Малко помощ за Fostex FE 108 EZ Sigma

Съобщение
Автор
Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

#2 Мнение от Audiomaster »

.....
Последно промяна от Гост на Пон Авг 20, 2007 8:04 pm, променено общо 1 път.
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Rumen Suvandjiev »

За проекта: всички препоръчителни кутии на Fostex са конструирани така, че да има само прави ъгли. Това води ди големи грешки в контура и понижена ефективност на хорната. Всеки добър дърводелец спокойно ще ти направи кутия с каквито си поискаш ъгли. Повдигнатата уста също не ми допада. Нис
@!хазполижинатар·тса въыеизвеа по-дые басике
Заарериа1 не 1µБ не 1,д понхе: мм!аа ще #юурнирнеи пос/!ставаозbобикнбано По

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Stefan Stefanov »

Мога само да допълня Румен, че с материала за посочения проект спокойно ще направиш 2 други, които ще свирят не по-лошо!

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Nanko Rusev »

Аз бих експерементирал с тази конструкция :wink: ОСБ-то идва 15мм, а Шперплата "14 мм" често също е ~15. Ако ще преизчисляваш, по-добре отиди една крачка по-нагоре в дебелината ... 18+ както те е посъветвал Румен.
Scottmoose написа:The stepped Nagaoka expansion is there for a few reasons, but primarily because it allows a longer horn to be packed into a given box size. Technically they're not horns at all, though the driver still 'sees' an expansion. In terms of sound, it's mostly an approach thing, so it's difficult to compare.

Аватар
BMPO
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от BMPO »

Rumen Suvandjiev написа:За проекта: всички препоръчителни кутии на Fostex са конструирани така, че да има само прави ъгли. Това води ди големи грешки в контура и понижена ефективност на хорната. Всеки добър дърводелец спокойно ще ти направи кутия с каквито си поискаш ъгли. Повдигнатата уста също не ми допада. Ниско разположената уста възпроизвежда по-добре басите.
За материала: не 15 и не 16, а поне 18 мм! Ако ще се фурнирова после, става и обикновено ПДЧ.

Това за правите ъгли май не е така..., имайки педвид казаното от мистър Брус Едгар в една статия в Speaker Builder от 1990г. Там той препоръчва минимални сгъвания на 180 и добавя, че истината е в сгъване на 90.
В оригиналния чертеж на ALL FUN също има минимални сгъвки на 180,
да не говорим за всички прифи хорни

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Gugulanoff »

BMPO написа:...Брус Едгар в една статия в Speaker Builder от 1990г. Там той препоръчва ...
За нискочестотния диапазон 180-градусовите сгъвки не оказват толкова голямо влияние.
Изображение

Аватар
BMPO
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от BMPO »

Teodor Gugulanoff написа:
BMPO написа:...Брус Едгар в една статия в Speaker Builder от 1990г. Там той препоръчва ...
За нискочестотния диапазон 180-градусовите сгъвки не оказват толкова голямо влияние.
Да, ако e бас хорна до 200 Hz...., но тук става дума за FULL RANGE хорна.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Dimitar Atanasov »

А хорната в какъв диапазон работи?

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Teodor Gugulanoff »

BMPO написа:Да, ако e бас хорна до 200 Hz...., но тук става дума за FULL RANGE хорна.
Ако трябва да бъдем точни, fullrange е говорителя :) ... няма BLH която да е нещо друго освен нискочестотна хорна. Нали не мислите, че от устата на BLH ще излизат 5-10-15 kHz с някакво ниво, което да си заслужава да се коментира ?!
Изображение

Аватар
tristan
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от tristan »

BMPO написа:
Rumen Suvandjiev написа:За проекта: всички препоръчителни кутии на Fostex са конструирани така, че да има само прави ъгли. Това води ди големи грешки в контура и понижена ефективност на хорната. Всеки добър дърводелец спокойно ще ти направи кутия с каквито си поискаш ъгли. Повдигнатата уста също не ми допада. Ниско разположената уста възпроизвежда по-добре басите.
За материала: не 15 и не 16, а поне 18 мм! Ако ще се фурнирова после, става и обикновено ПДЧ.

Това за правите ъгли май не е така..., имайки педвид казаното от мистър Брус Едгар в една статия в Speaker Builder от 1990г. Там той препоръчва минимални сгъвания на 180 и добавя, че истината е в сгъване на 90.
В оригиналния чертеж на ALL FUN също има минимални сгъвки на 180,
да не говорим за всички прифи хорни
Мисля, че се визира грубата апроксимация на контура с прави линии и "стъпки" с прави ъгли, а не ъглите на нагъване на контура - 90 или 180 градуса

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Rumen Suvandjiev »

tristan написа:
BMPO написа:
Това за правите ъгли май не е така...
Мисля, че се визира грубата апроксимация на контура с прави линии и "стъпки" с прави ъгли, а не ъглите на нагъване на контура - 90 или 180 градуса
Точно това имам предвид и мисля, че съм го написал съвсем ясно, ама кой да чете внимателно...

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”