Въпроси за 2-входовите говорители
Въпроси за 2-входовите говорители
Как се променят характеристиките на такъв говорител (освен промяната в импеданса)при последователно и паралено свързване на двата входа?Ако се използва само единия вход отразява ли се това на звука?Когато мерих импедансните характеристики на двата входа на един такъв говорител получих разлика 1,5 ома за стойностите на максималния импеданс(на Fs)-това нормално ли е или е грешка при измерването?И нещо коствено свързано с тези говорители-при увеличаване ширината на процепа в магнита(в който се движи звуковата бобина) характеристиките на говорителя се влошават.При 2-входовите говорители а също и при едновходовите с 4 и 6 слойна звукова бобина как е избягнато това?Спомням си че имаше нещо свързано с коефициента на запълване(тоест количеството проводник от намотката) в процепа на магнита но не мога да открия къде съм чел за това 

Въпросите ми са към 100 ,Rutcho ,Alnico които са компетентни по темата .Темата за "последователно и успоредно свързване" ме наведе на мисълта за тези свързвания при 2 -входовите говорители.Имам няколко такива и то не са ментета и ми се иска да направя нещо с тях но първо гледам да си изясня теоретично нещата. p.s. днес е малък празник за мен-за първи път успях на направя добра 6 слойна звукова бобина-ще я кача на говорител който беше с 4 слойна по-дълга и ще видя разликата.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
при паралелно свързване индуктивноста остава непроменена , импеданса намалява с около 1/3-та а DC R намалява наполовина ,при това свързване се използва най ефективно говорителя [с най широка честотна лента] използването само на една от намотките няма смисъл[ 1/2 от мощноста ,1/2 от чуствителноста,около 20% увеличаване на тежеста на системата .
при конструиране на 4 и 6 слойни бобини най-важното нещо е индуктивноста им[ дължината на проводника броя на намотките и тн.],свързвайки я с максималната честота на преобразуване [скорост на нарастване на I ] .
при конструиране на 4 и 6 слойни бобини най-важното нещо е индуктивноста им[ дължината на проводника броя на намотките и тн.],свързвайки я с максималната честота на преобразуване [скорост на нарастване на I ] .
- 100
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
100
Съгласен съм с Алнико, с добавката, че при последователно свързване се изменя чувствителността на високоговорителя, защото електродимичната сила зависи право пропорционално от тока (той е променлив със звуковата честота и зависи от изходното напрежение на усилвателя и импеданса на високоговорителя), от индукцията във въздушната междина на магнитната система (тя зависи от свойствата и големината на магнита и от широчината на въздушната междена, поради което при нейното разширяване пада чувствителността на високоговорителя) и от дължината на проводника, обхванат от магнитните силови линии (т.е. броя навивки, които са в могнитното поле, умножени по диаметъра на шпулата и по 3,14). При последователно свързване броя навивки става двоен.
Променя се и качествения фактор (както вече казах за последователно свързаните високоговорители).
При многослойните бобини се намалява паспортната мощност, защото средните слоеве се охлаждат по-слабо.
Коефициентът на запълване на въздушната междина с проводник се увеличава при използването на проводник с правоъгълно сечение. При неговото увеличаване се увеличава чувствителността на високоговорителя.
Променя се и качествения фактор (както вече казах за последователно свързаните високоговорители).
При многослойните бобини се намалява паспортната мощност, защото средните слоеве се охлаждат по-слабо.
Коефициентът на запълване на въздушната междина с проводник се увеличава при използването на проводник с правоъгълно сечение. При неговото увеличаване се увеличава чувствителността на високоговорителя.
Благодаря за отговорите!Имам проблем с индуктивноста на многослойните намотки които изработих и той идва от голямото количество лепило което използвам(поне аз така си го обяснявам)-в желанието си да направя шпулата здрава .Затова сега търся по-добри лепила.Ще използвам говорителите на малка мощност така че едва ли средните слоеве на намотката ще прегряват.Сменям 14 мм дълга 4- слойна намотка с 8 мм дълга 6 -слойна защото искам да увелича чувствителноста а и съм преценил че хода на говорителя няма да е повече от 4-5 мм.Имам 1 бр 5" и 2 бр 8" двувходови говорители и искам да ги пробвам в TL -проекти- вероятно в рупори.От вашите постове добивам увереност че ще се получи нещо макар че ги правя нещата занаятчийски-има параметри които не мога да измеря .
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Най-важното за конструирането на кутията е промяната в качествения фактор. Qms остава практически непроменен, но при паралелно сврързване Qes намалява два пъти.
Ето един пример:
Говорителят Vifa P25WO-22-8 при включване на едната секция дава:
Qms = 3,857 Qes = 0,687 Qts = 0,583 , което предполага колонка със затворен обем.
Включени в паралел, обаче, двете звукови бобни дават:
Qms = 3,857 Qes = 0,348 Qts = 0,320, които са чудесни параметри за фазоинвертор.
Но дори и да дава добри параметри само с една звукова бобина, за мен такова връзване си е чисто разхищение...
Ето един пример:
Говорителят Vifa P25WO-22-8 при включване на едната секция дава:
Qms = 3,857 Qes = 0,687 Qts = 0,583 , което предполага колонка със затворен обем.
Включени в паралел, обаче, двете звукови бобни дават:
Qms = 3,857 Qes = 0,348 Qts = 0,320, които са чудесни параметри за фазоинвертор.
Но дори и да дава добри параметри само с една звукова бобина, за мен такова връзване си е чисто разхищение...
Не можах да намеря информация за VIFA Р25WO-22-8 но погледнах за ARN 200-09/8 и HERTZ ES250D и ES300D.Направи ми впечатление че за хертцовете производителя дава данни само при паралелно свързване на двата входа и SPL 95-97dB изглежда впечатляващо.Но прав ли съм да предполагам че ако говорителя се ползва като на единия вход се подава сигнал от левия канал на усилвателя а на другия от десния-параметрите ще са различни и SPL-а няма да е толкова?При ARN-а е обратно-дадени са данни май само за единия вход и чувствителноста 85 dB въобще не хваща окото.Но ако се върже паралел -ще се вдигне нали?Тъй като производителите на такива говорители не дават данни при различните варианти на употреба явно ще трябва да меря параметрите.Само не мога да измисля как да меря чувствителноста без скъпа апаратура.