Помогнете, котката ми счупи слона

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
petarkb

Помогнете, котката ми счупи слона

#1 Мнение от petarkb »

Имам си син хап от известно време (по моето скромно мнение звучи много приятно) и никога не е бил особено надежден, за което вината си е изцяло моя. Просто не съм бил дарен* да си "правя сам" и като направя каквото за първи път и да е се чупи десетина пъти и после общо-взето работи. И обикновено е грозно. :lol:

Та по темата - наскоро две животни от менажерията (котка и плъх) се преследваха из стаята (плъха гонеше котката) и котката се качи на Слона и се отблъсна силно от него. Чуха се адски пукоти за 1 сек (Слона беше включен) и посля спряха. Сметнах, че нищо не му е станало ама не. После си пуснах една песен и колкото повече усилвах, толкова по-силно пукаше, все едно, че са му извадени жаковете и от време на време някой ги побутва.

След известно време пукането** стана постоянно. Изключих го и пукането спадна и зазвуча все едно беше изсмукано в сифона - честотата се повдигна, амплитудата намаля. После музиката си зазвува нормално.

Проблема е, че като го пусна се държи по същия начин - първо пука пропорционално на входния сигнал, после си пращи постоянно, като го изключа от копчето зазвучава добре... за 10 сек.

Тъй като нямам много песни от 10 сек, може ли някой да ме светне какво му е станало, защото в момента съм принуден да слушам с Лоджитеците на приятелката ми, а от тях боли глава. :rolleyes:

Благодаря предварително.

* - За сметка на това имам силно желание да се науча.
** - Този природен феномен се проявява само в десния канал.

LaMqTa
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от LaMqTa »

Виж дали са добре лампите в цоклите, виж кабелите на входа и на изхода, ако нищо не помага отвори го и прегледай от вътре дали е станало нещо. :wink:

П.С Щракни една снимка на усилвателя ти. :lol:

petarkb

#3 Мнение от petarkb »

Вчера го ръчках половин час във всички спойки, но нищо не открих.

За сметка на това го пуснах без нищо на входа за да го поснимам, разпука се и след известно време спря. Оказа се, че десния канал вече не свири. Кабела от изх. трансформатор до кр. лампа се беше отпоил и този резистор се беше опушил и миришеше интересно:

Изображение

Току-що го измерих с извадена лампа и дава колкото другия.

За следващите снимки предопреждавам, че са грозни и на някои хора може да им стане лошо. :lol:

Отляво
Отдясно
Отвътре, преди включването (особено грозна)

Също така, докато още работеше издаде басово пукане когато го включих. Това го правеше преди да му сменя кабелите с по-дебели и да направя земята като "звезда". Откакто сложих белите дебелите не го беше правил.

EDIT: Току-що презапоих изх. трансформатор към лампата, но в нея се появи синьо сияние, което не съм виждал там преди. Спрях го веднага. Какво да правя?

Anonymous

#4 Мнение от Anonymous »

Размени местата на лампите от левия и десния канал, да видиш дали проблема е по лампите или някъде другаде. Това сияние ми прилича на окъсяване на трафа или около него...

Tube
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Tube »

Отвътре, преди включването (особено грозна)
Приятел разпои всички кабели (тези за ел. инсталация) намери си някакви многожилни единични проводници.
Зглоби го на ново като провери всички РЕЗИСТОРИ дали си отговарят на параметрите си !!!
Ако направиш всичko товa има голяма вероятност Слона да проработи
ощe по-добре и от преди!

Ще си позволя да цитирам RUTCHO

1. Масата да е съединена с корпуса в една единствена точка, която се определя опитно.
2. Корпусът не бива да служи за проводник.
3. Завъртане на магнитопроводие на 90 градуса и подбиране на подходящо разстояние между силовия и изходния трансформатор. Това става отново опитно като силовият трансформатор е включен, а към изходния свързваме чувствителни слушалки.
4. Ширмовките се свързват към маса само в единия край.
5. Не се допуска дублиране на масите.
6. При лампи с индиректно отопление, изкуствената маса може да се замени с кондензатор от порядъка на 1uF към маса от който и да е край на отоплението.
Ето една картинка как се зглубява примерно.
http://www.diyhifisupply.com/kits/chazz-large3.jpg
Последно промяна от Tube на Пет Ное 30, 2007 10:00 pm, променено общо 4 пъти.
TUBE

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от npn »

Синьото сияние е много голям ток през лампата.
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

petarkb

#7 Мнение от petarkb »

Milen_Haskovo написа:Размени местата на лампите от левия и десния канал, да видиш дали проблема е по лампите или някъде другаде. Това сияние ми прилича на окъсяване на трафа или около него...
Оказа се прав, първичната на десния траф е окъсена. Има ли шанс да е поправяемо?
TUBE написа:Отвътре, преди включването (особено грозна)
Приятел разпои всички кабели (тези за ел. инсталация) намери си някакви многожилни единични проводници.
Зглоби го на ново като провери всички РЕЗИСТОРИ дали си отговарят на параметрите си !!!
Ако направиш всичko товa има голяма вероятност Слона да проработи
ощe по-добре и от преди!.
Защо, какво му е на този кабел?

Tube
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Tube »

Защо, какво му е на този кабел?[/quote]

1. много дебел, трудно се запояба и има вероятност от студени споики
и разпоябане при сътресение като в твоя случaи.
TUBE

Anonymous

#9 Мнение от Anonymous »

Сигурно при удара лампата се е "поразместила" вътре и е минал много голям ток през трафа, поради което се е стопил някъде...

Аватар
Stanislav Bratanov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Stanislav Bratanov »

TUBE написа:Защо, какво му е на този кабел?
и разпоябане при сътресение като в твоя случaи.[/quote] :lol: Ами и лампите да махне тогава, че лесно че чупят :lol:
"Само в най-простото може да се вмести най-сложното"- Джунджи Кимура

Tube
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Tube »

Stanislav Bratanov написа:
TUBE написа:Защо, какво му е на този кабел?
и разпоябане при сътресение като в твоя случaи.
:lol: Ами и лампите да махне тогава, че лесно че чупят :lol:[/quote]
Много смешно.
:D
TUBE

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Zografov »

Мостовия го ползвайте за колони,не за вътрешно опроводяване. :wink:
Изображение

Аватар
Evelina Milusheva
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Evelina Milusheva »

не съм сигурна, обаче, че трябва да го смени с многожилен...
lyrical hardcore

petarkb

#14 Мнение от petarkb »

Като си взех кита от Аспарух, той ми даде един кабел, не беше меден и много трудно се запояваше. Сигурно е бил добър, ама съм много зле със запояването и избрах друг.

Как да е, някой да има идея колко ще струва изходната лампа + нов изходен траф? В момента се чудя дали да го съживявам...

Tube
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от Tube »

Провери при Аспарух.
TUBE

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”