запечат
ва отвън диска.Китаиците и това го икономисват,освен това Даи-по-
лимера/носителя на инфор./ им е по-некачествен, а пък и поликарбо-
натът им....?
на СД-то. Напрашването с Алум. е ограничено преди външния диаме-
тър на СД от специална външна маска в метализатора,след това след-
ва центробежно нанасяне на спец.лак.Ако лаковата доза при поли-
ването поради ниакаква техн. или технолог.неизправност е по-малка
или високите обороти на центробеж. чък не са достатъчно високи или
температурата на лака е по-ниска,то не може да се получи достаъчно
разливане и обливане на канта,каквото е при някои китаиски изда-
ния заради икономия на скъпия лак,то тогава Ал. може да бъде раз-
рушен не само от водата но и от въздуха.Оригинални и български из-
дания можеш да миеш спокоино!При ДВД-та има даже специално окан-
тване на слепените подложки с разтвор от Даи-полимер,които запечат
ва отвън диска.Китаиците и това го икономисват,освен това Даи-по-
лимера/носителя на инфор./ им е по-некачествен, а пък и поликарбо-
натът им....?
-
Ivan Rachev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
p.s. http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews ... cleId=6849 правят но не эа Европа, в момента съм с таэи-Yamaha F1...просто нямам думиvelinski написа:Аз също имам Yamaha 3200 така че ти вярвам
Ямахата е невероятна машина! Жалко че спряха да правят записвачки за PC![]()