Здравейте,
имам някои въпроси, които са прости, но техните отговори са много важни за мен. Малко ме е срам, защото са неща, които може би някой, който е завършил техникум по електроника ще ги знае, но какво да се прави, в университета още се занимаваме с Коши и други забавни пичове...
Значи първо ще започна със захранването:
То е стабилизирано, но пак има бучене( ще трябва да повиша напрежението, това значи нов трансформатор, ама какво да се прави, все пак не става без пари), но така или иначе ще се оправи това. Трансформаторът ще дава около 20 - 25 волта, като на изхода(след стабилизатора) ще бъде около 15. Не знам къде (преди или след него) трябва да се сложат по-големи кондензатори. Мощността ще бъде не повече от 30 вата( 2х15). Мисля, че 2х9700 ще е достатъчно.
Виждам, че слагат и LC филтър към захранването, не знам дали е наложително да се слага.
Ще има и десет канален еквалайзер, от neomontana има един комплект, който изглежда добре, според тях бил разработен от някакъв институт в София. Според документацията на операционните усилватели те имат 0,02 % THD, но сега намерих едни други с 0,001, но не знам дали биха могли да се заменят.Ако някой знае схема за такъв еквалайзер, ще се радвам да я сподели. Иска ми се да включа към него и еднолентов параметричен, примерно за ниските честоти, нищо, че нещата ще се поусложнат.
В първноначалния вариант използвах TDA1524A като тонкоректор и регулатор на силата на звука, но сега мисля да я махна, защото ще внася прекалено много шум и изкривявания в сравнение с останалите стъпала. Някой знае ли схема за регулатор на усилването, но сигналът да не преминава през потенциометара, а регулирането да става чрез напрежение, може би чрез операционен ус. , но нямам такава схема, а и не съм много на "ти" с тях.
Благодаря.
Трудности при създаване на усилвател
-
audioman