Но първо предисторията: Тръгва жена ми тази вечер да готви винен кебап, ама установява, че нямаме налично червено вино и вика "Я прегледай там твоите запаси и дай някое червено шампанско да си направя кебапа." На което аз отговарям "Такива баровци ли станахме, да си готвим със шампанско", ама пред алтернативата да ходя в тази мъгла до магазина, решавам да изровя нещо. Поразглеждам бутилките със шампанско и, естествено, се хващам в най зле изглеждащата - доста изтормозена, покрита със солиден слой прах червена "Искра". Викам си "тая ще да е" и тръгвам да я отварям. Голям тормоз - едва изчоплих тапата - няколко минути се борих с нея. А когато накрая се отвори - няма нито "пук", нито "с-с-с-с". Помирисвам го - мирише добре, даже много добре, но няма нищо общо с вино. Опитвам го - чудо - истински еликсир. Най добрия алкохол, който съм опитвал от много години насам. Почвам да оглеждам по-подробно шишето и на задния етикет откривам печат с дата на производство - септември 1967, Винпром Лясковец...
Веднага звъня на комшията и му обявявам "нестандартна алкохолна сесия" за тази вечер. Отивам до магазина (мъглата вече не ми пречи
И като му седнахме - въпросното 40-годишно творение със съвсем мъничко кола в него, мезе - бадеми и комшията пък измъкна две пури от неговите неприкосновени запаси. Цялата тази работа съчетана с ранното творчество на Floyd ('67-'69 - набор на напитката
За съжаление малко беше (само 750 ml) и бързо свърши
Абе в крайна сметка - който не е опитвал, той не знае... Просто чудо. За няколко часа се почувствах ненормално готино (и още ме държи
Та така - човек сам не знае понякога какви съкровища може да крие килера му
С пожелание, ако ви попадне такова нещо отнякъде, да го изпиете както подобава!