Монтиране на копче за усилване

Съобщение
Автор
Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Монтиране на копче за усилване

#1 Мнение от Ivan Dimov »

Здравейте,
искам да монтирам потенциометъра в едно DOGC възможно най-близо до изходите и молбата ми е, ако някой от вас го е правил има ноу-хау и няма нищо против, да го сподели с мен. Предполагам темата ще е интересна и на други хора.
Аз пробвах с подръчни средства с тръбичка, но нещо не става здраво.
Също ме интересува и конструкцията на едно копче (начин на захващане), за да поръчам 1-2 на стругар.

Благодаря на всички предварително :D

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Dimitar Atanasov »

Копче моце да се закачи по много начини. Ани добре става с винтче. Виж някое фабрично.

Колкото до удължаването на оста на поетнциометъра ( доколкото разбрах въпроса ). става лесно с една тръбичка фи6 и една фтулка - виж тук http://stochastics.fmi.uni-sofia.bg/~am ... g_2068.jpg
вижда се добре

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Ivan Dimov »

Мерси много, да това захващане, посредством втулка ми убягваше като идея :)
А захващане за лицевия панел има ли някакво или е просто една дупка, през която минава тръбичката, плътна разбира се без луфтове?

А при мен разстоянието от лицевия панел до задния край на кутията е доста голямо, та затова си мислех дали ще са нужни някакви "държачи" по пътя.
Ето линк към кутията, ако може с нещо да момогне:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=155610&photo=7

Аватар
Rusin Atanasov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Rusin Atanasov »

Здравей,
имам два усилвателя, при който този проблем съм го рещил за себе си мисля успешно. Ползвам за привод метална трабичка, която захващам в двата края с мек шлаух и стягам със "свински опашки".
Ето разгледай тук:

http://store2.data.bg/rusin/JLH/

и тук:
http://store2.data.bg/rusin/stapalce%20 ... IM0987.JPG

На втория линк съм направил нещо като кардан 8O :D за да заобиколя трафа.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Dimitar Atanasov »

Дупката на предния панел може да е малко по-голяма, примерно фи8 и да е набита една подходяща гумичка за уплътнение, нещо от типа на микропорестата гума, или уплърнител за прозорци или нещо такова. тогава потенциометърът се върти много "мазно". Естествено ако е хубав това не е нужно. просто добре премерена дупка.

А със шлаух не се ли наблюдава нещо като последействие, докато се огъне той. Може би ще стане с по-плътен и твърд, но тогава се обезсмислят свинските опашки.

Аватар
Rusin Atanasov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Rusin Atanasov »

amitko написа:.....
А със шлаух не се ли наблюдава нещо като последействие, докато се огъне той. Може би ще стане с по-плътен и твърд, но тогава се обезсмислят свинските опашки.

Да, прав си шлауха трябва да се подбере по твърдост. А свинските опашки са за по-сигурно за де не превърти, когато копчето е в крайно положение. Иначе потоенциометъра си има стопорче и тогава шлаухките може да приплъзнат леко ако се върти още макар и малко. Ако има някаква скала на усилването то тя няма да отговаря на положението на копчето.

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivan Dimov »

Благодаря и на двама ви за помощта. Вече имам представа какво ще правя.
Само още една молба, ако може да снимате някое копче от близо, за да видя как точно изглежда, само по себе си, без да е монтирано. Аз ще отскоча тези дни до магазините да огледам фабричните копчета, така че не е спешно.

А, щях да забравя, може ли да ми препоръчате някой качествен потенциометър (марка, модел) и от къде мога да го купя.

Благодаря още веднъж за ценните съвети :D

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Dimitar Atanasov »

В момента няма как да снимам копче...
но можеш да погледнеш в farnell.com. Там си харесваш копче и му разглеждаш документацията...има чертеж. Или ако ти хареса направо си купуваш такова.

Колкото до потенциометъра. Зависи каква сума си готов да заделиш. Ако ще ползваш нещо ефтино, по-добре вземи линиен и го направи на логаритмичен с един резизтор. Ако ще е нещо с по-голям бюджет - многостъпкова галета с точни резистори. Тук някъде (във форума) имаше сметнати такива. Иначе в Комет има едно доста сносни потенциометри -едни такива сини за около 8лв.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”