quad 405- проблем !!!

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Goro »

Захранването ти не е с псевдомаса, а класическо. Тогава това спадане на едното напрежение е много опасно. За това работи без товар. Причините могат да са много. Няма рецепта. До като стъпалото е в нормално състояние, почукай платката за да видиш дали причината не е студена спойка.
При проявяване на дефекта (товара си го изключил) пипай с пръст върху транзисторите за да определиш дали се загряват допустимо и мери напреженията на преходите им. Не е нужно да подаваш сигнал. Може да е всеки от елементите. Ако някой от елементите се загрява много, изключи и след като изстине, продължи. Може да пуснеш захранването през резистори - например 10 ома / 10 вата. Ако върху прехода Б-Е на някой транзистор има отпушващо напрежение >1в, значи е за смяна. В режим на "покой", горния краен транзистор е запушен. Сложи цокъл на операционния усилвател и го смени. Провери и напреженията към него.
五郎

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Dimitar Atanasov »

И аз това щях да посъветвам. Сложи по един мощен резистов в захранващата верига и после мери всички падове, за да си сметнеш токовете.

Може причината да е в калпав електролит някъде. Например да е за по-ниско напрежение.

sandreto

#19 Мнение от sandreto »

Ето някои измервания:
1. При работещо стъпало
- T1,Vce около 1В
- Т2,Vce около 25В
- T3,Vce около 40В
- T4,Vce около 40В
- T5,Vce около 0,45В

- T7,Vbe около 0,45В
- за T1,T2,T3,T4,Т5 Vbe= около 0,45В

- на изхода на ОУ (10 краче) - около 7В спрямо маса

2. При неработещо стъпало
- за T1,T2,T3,T4,Т5 , Vbe= около 0,45В
- Т7, Vbe = около 9В 8O :twisted:

- Т1,Vce около 9,2В
- Т2,Vce дава 0В 8O
- Т3,Vce дава 0В 8O
- Т4,Vce 0,45В 8O

- на изхода на ОУ (10 краче) - около 11В спрямо маса

Измерванията са при включен товар (колоната е вързана)
Аз мисля да сменя Т3 и Т4 профилактично. Да сменям ли Т7 или ще ме посъветвате друго. Поздрави 8)

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Goro »

Ако Б-Е на Т7 имаш 9 в, значи е изгорял. Но нещо там не наред с измерването, понеже си мерил и 0.45 в.
五郎

sandreto

quad 405- проблем - РЕШЕН !!!

#22 Мнение от sandreto »

Господа. След почукване върху Т7 проблемното стъпало тръгваше. Освен това по съвет на Goro се налагаше смяната му. Смених въпросния транзистор. При новия пуск по моя вина се разкачи емитера на Т9 и съответно звука от колоната към този канал почна да дращи. След проверка и замяна на Т6 нещата заспаха. Повече от 30 мин стъпалото си работи на "пушка". Много съм щастлив 8) 8) 8)
Благодаря на всички за подкрепата и съветите. Без Вас едва ли щях да се справя. Още веднъж благодарско.

П.С. Форума е готин. Мисля да влизам и да попрочитам по нещичко. Поздрави 8) 8) 8)

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”