Абсолютно! Слушането реално е комбинация от удоволствие от мелодията и удоволствие от красотата на всеки един от звуците, които я формират.agekov написа:Целенасоченото слушане, поне по мое мнение, е нещо друго - вникване в дълбочината, в детайла на всеки отделен тон, в звука на всеки инструмент, в спецификата на всеки вокал...
Пасивно слушане на музика.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Според мен,всичко е строго индивидуално.Аз,например,мога да слушам задълбочено всякаква музика,включая и споменатите от sken KMFDM (има какво да се чуе при тях м/у другото).Когато слушам музика за фон - аз просто не я слушам
За повечето хора,които познавам обаче,слушането на музика е точно това,което ние наричаме "...за фон".За тях музиката не е важна,тя е просто едно допълнение към общата атмосфера на обстановката,в която се намират в даден момент.За тях моят маниер на слушане,а именно седейки и не правейки нищо друго,е крайно странен.
Забелязал съм,че доста хора предпочитат визуалните продукции,може би защото по-голяма част е поднесена "наготово" и въображението им няма нужда да рисува образи на базата само на звук.А точно както и тока,човек търси пътя на най-малкото съпротивление (т.е. да му е по-лесно),но не винаги този път е правилния

Забелязал съм,че доста хора предпочитат визуалните продукции,може би защото по-голяма част е поднесена "наготово" и въображението им няма нужда да рисува образи на базата само на звук.А точно както и тока,човек търси пътя на най-малкото съпротивление (т.е. да му е по-лесно),но не винаги този път е правилния

Именно за това ги споменах - мен персонално ме радват духовите инструменти в комплект със здрав индъстриъл. Но това става само за 20-30 мин и ако можеш да се съсредоточиш върху този тип музика за повече от половин час - respect!!!Rumen Zografov написа:споменатите от sken KMFDM (има какво да се чуе при тях м/у другото)...
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Индъстриъла си ми е страст - KMFDM,FLA....слушам ги с часове.....наистина малко натоварва обаче.sken написа:Именно за това ги споменах - мен персонално ме радват духовите инструменти в комплект със здрав индъстриъл. Но това става само за 20-30 мин и ако можеш да се съсредоточиш върху този тип музика за повече от половин час - respect!!!Rumen Zografov написа:споменатите от sken KMFDM (има какво да се чуе при тях м/у другото)...

- Borislav Stankov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Дамммм най-трудното е да обясниш на човека, който слуша пасивно, че хобито ти е всъшност активно слушане на музика.
Според мен това е най-основната определяща характеристика за аудиофила (естествено и стремежа да усъвършенства аудио системата си заради по-силното емоционално изживямане).
Само да добавя, че много пъти ми се е случвало като поканя някой на слушане в нас, да има коментари от рода:
- О, това беше невероятно...
- Не съм си представял, че може да звучи така ...
Много по-лесно е да покажеш или да накараш някой да чуе, вместо да се опитваш с думи да обясниш целия калейдоскоп от емоции които всеки може да преживее с активното слушане. Понякога думите само пречат и се разбират погрешно, което създава преграда в общуването.
Така, че канете постоянно хора и им показвайте АКТИВНОТО СЛУШАНЕ.
Някой от поканените, ще се мотивира да има подобно преживяване и за себе си и амбиция да изгради собствена система (така се случи и с мен преди известно време), друг пък ще се върне пак към МРЗ-тата, но поне ще са разбрали хобито ни.
Това е начина да общността да расте и да се раждат нови системи и идеи - поне според мен.
Според мен това е най-основната определяща характеристика за аудиофила (естествено и стремежа да усъвършенства аудио системата си заради по-силното емоционално изживямане).
Само да добавя, че много пъти ми се е случвало като поканя някой на слушане в нас, да има коментари от рода:
- О, това беше невероятно...
- Не съм си представял, че може да звучи така ...
Много по-лесно е да покажеш или да накараш някой да чуе, вместо да се опитваш с думи да обясниш целия калейдоскоп от емоции които всеки може да преживее с активното слушане. Понякога думите само пречат и се разбират погрешно, което създава преграда в общуването.
Така, че канете постоянно хора и им показвайте АКТИВНОТО СЛУШАНЕ.
Някой от поканените, ще се мотивира да има подобно преживяване и за себе си и амбиция да изгради собствена система (така се случи и с мен преди известно време), друг пък ще се върне пак към МРЗ-тата, но поне ще са разбрали хобито ни.
Това е начина да общността да расте и да се раждат нови системи и идеи - поне според мен.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Слушам музика почти постоянно. Получава се така, че повечето време е за фон. Но все по-често предпочитам да седна и съзнателно да слушам, защото иначе се губи огромна част от вложения музикален материал. Оказва се, че в колата и на работа основно за фон звучи дедец или траш, amitko точно е описал защо. Това не означава, че не си пускам такива неща и вкъщи, но Dead Can Dance например, искат твърде много внимание, за да се слушат просто като фон...
И мене ме заинтригува тази тема
Лично аз се хващам че правя и двате т.е.
- активно слушане , заради самото слушане
- слушане като фон, докато правя нещо .
С личния ми коментар обаче , когато слушам заради самото слушане го правя на слушалки и оставам на саме с музиката
, а когато е като фон то е на колони и когато вземе да ми пречи на работата спирам работата
Поздрави на всички активни слушатели и приятно слушане.

Лично аз се хващам че правя и двате т.е.
- активно слушане , заради самото слушане
- слушане като фон, докато правя нещо .
С личния ми коментар обаче , когато слушам заради самото слушане го правя на слушалки и оставам на саме с музиката

Поздрави на всички активни слушатели и приятно слушане.
Мен ме учудва НЕВЕРОЯТНО малкия процент от хората, които "имат уши". Според мен слухът се възпитава и то от ранна възраст. Да накараш човек за който цял живот "тубата" с Ламар или Бошман (пиша ги нарочно на Български) е върха на "саунда", та да накараш тоя човек да оцени хорни или лампи или каквото и да било е пълна загуба на време, щото "Бахти много ясно се чува, я надуй да видиме колко силно може да свири".Borislav Stankov написа: Така, че канете постоянно хора и им показвайте АКТИВНОТО СЛУШАНЕ.
Като прост експеримент, в полза на това мога да попитам, колко от вас са открили желанието в себе си да възпитават ушите (и душите

Дано да не съм прав! Ама много добре знам че околните ми намират това за някакво ненормално или поне ексцентрично хоби, което не им пречи, понеже не им треперят прозорците, но е толкова разбираемо, колкото и експерименти със студен синтез.

- FAZUM
- чете
- Обратна връзка:
офф/
Не мисля, че са малко хората които "имат уши". Просто повечето хора нямат представа как може да звучи едно музикално произведение или друго преди да са чули една наистина качествена сиситема! Иначе аз почнах да слушам музика след 20-та та си година
До тогава наистина тубата в багажника ми се струваше доста добра идея
Важное някои да ти отвори "ушите" за да почустваш музиката.
Колкото до активното и пасивно слушане не рядко ми се е случвало докато си работя на компа да си кажа: " това много яко звучи ", но като го слушам активно откривам все повече и повече детаили
Така че музиката иска повече внимание

Не мисля, че са малко хората които "имат уши". Просто повечето хора нямат представа как може да звучи едно музикално произведение или друго преди да са чули една наистина качествена сиситема! Иначе аз почнах да слушам музика след 20-та та си година

Важное някои да ти отвори "ушите" за да почустваш музиката.
Колкото до активното и пасивно слушане не рядко ми се е случвало докато си работя на компа да си кажа: " това много яко звучи ", но като го слушам активно откривам все повече и повече детаили