Какво в една колона, би активирало защитата на усилвателя?
- diablq
- чете и пита
- Обратна връзка:
Какво в една колона, би активирало защитата на усилвателя?
Задавам въпроса, тъй като наскоро направих първите си колони, които са трилентови и с товар 8 ома. Моля да ме посъветвате, също как трябва да са вързани говорителите, които на колона са: бас на 8 ома, 2 среди на 4 ома и 2 пищялки на 8 ома. Също така, може ли проблема да е във филтъра, който е изпълнен от MKT кондензатори. Среза на баса е от 1 ред, а на средите и високите от 2 ред. Навивките аз съм си ги навивал, та и те подлежат на съмнения. Ако ви интересува още някой параметър или нещо друго, което да помогне ме питайте.
- pllaman
- има известен опит
- Обратна връзка:
Опита с моя показва, че усилвател изключва при нискоомен товар ( или късо)т.е. когато протече ток със стойност неподходяща за използваните елементи в него (то затова е и защитата). Мисля, че свързването на говорителите и/или филтъра е проблема. Не бих искал да те насочвам какво е най-правилно има хора с много повече опит. Според мен ще е от полза да споменеш мощността на усилвателя и модела на говорителите. Щом работи в началото и чак НАКРАЯ започва да изключва може просто да претоварваш говорителите
незнам колко пришпорваш системата си .

- npn
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Кога е това "Края"??diablq написа:ok, ще меря, имаш напредвид да съм окъсил ли някъде, то тялото си свири ама на края почва да изключа
Края на Volume-то??
Или усилвателя загрява много?
Може да сработва и термична и токова защита.
Ако при определено ниво започва изключването,значи товарът е по-нискоомен,т.е. токовата се задейства.
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.
- diablq
- чете и пита
- Обратна връзка:
Ползвам една уредба SONY RX88. Стъпалото е осъществено чрез чип STK не помня кой номер, но съм сигурен, че е 2x80 на 8 ома. Слагал съм и други колони, немаломощни и не се активира защитата, между другото тя работи с товари от 8 до 16 ома. Свалях баса и го пусках сам, без филтъра и не изключа. Явно проблема е във филтъра. А и границата на усилване зависи от песента. Прави ми впечетление, че щрака защитата при песни по-силно изразени в средночестотния спекър, мислех че проблема е в средите и ги откачих, е да ама пак същото. Откачих и пищялите, но пак изключа. Ако ме светнете, как да кача снимка ще нарисувам схемата на филтъра за да я разгледате. И още нещо, баса е 120W, не мисля че 80 стъпало и товар 120 е проблем дори си мисля ,че трябва да е по-леко на стъпалото. Кажете, как да Ви покажа схемата.
- npn
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
[quote="diablq"]Ползвам една уредба SONY RX88. Стъпалото е осъществено чрез чип STK не помня кой номер, но съм сигурен, че е 2x80 на 8 ома. Слагал съм и други колони, немаломощни и не се активира защитата, между другото тя работи с товари от 8 до 16 ома. Свалях баса и го пусках сам, без филтъра и не изключа. Явно проблема е във филтъра. А и границата на усилване зависи от песента. Прави ми впечетление, че щрака защитата при песни по-силно изразени в средночестотния спекър, мислех че проблема е в средите и ги откачих, е да ама пак същото. Откачих и пищялите, но пак изключа. Ако ме светнете, как да кача снимка ще нарисувам схемата на филтъра за да я разгледате. И още нещо, баса е 120W, не мисля че 80 стъпало и товаљ800 е аале¬ ра си рая ,чррябвав е пондиво наатерпало*,Кажд как Аи по
аа схера.[/qэа{a:6a4``8d3]
Спкр аен фрррът аиа май индуошлвносrа прек`ао гоа капарат сл аея.Тй/съпроРвалениа в опааленааааст аритич
аиско
!лащитриж(заде раа.
раи ко
аазатО аставаабинап е пробане`пакћёаа е дра,нама капарата наандератНеи ув•Сари наааите
ажбина
аа схера.[/qэа{a:6a4``8d3]
Спкр аен фрррът аиа май индуошлвносrа прек`ао гоа капарат сл аея.Тй/съпроРвалениа в опааленааааст аритич
аиско
!лащитриж(заде раа.
раи ко
аазатО аставаабинап е пробане`пакћёаа е дра,нама капарата наандератНеи ув•Сари наааите
ажбина
- diablq
- чете и пита
- Обратна връзка:
Да, променвах някои стойности накрая. Това щеше да ми е един от въпросите, който може би е за нова тема ,а именно ако ми хареше звука и дори е по-добър от някои класове колони, това означава ли, че мога гордо да заява, че съм постигнал нещо и ако неразбирам от качество и звук, как да се ориентирам, какво трябва да се получи като звучене. Сега ще опитам да ъплоудна и снимка на схемата.
- npn
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Пробил кондер е друга вероятна причина.Смени го.diablq написа:Нещо не разбрах връзката на бобината с кондензатора, ако променя параметрите им се променя и срязващата честота, а аз тези параметри съм ги взел от софтуери и то от няколко, които показват едно и също. Трябва да видите схемата, но незная как да кача нейна снимка, кажете как става. И още къде може да е проблема?
- diablq
- чете и пита
- Обратна връзка:
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
За да ти се отговори на въпроса е необходим сериозен анализ и много време. Най-лесно можеш да си отговориш сам на въпроса като снемеш импеданса във функция от честотата. Предполагам, че има честоти на които импеданса силно намалява. Въпреки ниския ред на филтрите те освен да режат честоти, служат и като трансформатори на импеданс. Един филтър може да стане опасен за усилвателя, за определени честоти, когато например се изключи товара му. Само със симулаций няма да се оправиш.
五郎