Еквалайзер на компютъра - да или не
Еквалайзер на компютъра - да или не
За хората, които слушат музика на компютър
В днешни дни има много и различни стилове музика, хитове и хардуер/софтуер за възпроизвеждането им. Вече всеки вкъщи си има компютър, стереоуредба, Winamp или други аудио програми. Всяка програма е направена, за да се стреми да ни предостави най-доброто от съответното парче (ефекти, високи честоти, дълбок бас) и за това съответно тя си има еквалайзер за промяна на огириналните стойности на различните честоти на съответната песен. По собствено желание, вие можете да усилите басите, средите или пък да ги намалите, за да получите възможно най-голямо удоволствие от слушането. Но заслужава ли си ...
Нека вземем за пример песента на Eve - Tambourine. Сигурно всеки я е чул по телевизията или я има във Playlist-a си. Ще напиша впечатленията ми от слушането на това парче със еквалайзер и без. Повярвайте ми, има разлика...
1. Слушане със еквалайзер
Свялям си песента и я пускам за възпроизвеждане със Winamp. Слушам около 20 секунди и решавам, че високите честоти (песента е с много изразени такива) нещо са ми слаби и повдигам последните четири потенциометъра от еквалайзера на плеъра на +3 (те са от -12 до +12). Удовлетворен съм от резултата и продължавам да слушам. След около една минута от началото на сесията аз съм поразен от некачествените и изкривени звукови вълни, които достигат до ушите ми. Гласът на Eve достига до мен някак тънък и постен. Хмм.... защо не вдигна малко средите и басите, пък дано се оправи. Правя операцията и става още по-лошо... Нискочестотният ми говорител започва да издава неестествени звуци като пращене заради невъзможност да възпроизведе това, подадено му като сигнал от усилвателя. Добрее, хайде пък да видя какво ще стане, ако чуя песента без никакви допълнителни настройки.....
2. Слушане без еквалайзер
Пускам парчето, вече със ясното съзнание, че песента нещо и има и не е записана както трябва... Това, което чувам, ме кара да я слушам подред 3 пъти, за да се насладя на оригиналните честоти на възпроизвеждане от говорителите на колоните. Басите са си наред, нито се натрапват, нито пък заглъхват. Разбирам, че високите са си на мястото и са така, за да може да се чуе цялата гама от звукови вълни на песента и съзнанието ми да ги поеме така, както са..без никакви филтри и помощни програми.... Гласът на Eve е ясен и отчетлив и допълва картината на прекрасно съотношение на звуци, които нахлуват в главата ми и ме карат да си отворя една биричка.........
Извод (мой) :
Моля, не използвайте еквалайзер! Нито на Winamp, нито на JetAudio, нито на нищо...за да не изпитате това, което аз изпитах във т.1 .....
Поздрави!
Едит: Добавям анкета към темата.
Борислав Георгиев
В днешни дни има много и различни стилове музика, хитове и хардуер/софтуер за възпроизвеждането им. Вече всеки вкъщи си има компютър, стереоуредба, Winamp или други аудио програми. Всяка програма е направена, за да се стреми да ни предостави най-доброто от съответното парче (ефекти, високи честоти, дълбок бас) и за това съответно тя си има еквалайзер за промяна на огириналните стойности на различните честоти на съответната песен. По собствено желание, вие можете да усилите басите, средите или пък да ги намалите, за да получите възможно най-голямо удоволствие от слушането. Но заслужава ли си ...
Нека вземем за пример песента на Eve - Tambourine. Сигурно всеки я е чул по телевизията или я има във Playlist-a си. Ще напиша впечатленията ми от слушането на това парче със еквалайзер и без. Повярвайте ми, има разлика...
1. Слушане със еквалайзер
Свялям си песента и я пускам за възпроизвеждане със Winamp. Слушам около 20 секунди и решавам, че високите честоти (песента е с много изразени такива) нещо са ми слаби и повдигам последните четири потенциометъра от еквалайзера на плеъра на +3 (те са от -12 до +12). Удовлетворен съм от резултата и продължавам да слушам. След около една минута от началото на сесията аз съм поразен от некачествените и изкривени звукови вълни, които достигат до ушите ми. Гласът на Eve достига до мен някак тънък и постен. Хмм.... защо не вдигна малко средите и басите, пък дано се оправи. Правя операцията и става още по-лошо... Нискочестотният ми говорител започва да издава неестествени звуци като пращене заради невъзможност да възпроизведе това, подадено му като сигнал от усилвателя. Добрее, хайде пък да видя какво ще стане, ако чуя песента без никакви допълнителни настройки.....
2. Слушане без еквалайзер
Пускам парчето, вече със ясното съзнание, че песента нещо и има и не е записана както трябва... Това, което чувам, ме кара да я слушам подред 3 пъти, за да се насладя на оригиналните честоти на възпроизвеждане от говорителите на колоните. Басите са си наред, нито се натрапват, нито пък заглъхват. Разбирам, че високите са си на мястото и са така, за да може да се чуе цялата гама от звукови вълни на песента и съзнанието ми да ги поеме така, както са..без никакви филтри и помощни програми.... Гласът на Eve е ясен и отчетлив и допълва картината на прекрасно съотношение на звуци, които нахлуват в главата ми и ме карат да си отворя една биричка.........
Извод (мой) :
Моля, не използвайте еквалайзер! Нито на Winamp, нито на JetAudio, нито на нищо...за да не изпитате това, което аз изпитах във т.1 .....
Поздрави!
Едит: Добавям анкета към темата.
Борислав Георгиев
Последно промяна от BorislavGeorgiev на Сря Окт 31, 2007 9:43 pm, променено общо 2 пъти.
То е ясно, че между "Ламповата" музика и моята система има космическа разлика, но това съм го написал за такива като мен, които нямат възможност да слушат истинска музика... Поне на това дередже да имат някакво удоволствие от сесиите. Иначе слушам на колони собствено производство (две колони със по един чист средночестотен говорител и пиезо пищялка), две колони на JVC фабрични 60W със по един нискочестотен и един средночестотен говорители, 4 пиезо пищялки отделни и един събуфър Pioneer S-W90S. Захранвам ги със Sony TA-FE370, като събуфъра е директно към SoundCard-a. Не е кой-знае какво, но има огромна разлика между вкл. еквалайзер и без него.....D.Kolev написа:ако знаеш през колко такива минава звука от уинампа до колоните по твоята точка 2..без никакви филтри и помощни програми....![]()
не е лошо да кажеш на какво си слушал и да пробваш с истинска музика
- npn
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Re: Еквалайзер на компютъра - да или не
Много бързо разбрах,че туй дето излиза от компа не е звук,а какафония.Затова си записвам парчетата на диск и айде в Техникса.
Прилика в звука никаква.Понякога се налага и от компа да слушам,но тогава единствено на 100Hz,на Риал Тека давам +3-8db.всичко друго е на нула.А НЯКОГА КАКВИ НАДЕЖДИ ХРАНЕХ ЗА ТОЯ КОМП.ПРЕДИ ДА ГО КУПЯ
Прилика в звука никаква.Понякога се налага и от компа да слушам,но тогава единствено на 100Hz,на Риал Тека давам +3-8db.всичко друго е на нула.А НЯКОГА КАКВИ НАДЕЖДИ ХРАНЕХ ЗА ТОЯ КОМП.ПРЕДИ ДА ГО КУПЯ

Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.
Значи, на единия компютър(аз имам два) имам SoundCard Realtec AC97. На този, от който слушам, имам C-MEDIA 9778. Разликата във качеството на звук е потресаваща, но пак не може C-MEDIA-та да се ставнява със лампите. Наи-добрият начин да се отнесе и слуша звука от SoundCard като от лампов усилвател е без еквалайзер, макар че и така даже не е и близко до качеството на ретрото... Но-за каквото има пари и възможност, това се слуша.npn написа:Много бързо разбрах,че туй дето излиза от компа не е звук,а какафония.Затова си записвам парчетата на диск и айде в Техникса.
Доста от парчетата, които слушате, са смесвани и мастерирани с компютър. Просто от компютър до компютър може да има огромна разлика, както и от саундкарта до саундкарта... Така че няма нужда да се правят генерални изводи на база ограничен кръг наблюдения...npn написа:Много бързо разбрах,че туй дето излиза от компа не е звук,а какафония.
Иначе по темата - определено съм съгласен - при мен всички еквалайзери са off...
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Аз несъм на мнение,че трябва да се слуша без еквилалайзер.Попринцип слушам МР3 на компа,който е свързан със системата ми,използвам еквилалайзера за да прикривам неприятни пикове,съскания,думтене и т.н. Ако го запиша на диск и го пусна на CD-player-a правя голяма грешка
.При ниски нива (от 1 до 10 вата) трудно се забеляват "гадорий",но преминали 15 вата се чува нещо трудно описуемо
.Размазан звук,липса на честоти,съскания,думтене и т.н. всички некачества на МР3-ката изпакват,при компа мога поне повече да усиля повече,което само по купони става
П.П Немаловажна роля играе и звуковата карта

П.П Немаловажна роля играе и звуковата карта

Когато има толкова случайности, търси закономерност.
А аз мислех, че въобще не коментираме варианта MP3 в случая (а WAV, flac...). Определено е съмнителна ползата MP3 да се пише на диск и да се слуша на плеър. Пък и тези плеъри, които могат да възпроизвеждат MP3 по принцип...Boqn Nikolov написа:Ако го запиша на диск и го пусна на CD-player-a правя голяма грешка.При ниски нива (от 1 до 10 вата) трудно се забеляват "гадорий",но преминали 15 вата се чува нещо трудно описуемо
.Размазан звук,липса на честоти,съскания,думтене и т.н. всички некачества на МР3-ката изпакват

-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Неси ме разбрал.Аз си ги форматирам-CD player-а ми нечете МР3(затова си имам DVD),но една МР3-ка неможеш да я направиш по-качествена от това което е,колкото и да ти се искаbyd написа:А аз мислех, че въобще не коментираме варианта MP3 в случая (а WAV, flac...). Определено е съмнителна ползата MP3 да се пише на диск и да се слуша на плеър. Пък и тези плеъри, които могат да възпроизвеждат MP3 по принцип...

Когато има толкова случайности, търси закономерност.
- dira7
- чете
- Обратна връзка:
С еквивайзера се опитваш да прикриваш недостатъците на колоните?Boqn Nikolov написа:използвам еквилалайзера за да прикривам неприятни пикове,съскания,думтене и т.н
Това много ми прилича на TDA - при приближаване на максималната мощност имаме 10% изкривявания.Boqn Nikolov написа:При ниски нива (от 1 до 10 вата) трудно се забеляват "гадорий",но преминали 15 вата се чува нещо трудно описуемо
Така стигаме до обобщение:
D.Kolev написа:просто с техниката която слушате не чувате музика и в момента търсите под вола теле Wink с EQ без EQ все бълвочи излизат.
- native
- чете и пита
- Обратна връзка:
НЕ
Не бих казал че еквалайзера не ми помага за момента защото имам доста нестабилна система
Помага ми доста зареди известните недостатъци в говорителите и вообще системата ми...
Мога да кажа че еквалайзера помага в този случай...
Но за ценители и хора който имат истинска музика по добре да е офф или просто да не ползват компютъра за слушане
И имам един въпрос от къде можеш да намериш 100% не обработен Wav и колко процента вероятност има
Пиратството не винаги е плюс в това отношеие мисля че един закупен диск може да ви искара нормални тонове а не искривявания

Помага ми доста зареди известните недостатъци в говорителите и вообще системата ми...

Мога да кажа че еквалайзера помага в този случай...

Но за ценители и хора който имат истинска музика по добре да е офф или просто да не ползват компютъра за слушане

И имам един въпрос от къде можеш да намериш 100% не обработен Wav и колко процента вероятност има

Пиратството не винаги е плюс в това отношеие мисля че един закупен диск може да ви искара нормални тонове а не искривявания

Re: НЕ
Eдин вариант - от качествено CD, rip-нато с EAC примерно...native написа:И имам един въпрос от къде можеш да намериш 100% не обработен Wav и колко процента вероятност има
Втори вариант - от качествена плоча, записана през добър ADC (е - резултата не е съвсем като оригинала, но все пак е алтернатива в случая, когато не можеш да си позволиш самия винил)
и т.н.
Стига толкова, че се отдалечаваме от темата.