цък
попаднах на това .. на някой може да му е интересно .. обяснява електромагнитните вълни и гравитацията
интересна теория за света
-
stefanyovev
- има известен опит

- Обратна връзка:
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: интересна теория за света
Да, интересна, макар и да не е нещо твърде фундаментално. Много неща приличат доста на други, вече позабравени теории, но разказани с други думи.stefanyovev написа:цък
попаднах на това .. на някой може да му е интересно .. обяснява електромагнитните вълни и гравитацията
Най-вече, защо всичко трябва да е детерминистично, съставено от частици, а когато трябва да се намеси елемент с по-висока сложност - натикват фрактал. То хубаво, красиво, особено на картинка, ама ...
Аз мога да кажа защо - защото така сме научени да мислим. Всичко трябва да е детерминистично и крайно. Ами ако не е ?
Както казва самия автор трябва да е нещо просто.
-
stefanyovev
- има известен опит

- Обратна връзка:
в тая теория ми харесват 3 неща .. целия свят е от 1 частица ... електромагнитните вълни се разпространяват във някаква среда .. и големия взрив се обяснява с първото внасяне на енергия а не на материя ...
това че сме свикнали да мислим 'крайно' според мен ..безкрайността е нещо несъществуващо - математически инструмент който казва "и така нататък" или "там някъде"
това че сме свикнали да мислим 'крайно' според мен ..безкрайността е нещо несъществуващо - математически инструмент който казва "и така нататък" или "там някъде"
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Е, точно за това приказвам. Казваш че целия свят се състои от една частица. От друга страна има и вълна, и нещо в което тя се движи и т.н. А всичко би могло да бъде едно единствено нещо. А колкото до безкрайностите, можеш да ми повярваш, че в природата има твърде повече безкрайности отколкото очакваме. А като инструмент означава по-скоро "от там накъдето не мога да го видя". А и не е точно инструмент, а по-скоро обект, както точката.stefanyovev написа:в тая теория ми харесват 3 неща .. целия свят е от 1 частица ... електромагнитните вълни се разпространяват във някаква среда .. и големия взрив се обяснява с първото внасяне на енергия а не на материя ...
Според мен целия проблем идва от това което ни учат в училище (ако знаеш колко усилия ми е отнело да го забравя
Ще дам един такъв пример. Колко са начините по които може да падне една монета. Почти всеки би казал 2 - Ези и Тура, но в същност те са безброй много, като само два от тях се случват. Несъмнено би могло да падне и на ръб (дори да е безкрайно тънка), макар и с нулева вероятност.
Друго едно такова "класическо" примерче следната задача:
Хвърляме игла върху раирана покривка. Каква е вероятноста иглата да пресече някое от раетата.
Общо взето малка част от хората, дори от учените, имат неформална тредстава за света. Например Малнделброт, Р. Пенроуз са хора от чиито книги човек може много да научи, или да забрави наученото.