Mono vs. Stereo

Съобщение
Автор
Аватар
440Hz
има опит
има опит
Обратна връзка:

Mono vs. Stereo

#1 Мнение от 440Hz »

Здравейте на всички. Попаднах на този сайт съвсем случайно докато търсех характеристиките на един драйвер и останах наистина впечатлен. Все още не мога да изчета всичко което ме интересува, особено в частта посветена на озвучителните тела. Ровейки се там, обаче никъде не срещнах материали касаещи направата на МОНО озвучителна система - имам предвид източник + лампов усилвател + широколентов дравер. Дори в интернет не можах да открия нещо англоезично, освен разработката на Susumu Sakuma - http://www10.big.or.jp/~dh/ . Питането ми е дали някой от вас се е занимавал с подобно нещо, или смятате че крайния резултат би бил много по-лош в сравнение със стандартната стерео схема.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

Занимавал съм се и продължавам да се интересувам по темата. Но въпросът е по-скоро философски, отколкото аудиофилски. Въпросът е дали притежаваш необходимата информация и мотивация да се качиш едно ниво нагоре в йерархията на сливането на музиката с душата. Вид тантра. Въпросът не е просто битовистичния с мирис на мастика "дай да го направим моно и сравним със стерео, пък ще видим кой ще бие", ако ме разбираш :wink:

Технически реализацията не е сложна и се базира на входен трансформатор 1+1:1, който смесва полетата на двата канала в едно, като запазва фазата на сигнала. Също така е важно да използваш драйвер, който е достатъчно добър за да може да прожектира обемна сцена и да възпроизвежда МУЗИКА. Сещам се за няколко подходящи варианта. Оттам нататък сядаш и се потапяш. Минаваш в друго измерение. Оставаш сам със/във музиката. Получаваш толкова обемна картина, с толкова добре изразена информация за ЛЯВО/ДЯСНО, ГОРЕ/ДОЛУ, ОТПРЕД/ОТЗАД, че ще ти се замае главата и ще си помислиш че сънуваш. Ще се учудиш колко много 3D информация може да носи "простото" моно. И всичко това прожектирано от 1 драйвер. Понятия като канали, честоти, ниски, високи остават далече от възприятията ти, а ако отпаднат и от речника ти един ден, значи си постигнал много.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Stereo Vs Mono

#3 Мнение от Kiril Kirilov »

Ето ти нещо по въпроса на английски:

http://www.anstendig.org/Stereo.html

Аватар
440Hz
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от 440Hz »

Честно казано не очаквах толкова оптимистични отговори. Прочетох статията, която ми прати Кирил Кирилов( и още няколко неща свързани с нея), и наистина трябва да се съглася с Велински, че проблема е по-скоро философски. Въпреки, че в моят случай не е само това - техническите ми познания в областта на аудиото са на такова ниво, че дори не си заслужава да ги коментирам. Може би благодарение на тях, и малкото опити които съм правил, си мислех че ако се смесят двата сигнала и се възпроизвеждат от един единствен драйвер, ще се загуби усещането за сцена и цялата звукова картина ще стане по-"плоска" ( ще изчезне усещането за лява-дясно , отпред-отзад и тн.). Явно не съм бил прав :) . Отношението ми към част от музиката обаче, и начина по който тя звучи, мисля че са съвсем сериозни, и затова ми се иска да си изградя система, която да ме кара да чувствам това което слушам, и в която са важни не параметрите, а емоцията която създава. А ако знам, и че част от компопентите съм изработил сам, тогава удоволствието ми би било още по-голямо. В този ред на мисли смятам да продължа да чета и експериментирам - не само с МОНО, разбира се. Благодаря ви за отговорите. :wink:

PS - наистина ли има достатъчно качествени шириколентови драйвери, различни от Lowther примерно, които да могат да възпроизведат всички детайли на смесения сигнал без да ги "размазват"?

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Goro »

Susumu Sakuma е най-яркия представител на моно - течението. Обърни внимание, че той слуша плочи, които са записани - моно с RIAA корекция по стария моно стандарт - с много повече детайли. Освен това избягва деликатното сумиране.
Не разбирам какво по-различно очакваш да намериш при проектирането на моно усилвател. За това и не намираш такъв раздел. Неговата концепция, да разделя с трансформатор всички стъпала, няма отношение с моното.
Звукът, при моното, може да е много добър - въпрос на апаратура.
Не очаквай обаче да чуеш стереоефект - движение на артист по сцената.
五郎

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Nanko Rusev »

440Hz написа:
PS - наистина ли има достатъчно качествени шириколентови драйвери, различни от Lowther примерно, които да могат да възпроизведат всички детайли на смесения сигнал без да ги "размазват"?
Пиши едно лично съобщение на Ivan Rachev и отиди да послушаш ;)

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от velinski »

440Hz написа: Може би благодарение на тях, и малкото опити които съм правил, си мислех че ако се смесят двата сигнала и се възпроизвеждат от един единствен драйвер, ще се загуби усещането за сцена и цялата звукова картина ще стане по-"плоска" ( ще изчезне усещането за лява-дясно , отпред-отзад и тн.). Явно не съм бил прав :)
А защо си мислиш, че стерео картината е "правилната"? Експеримент: слагаме 2-те тонколони на 2 метра една от друга - имаме "стерео". Слагаме ги на 3 метра, на 4 метра, на 10 метра - сцената расте, имаме още "по-стерео". Движим ги близо до стената, далече от стената, използваме затворени кутии, оупън бафъли... Кога трябва да спрем? Къде е правилния размер на картината, реалната сцена? Правилният отговор могат да ти дадат чифт много добри слушалки, по които ти да си настроиш боксовата система и пак ще си далече от реално записаните обеми в студиото. Тук става въпрос вече на лични предпочитания и вкусове. Така че стерото е твърде индивидуален "стандарт".
440Hz написа: PS - наистина ли има достатъчно качествени шириколентови драйвери, различни от Lowther примерно, които да могат да възпроизведат всички детайли на смесения сигнал без да ги "размазват"?
Има много добри кино драйвери 30+ см с добри AlNiCo магнити или електродинамични шпули - въпрос на избор. Klangfilm, Telefunken, Philips, старите Lowthers, Goodmans, SABA... При моно слушането е важен размера на драйвера и магнитната му система - минимум 30 сантиметра. Има и нови решения, но при наличието на стари и "златни" в ибей за добри пари (особено за 1 бройка) всичко друго се обезсмисля... При мен най-добър резултат даде оупън бафъл моно експерименталната ми система с един AlNiCo драйвер Philips AD1256/M8, 2,50 м височина на щита, 1,50 м ширина, 50 см разстояние от задната стена. Покъртително добро 3D прожектиране, с много точно определяне на "ляво" и "дясно". Входният траф е мое производство с пермалоен магнитопровод. Усилвателят е 1W с 2 лампи 4П1Л в триоден режим.
Последно промяна от velinski на Пет Авг 24, 2007 11:29 am, променено общо 1 път.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#8 Мнение от Simonov »

МОНО дозите обаче са много скъпи, поради факта, че качествените такива са на изчезване :roll: Все още се произвеждат МОНО дози, но този дял е малка част от производството, като цяло и вероятно се заделят доста малко средства...

EDIT:
velinski написа:...Покъртително добро 3D прожектиране, с много точно определяне на "ляво" и "дясно".
Тук за стерео запис, възпроизведен от моно апаратура ли говорим или и записът е бил моно?
Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от velinski »

Стерео запис на моно апаратура. Което доказва, че стереото се запазва в моно сигнала! За мое най-голямо съжаление нямам добри моно записи, освен няколко шеллакови плочи, които не мога да възпрoизведа по разбираеми причини.

Аватар
440Hz
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от 440Hz »

Доколкото разбирам дотук проблема не е в усилвателя, имам предвид като конструкция, а по скоро в озвучителното тяло и драйверите. Каня се да пробвам варианти с оупън бафъл и напълно затворена кутия( с обем над 100-120-литра). Хорни не съм слушал, но предполагам, че това е поправимо :wink: . Източника ще е CD, поради това, че грамофона който ползвам в момента е с доста скромно звучене.
velinski написа:При моно слушането е важен размера на драйвера и магнитната му система - минимум 30 сантиметра.
Това се налага за да бъдат възпроизвеждани и ниските честоти, или по друга причина ?

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от velinski »

Обяснение нямам. Големият по размер моно-драйвер има по-добра сцена. Пробвах с 3 варианта, които имам налични - електродинамични драйвери на Telefunken 22 см и 24 см и Philips с AlNiCo магнит 30 см - последният има несравнимо по-добро 3D. Може и да е от друго - филипса е двуконусен с допълнителен високочестотен конус, другите не са. Възможно е и от там да идва по-добрата динамика в горния диапазон и усещане за по-добро 3D (а неговите "носители" са точно високите честоти). По-големият драйвер има по-мощен бас също така. Не ти пречи да експериментираш с каквото имаш налично и да вървиш нагоре. Майтапът е голям :wink:

Аватар
Stanislav Bratanov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от Stanislav Bratanov »

Велине, може ли да дадеш малко повече инфо относно навиването на входното трафче-как става самото навиване и как се изчисляват намотките?

Аватар
440Hz
има опит
има опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от 440Hz »

Благодаря на всички за изказаните мнения. Ще отделя известно време за да пробвам различни варианти, пък каквото стане...Между другото тези дни докато разглеждах няколко сайта за това как работи човешкият слух, попаднах на няколко любопитни теста линк - http://tonometric.com/adaptivepitch/
Сигурно ще ги пусна, и като отделна тема, защото предполагам че могат да са интересни и за повече хора :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Всички останали въпроси”